Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Så väljer du rätt snaps till maten

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-23

Experten tipsar

Många är noga med att välja rätt vin till maten.

Men det är lika viktigt att välja rätt snaps till maten.

– En mild snaps kanske inte klarar av en smakrik sill, varnar sommelieren Jonas Sandberg.

Snart är det midsommar och det dukas upp till fest. På den klassiska midsommarfesten är fokus kring bordet: Sillen, färskpotatisen och jordgubbarna står i centrum. Och, förstås, den obligatoriska snapsen.

Men det gäller att välja rätt snaps till rätt mat.

– Det första man ska tänka på när man ska kombinera mat och dryck är smakintensiteten. Det gäller samma sak för vin, öl och snaps. En kraftigt kryddad snaps passar till en smakrik rätt. Samtidigt som en riktigt mild snaps kanske inte klarar av en smakrik sill, säger sommelieren Jonas Sandberg på den anrika krogen Sturehof i Stockholm.

Bästa snaps-rätterna

Traditionellt dricks snapsen till silllunchen, men på midsommar fortsätter vi ofta och dricker snapps även till kvällens grillning – och även efter att maten för länge sedan är slut.

– Här på Sturehof serverar vi snaps till typiskt svenska rätter, husmanskost med mycket sälta och smak. Då passar det med snaps. Om man äter kokt eller stekt fisk så har det lite elegantare smaker så då är det lite svårare. Till sill passar snappsen perfekt, det är ju en ganska extrem rätt när det gäller smaker.

Till mildare smaker tipsar Jonas Sandberg om den svenska Norrlandsakvaviten.

– Den är mild och snäll, en av de trevligare snapsarna med en klassisk elegant kryddning.

Till mer smakrika rätter som smaksatt sill passar en starkare kryddad snaps bättre.

– En personlig favorit är Aalborg och Linjeakvavit. De är väldigt bra till extrema sillar.