Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Sissela Kyle: ’Det är en blandning av panik och lycka’

Publicerad 2014-01-17

Guldbaggeaktuella Sissela Kyle inför tv-galan – och om uppföljningen på ’Fröken Frimans krig’

Lättare mani och rubbad sömn.

Så drabbas Sissela Kyle, 56, av uppladdningen inför Guldbaggegalan.

– Det är en blandning av panik och lycka, säger hon till Nöjesbladet.

När Guldbaggen firar 50 år är Sissela Kyle ansiktet utåt.

Tillsammans med författaren Calle Norlén jobbar hon frenetiskt med det sista inför galasändningen i SVT på måndagskvällen.

– Vi läser och finslipar. Hittar på nytt. Ändrar och stryker. Det är en jakt på tid. Vi får ha det i beredskap att vi kanske måste stryka grejer, säger programledaren Sissela Kyle.

Hon berättar om adrenalinpåslaget som liknar känslan som hon har inför teaterpremiärer.

– Det är en blandning av panik och lycka. En kreativ stress. Samtidigt skulle jag sakna den här känslan ifall jag någonsin slutar med teatern. Man känner sig extra levande, säger hon.

Sömnen drabbas. Sam­tidigt upplever Kyle att hon inte behöver så mycket sömn eftersom hon är uppe i varv.

– Man sover lätt. Det är ett lätt maniskt tillstånd. Man behöver egentligen inte göra så mycket annat än att jobba, jobba, jobba. Det är en del av den förhöjda livskänslan. Sömn sysslar jag inte alls så mycket med just nu. Det är inte min huvudsakliga hobby.

I helgen trappas det upp ännu mer.

– Det är då det blir: Hur ska man hinna? Var ska man stå? Vad blir bäst? Hur ska det gå?

Vill ha spetsig humor

Hon har gjort Guldbaggen två gånger tidigare, och har analyserat de båda insatserna.

– Men jag vill inte dela med mig av min analys. Jag vill inte ”jinxa” det.

Vad är det värsta som kan hända?

– Jag vill inte veta. Men det är allt fruktansvärt som kan hända. Så jag håller mig till planen.

Humorn i showen vill hon ska vara småspetsig. Kyle vill inte avslöja vilka i publiken som kommer att drabbas av hennes humor.

– Jag kan inte säga det i förväg. Snacka om att förstöra. Tänk om jag hade sagt det? Grunden är att man gillar de man skojar med. Och tänker sig ”det här skulle jag själv tåla”.

Ger du dig själv friheten att tycka till om filmerna?

– Nej, absolut inte. Jag har sett många av filmerna och alla är lika bra.

”Underbar framgång”

Själv upplever hon att hennes egen position inom den svenska filmbranschen är ganska svag.

– Jag har inte filmat speciellt mycket. Jag tillhör inte frontfigurerna, säger hon.

Men under julhelgen gjorde hon stor succé med dramaserien ”Fröken Frimans krig” i SVT där hon spelade kvinnorättskämpe.

Kyle avslöjar att det förs diskussioner om att göra en fortsättning.

– Jag vill gärna göra rollen igen. Det är en underbar framgång och gensvaret känns fantastiskt. Den är lätt folkbildande och samtidigt en väldigt stark historia. Med ett underbart manus.

SVT bekräftar att det finns planer på en fortsättning och beslut tas inom kort. Manusförfattaren Pernilla Oljelund har skissat fram tre nya avsnitt och säger att alla parter är engagerade kring uppföljaren.

Fredlig kamp

– Jag har tänkt mig att det nya ska fokusera mer på rösträttsarbete. För kvinnorna har ju redan öppnat en affär, så det målet är nått. Tanken är att beskriva den ganska fredliga rösträttskampen. Trots att den är fredlig finns det dramatiska skeenden, säger Oljelund.

Sissela Kyle om...

Fey och Poehler ledde Golden globe.

... sin vardag:

– Min mamma är 92 år. Det har stått mycket i tidningarna om att särskilt döttrar tar ett stort ansvar för sina föräldrar. Där är jag. Jag har god hjälp av min bror och anhöriga. Men jag bär ett stort ansvar. Jag är känslomässigt engagerad när det gäller att ta hand om min mor. Hon är nästan helt blind och jag är väldigt inne i åldringsvård och hemtjänst. Jag är grymt påläst på det.

... Tina Fey och Amy Poehler:

– Självklart försöker jag titta på dem. Båda två är idoler. Jag inspireras ständigt och behöver all inspiration. Men jag behöver inte planka något. Det är kul att se dem jobba ihop eftersom de är avspända och det blir ingen låtsasgrej med fingerad dialog. De förstärker varandra.

... att stoppa för långa tal:

– Jag tycker inte galan är tråkig. Klart talen kan bli långa. Men herregud, vad ska man göra? Det är en svår situation för folk blir ju glada. Det är jätte­knepigt. För visst kan det bli mindre välformulerat. Men folk måste få säga och vara glada. Ni får se om vi har något sätt att stoppa långa tal. Det där är alltid en balansgång.