Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Svenskarnas nya drömjobb

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-05

Landets populäraste utbildningar

Källa:VHS

Många svenskar vill utbilda sig till läkare eller jurist.

Men det finns undantag. På Yrkeshögskolan dominerar ett helt annat yrkesval: lokförare.

– Folk vill söka till utbildningar som leder till jobb, säger Johan Blom, avdelningschef på Myndigheten för Yrkeshögskolan.

Lågkonjunktur - då söker vi utbildningar som ger oss arbete efter examen. Det hävdar Johan Blom på Myndigheten för Yrkeshögskolan. Enligt dem fick åtta av tio av studenterna på högskolan jobb efter examen. Ett faktum som bidragit till det stora söktrycket.

Höga kvalitetskrav

– Att utbildningarna inom yrkeshögskolan blivit så attraktiva beror på de höga kvalitetskrav som ställs på utbildningarnas innehåll och genomförande, deras nära koppling till arbetslivet och att de allra flesta får jobb efter avslutad utbildning, säger myndighetens generaldirektör Pia Enochsson i ett pressmeddelande.

Den populäraste utbildningen på högskolan var under 2009 lokförare/tågförare – med 26,4 sökande per plats. En hög siffra jämfört med övriga svenska utbildningar.

– Många har hört att det finns stora chanser att få arbete om man utbildar sig till lokförare och ser därför utbildningen som ett säkert alternativ. Folk vill söka till utbildningar som leder till jobb, inte minst under lågkonjuktur, säger Johan Blom, avdelningschef på Myndigheten för yrkeshögskolan.

Läkarprogrammet populärast

På övriga högskolor och universitet är det som vanligt de klassiska utbildningarna som dominerar. Det är Läkarprogrammet, Juristprogrammet och HHS Ekonomie kandidatprogram som är de populäraste förstahandsvalen, enligt Verket för högskoleservice (VHS).

– Vi kan se att det är samma typ av utbildningar vid de stora lärosätena som återkommer på listan över de mest sökta. Det är i sig inget konstigt då många av specialistutbildningarna, säger Tuula Kuosmanen, ansvarig för antagningen vid VHS.

Populäraste utbildningen av alla var Läkarprogrammet på Karolinska institutet dit 5 850 studenter sökte (1 965 valde utbildningen som förstahandsval).

– Att utbildningarna på Karolinska institutet är populära glädjer oss. Vi har arbetat extra med vår läkarutbildning och det hoppas jag har viss betydelse. Men jag vill ändå vara ödmjuk och säga att andra faktorer har viss betydelse, som att vi finns i Stockholm och att läkaryrket är populärt. Men självklart är vi glada att så många söker sig till oss, säger Sari Ponzer, dekanus på utbildningen vid Karolinska institutet när statistiken presenterades i våras.