Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Hotad domare hoppade av kopplerirättegången

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-09-28

Ny domare Kopplerirättegången i Malmö Tingsrätt kan fortsätta nu när en ny domare har utsetts.

Först sas det att domaren i kopplerimålet hoppade av på grund av sjukdom.

Nu avslöjas sanningen.

Monica Nebelius slutade efter att ha utsatts för hot och trakasserier.

– Det var riktat både mot mig och min familj. Jag kan inte bo hemma för tillfället, säger hon till TT.

Det uppmärksammade kopplerimålet i Malmö, där tio män står åtalade för bland annat människohandel och grov våldtäkt mot barn, startade i förra veckan.

Domaren heter Monica Nebelius och har lång erfarenhet i jobbet.

Dök inte upp

Men när rättegångens andra dag skulle inledas dök hon inte upp.

Först påstods det att det handlade om sjukdom men i dag går tingsrättens högsta chef, Eva Wendel Rosberg, ut med att det beror på att Nebelius utsatts för hot.

Hot som av polisen togs så pass allvarligt att man gav henne rådet att hoppa av målet. Rådmannen har, sedan rättegången inleddes, polisskydd av polisens särskilda personsäkerhetsgrupp.

Flera hotade

Det är inte första gången som hot och trakasserier förekommer under kopplerimålet. Åklagaren i fallet har livvakter vid sin sida under förhandlingarna efter att ha blivit utsatt för hot. Slagsmål har även förekommit i korridoren utanför rättssalen samt på gatan utanför tingsrätten.

Eva Wendel Rosberg har nu beslutat att det ska vara allmän säkerhetskontroll under målets alla dagar och den nuvarande domaren i målet, Björn Hansson, har poliseskort från och till tingsrätten.

"Mot min familj"

Rådman Monica Nebelius bekräftar för TT att hon utsatts för hot.

– Det var riktat både mot mig och min familj. Jag kan inte bo hemma för tillfället, säger hon.

Nebelius vill inte gå in mera detaljerat på hotet, men säger att hon fortlöpande får information om läget från polisen och hoppas trots allt snart kunna vara tillbaka på jobbet som domare i Malmö tingsrätt.

– Jag förmodar att jag är tillbaka i tjänst så fort som möjligt. Det är bara att upp och hoppa igen, det är inte mer med det, säger hon.

Eva Wendel Rosberg säger till Aftonbladet:

– Jag delar fullt ut åsikten att det är ett hot mot rättsstaten om folk ska kunna hota bort domare från ett mål men den andra aspekten är faktiskt att den som är utsatt själv måste få känna efter vad den klarar av och om den kan fortsätta döma i målet opåverkad, säger hon.

Ovanligt med hot

Enligt Domstolsverket är det ovanligt med hot mot domare men det har enligt en undersökning från Brå ökat de senaste åren.

I fjol hotades 13 domare enligt Domstolsverkets säkerhetsspecialist Carina Brzezinska.

– Det var hot av mer eller mindare allvarlig karaktär. Men då får man tänka hur många förhandlingar som faktiskt pågår varje år. Jag känner inte till något fall tidigare där en domare hoppat av förhandlingen, säger hon till Aftonbladet.