Bli omfamnad av en drink på Zink

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-28

Drinkarna på Zink Grill får med beröm godkänt, servicen bara godkänt.

[RECENSION]

Zink har hyllats för sin mat och sågats en aning för sin service. Men drinkarna har det varit tyst om. De förtjänar dock beröm.

Snygg och anrik inredning.

I ett annat liv och en annan tid prydde Zinks taklampor kommunhuset i Ödeshög. Svårt att säga hur många cocktails som druckits under dem då. Men det är en inte allt för oäven gissning att det svepts en och annan drink vid den fransk importerade zinkbardisken genom åren. Och på den vägen bör det fortsättas, då Zink har en ambitiös drinklista, vilket tyvärr inte verkar vara de jour på många av stans barer.

Om Zinks mat är en mix av franskt, svenskt och italienskt så har drinkmenyn snarare en engelsk/amerikansk prägel. Och det inte av det uppenbara skälet att den är skriven på engelska. Det finns referenser till städer som New Orleans och London, till personer som Charles Bukowski och Ada Coleman, ett rivjärn som jobbade i baren på Savoy hotel på 20-talet och som uppfann drinken Hanky Panky.

Drinkarna är uppdelade i avdelningarna Cushy & cuddly, Lean & clean, Bubbly & Aromatic. Beskrivningarna är personliga, där framgår saker som att drinken Honeymoon skapades en kall onsdag i Stockholm och vilken film som är barchefens favorit (”Barfly”). Drinken Purple beskrivs som något ”för den som behöver en kram”. Och vem gör inte det? Alkoholversionen av en sådan består tydligen av gin som dragit åt sig citrongrässmak genom infusion, björnbär, fläder, citron och socker. Inte helt oävet, men en riktig kram sätter nog sprätt på välmåendehormonerna bättre.

Drinken Bukowski är en återställare, men inte av den typen som författaren lär ha druckit. Nej, här handlar det om att ”reset tastebuds”. Det gör man med gin, aprikoskonjak, Campari, citron och socker. Fantastiskt välbalanserad och något att längta efter, inte bara när man ska återställa smaklökarna. Dancin’ Lise beskrivs som drinken för tequilaskeptiker och åtföljs av uppmaningen ”Take a chance once in a lifetime for Chrissake”. Men som man lärt sig med tiden, chanstagningar leder inte automatiskt till succé. Vi vågade, men den vann inte över oss. Lägg till saker som Flower Martini, med hibiscus, en efterrättsaktig drink som Tiramisu och Zink Grills egen Margarita, så förstår ni att det är en ganska inspirerad drinklista. Den står, precis som inredningen, med ett ben i det gamla och ett annat i det nya.

Servicen då, som både proffs och amatörtyckare har haft anmärkningar på. Jodå, den får godkänt i bardelen, men inte mer. Ingen förväntar sig väl kramar, annat i den alkoholhaltiga version de serverar, men en liten aning mer intresse för gästerna borde kunna uppbådas.

Barombudskvinnan

Nöjesbladet Krog

2008-11-28

Zink Grill