Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Vendela

Magnus mystiska upptäckt i salladen: Räkorna var självlysande

Uppdaterad 2018-01-24 | Publicerad 2018-01-23

Magnus och flickvännen hade planerat att äta räksallad till middag på tisdagen – men det blev inte som de tänkt.

När Magnus kom hem med maten upptäckte han att räkorna var självlysande.

– Det var ett väldigt kraftigt ljus från dem, säger han.

Magnus hade köpt två vanliga räksallader på den lokala pizzerian, en till sig själv och en till sin flickvän.

När han kom hem med salladerna gjorde han en minst sagt oväntad upptäckt i den mörka hallen: räkorna var självlysande. Från maten syntes ett blått sken.

– Jag kom in i hallen och hade inte tänt än, då såg jag hur det lyste ur påsen som salladerna låg i, berättar Magnus.

– Det var ett väldigt kraftigt ljus från dem, säger han.

Han berättar att han inte sett något liknande förut och valde att gå tillbaka med salladerna. Det blev pizza till middag i stället.

Bakterier bakom ljuset

Tom Arnbom, marinbiolog, tror att det rör sig om ett fenomen som kallas för bioluminiscens – med andra ord “biologiskt ljus”. Det som skett är i så fall att räkorna ätit självlysande bakterier. Den självlysande egenskapen har sedan förstärkts ytterligare om räkorna kokats i salt. 

– Det är inget konstigt fenomen och anledningen till att vi inte ser det mer än vi gör är att vi äter räkorna när det är ljust, säger Tom Arnbom.

Samma fenomen kan visa sig i andra djur, till exempel lax. Enligt Arnbom ska det inte heller vara farligt att äta de självlysande havsdjuren.

Han kan inte säga med 100 procents säkerhet att det är bioluminiscens som ligger bakom Magnus lysande räksallad, men menar det är det mest troliga.

– Det är många djur som har det, fiskar och tioarmad bläckfisk och allt möjligt har det, säger han.

Följ ämnen i artikeln