Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

LO satsar på de med lägst lön

Publicerad 2012-11-12

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson vill satsa på de med lägst lön.

Konjunkturläget tvingar LO att hålla igen i sina lönekrav inför avtalsrörelsen 2013.

Men facket - som denna gång lyckats enas om sina krav - vill nu se en rejäl satsning på de med lägst löner.

LO kräver nu minst 700 kronor mer i månaden för alla som tjänar under 25 000 kronor.

I de senaste avtalsrörelserna har LO misslyckats med att visa upp en enad front. Förra gången ville flera av medlemsförbunden inte ställa upp på de gemensamma kraven om en jämställdhetssatsning.

Men den nya LO-ledningen med ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i spetsen har denna gång lyckats jämka i hop allas viljor.

I dag presenterade LO de gemensamma lönekraven inför avtalsrörelsen, som berör lönerna för flera miljoner svenskar. Med på presskonferensen fanns ordföranden från de mäktigaste förbunden IF Metall och Kommunal.

Satsar på de med lägst lön

Lönekraven är lägre än förra gången och redan i morse skrev flera fackföreträdare på DN Debatt att de sänker sina lönekrav på grund av konjunkturläget i Europa och Sverige.

LO kräver att alla som tjänar under 25 000 kronor i månaden ska få ett lönepåslag på minst 700 kronor per månad. De lägstalöner som finns i kollektivavtalen ska också höjas med minst 700 kronor, kräver facket. Eftersom kvinnorna i LO-kollektivet tjänar generellt mindre, menar LO att detta är en indirekt satsning på den gruppen.

"Ansvarsfulla krav"

Enligt LO:s ordförande är det ansvarsfulla krav som passar i en svensk ekonomi som haltar.

– Svensk fackföreningsrörelse har aldrig tagit krav på löneökningar utifrån fantasin. Med makt följer ansvar. Vi hoppas det här ska skicka signaler som på sikt kan leda till fler jobb, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

För de som tjänar över 25 000 kronor vill LO se en löneökning på minst 2,8 procent. Ett liknande krav ställdes tidigare i dag på en presskonferens med Facken inom industrin. Det hör till seden att det är den konkurrensutsatta industrin som tecknar avtal först under avtalsrörelsen. Sedan följer de andra förbundens förhandlingar med sina motparter när deras avtal går ut.

– Detta är en välavvägd nivå som tillgodoser samtliga 14 LO-förbunds krav på löneökningar och samtidigt ligger väl inom ramarna för vad samhällsekonomin tål, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

I LO:s avtalskrav finns också ett försäkringspaket - som innehåller en ny avtalsförsäkring och ett föräldrarpenningstillägg.

Fick omgående kritik

Från arbetsgivarsidan är tycker man inte att LO:s krav är varken ansvarsfulla eller verklighetsförankrade.

– De krav som nu kommer från LO om höjda löner saknar helt verklighetsförankring. Vi ser en våg av varsel inom industrin och prognoserna för tjänstesektorn ser mörka ut. Kraven som framförs visar på att vi får se en mycket besvärlig avtalsomgång säger Almegas vd Jonas Milton i ett uttalande.