Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Eleverna berättar om massakern

Uppdaterad 2012-12-15 | Publicerad 2012-12-14

Gärningsmannen sköt sin mamma – sedan åkte han till skolan där hon jobbade och dödade 26 personer – de flesta barn.

– Jag såg hur några av kulorna for genom korridoren och sedan drog en lärare in mig i sitt klassrum, säger en åttaårig elev till CBS.

USA har ännu en gång skakats av en skolskjutning med många dödsoffer. Skjutningen i Newtown, Connecticut beskrivs som den värsta i landets historia – många av offren var mellan fem och tio år gamla.

Lokala medier skriver att skjutningen började i en förskoleklass där gärningsmannens mamma ska ha varit lärare. Sedan fortsatte gärningsmannen skjuta in i flera klassrum.

Enligt ögonvittnen avlossades minst 100 skott.

– Jag skulle gå tillbaka till mitt klasssrum och hörde hur en person sparkade på en dörr. Jag vände mig om och kände lukten av rök, säger den åttaåriga pojken till NBC.

Lät som ”burkar som föll”

En annan elev berättar att han hörde flera smällar och hur folk skrek i panik. Eleven befann sig i skolans gymnastiksal och gömde sig i en garderob tills polisen kom.

– Polisen knackade på dörren och sa att de evakuerade människor. Vi sprang ut och det var poliser vid varje dörr som ledde oss ut. Vi sprang ner till brandstationen, säger han till nyhetsbyrån AP.

En annan elev berättar att han hörde ljud som lät som ”burkar som föll”. Pojken berättar för sin pappa hur läraren gick ut för att undersöka vad det var som lät, kom tillbaka och låste dörren till klassrummet.

– Jag saknar ord. Detta är ren terror, säger pappan Richard Wilford till AP.

Stormade in och sköt läraren

Robert Licata berättar för AP att hans sexåriga son befann sig i klassrummet när skytten stormade in och sköt läraren.

– Det var då min son tog med sig några av sina vänner och sprang ut genom dörren. Han var mycket modig och väntade på sina vänner, säger Licata.

Stephen Delgiadice berättar för AP att hans åttaåriga dotter hörde två kraftiga smällar och att hennes dotter sa till henne att ställa sig i ett hörn. Dottern klarade sig utan skador.

– Det är alarmerande, speciellt i Newtown, Connecticut, som vi alltid ha sett som den säkraste platsen i Amerika, säger han.

Räddade 15 elever

Musikläraren Maryrose Kristopik handlade fort när hon förstod vad som hände och låste in sina 15 elever i en garderob. Samtidigt stod skytten utanför och skrek att han ville in.

– Skytten fortsatte att banka på dörren och skrek ”släpp in mig, släpp in mig” men han kom aldrig in. Jag vill tacka mitt barns musiklärare. Hon räddade deras liv, säger mamma till en elev enligt Daily Mail.

Hon fortsätter:

– Nu måste jag förklara för min nioåriga son att hans vän inte kommer tillbaka. Hur ska jag kunna göra det?