Frågorna som avgör freden
Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-02
I dag inleds förhandlingarna mellan Israel och Palestina
Palestinierna kräver tillbaka all ockuperad mark - Israel kräver att få behålla Jerusalem odelat.
Parterna står långt från varandra när förhandlingarna inleds i dag.
Här är knäckfrågorna som måste lösas för att nå fram till fred.
Israel blev en självständig stat 1948 efter en FN-resolution. Arabstaterna godkände inte delningsförslaget av området och krig utbröt. I det kriget tog Israel omkring 40 procent av området som skulle utgöra den palestinska staten. Resultatet blev att omkring 725 000 palestinier fick fly.
Flera krig följde. Bland annat sexdagarskriget 1967 då Israel erövrade Golanhöjderna, Västbanken, östra Jerusalem, Gaza och Sinaihalvön. Ett av målen vid en fredsförhandling kan innebära att återgå till de gränser som gällde före sexdagarskriget.
Bosättarna bor kvar
Israel har sedan dess lämnat över flera områden. År 2005 lämnade Israel alla bosättningar i Gaza, men ändå bor 450 000 israeliska bosättare på den ockuperade Västbanken.
Nu tas fredsförhandlingarna upp igen. Kraven har förändrats över tid och handlar i dag främst om delningen av Jerusalem, de israeliska bosättningarna och återvändandet av de miljontals palestinska flyktingar som vill komma tillbaka till det som i dag är Israel.
Gränsdragningen – Ett palestinskt krav vid förhandlingarna är att få tillbaka all mark som Israel ockuperat sedan 1967, medan Israel vill behålla flera stora bosättningar på Västbanken.
Jersualem – Palestinierna vill ha östra Jerusalem som sin huvudstad. Israel vill också ha Jerusalem som sin huvudstad, men erbjuder palestinierna vissa ytterområden. Tidigare har Israel vägrat att ge ifrån sig någon del alls av Jerusalem.
Säkerheten – Israel kräver säkerhetsgarantier som kan bli svåra att uppfylla eftersom Gaza styrs av terrorstämplade Hamas. Hamas styr Gaza sedan 2007, medan Västbanken domineras av Hamas politiska rivaler Fatah.
Flyktingar och fångar – Gäller dels flera miljoner palestinier som utvisades 1948 och 1967, dels politiska fångar.
Hamas – En palestinsk islamistisk rörelse som styr över Gazaremsan och som inte erkänner Israels rätt att existera. Hamas är inte delaktiga i fredssamtalen men Gazaremsan förutsätts samtidigt vara del av en framtida Palestinsk stat. Detta kan skapa problem i fredsprocessen.
Palestinas politik har alltid dominerats av Fatah-partiet, i dag lett av Palestinas president Mahmud Abbas, men i parlamentsvalen 2006 segrade Hamas som 2007 tog över Gazaremsan med våld. Fatahpartiet vägrade samverka med Hamas och fortsatte att styra Västbanken, vilket innebär att Palestina är uppdelat i två områden med olika politiskt styre. Alla försök till försoning mellan dessa två politiska rörelser och en palestinsk nationell samlingsregering har hittills misslyckats.
Källa: UD, TT, AP, NE