Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

”Svenska nyheter” måste våga mer för att vinna

Jesper Rönndahl är ett ess.

Men ”Svenska nyheter” vågar inte gå all in.

Det är snart bara en vecka kvar till valet. Debatter, utfrågningar och paneler avlöser varandra i alla kanaler. Så långt inget konstigt. Men med tanke på att svensk tv i övrigt består av cirka nittioelva procent amerikanskt innehåll – så kan man inte låta bli att undra: Vart håller den politiska satiren hus?

På just den här fronten har vi haft en obegripligt stor rädsla för att stjäla av storebror i väst – på ett område där de alltid varit riktigt, riktigt starka. I 19 år har vi haft ”Parlamentet” och inte så mycket annat. Men ”Parlamentet” vars tjugonionde (29!!!) säsong precis dragit igång baseras ju inte så mycket på verkliga händelser som på blockstereotyper och hör egentligen inte till denna kvot.


Så det var i grevens tid ”Svenska nyheter” hade premiär i vintras. Och det började ganska omgående att rassla till i Granskningsnämndens brevlåda. Inte minst tog det hus i helvete när SVT startade sajten Skolko, ett webbverktyg där föräldrar med ett knapptryck kunde ställa sina barn i kö till samtliga friskolor i landet – ett grepp för att belysa orättvisorna i kösystemet. Friskolorna överbelastades med ansökningar och blev ursinniga.

Man kan tycka vad man vill om det tilltaget – men det måste ju ses som ett ganska lyckat grepp med tanke på reaktionerna. Efter fjärde avsnittet hade elva anmälningar av olika sort kommit in. Främst från sverigedemokrater som kände sig hånade och inte fick chans att bemöta ... ehm... humorn.


Nu är andra säsongen av ”Svenska nyheter” i gång mitt i valspurten och i skrivande stund är det oklart hur anmälningssituationen ser ut. Förmodligen är det bara en tidsfråga innan det börjar ticka på igen. Men jag kan hur som helst inte låta bli att känna är att det är synd att programmet kom till så sent som 2018. Dess mest uppenbara förebild ”Last week tonight with John Oliver” har rullat i fyra år. Den mer klassiska ”The daily show” i 22 (22!!!) och har med andra ord haft sin lilla tid att hitta formen.

Det är inget större fel med ”Svenska nyheter” men det har fått för kort tid att hitta tonen. Det finns mycket som är småroligt men trots att Friskoleförbundet sprungit med högaffeln känns det än så länge alldeles för snällt. Poängen med sådana här program är kanske inte riktigt att man behöver flabba sig rätt igenom halvtimmen. Men där det inte är skratten som avgör krävs lite vassare resonemang som vågar stöta sig med etablissemanget. Ju fler anmälningar desto bättre, eller? Något som inte borde vara så svårt när man har den havererade Mr Cool-debatten färskt i minnet. Jesper Rönndahl är annars perfekt som ankare. Han har till och med samma minspel som John Oliver. Man skulle bara önska lite mer mod i manuset.


En bra politisk underhållningsshow skulle såklart inte förändra samhället men det skulle åtminstone göra valrörelsen lite mer uthärdlig. Det är fortfarande en bit kvar men ”Svenska nyheter” har i alla fall startat något som kanske med tid kan yngla av sig och bära frukt 2022.

VECKANS...

Mahershala Ali.

… teaser

Det blev ett långt säsongsuppehåll men 2019 är ”True detective” tillbaka, denna gång med Mahershala Ali i huvudrollen. Av den nysläppta trailern att döma är det svårt att avgöra mycket mer än att det verkar kretsa kring försvunna barn och en (surprise, surprise) ångestfylld polis. Stämningen från de tidigare två säsongerna verkar i alla fall vara högst intakt.


”Disenchantment”.

… animerade

På tal om serier som fått för lite tid. ”Simpsons”-skaparen Matt Groenings nya serie ”Disenchantment”, Netflix, känns måhända som en besvikelse än så länge. Men animerade serier kräver ofta en viss startsträcka innan de sätter sig. Ta bara ”BoJack Horseman” som blommade ut andra säsongen och som bara blir bättre och bättre. Jag väljer att ge prinsessan Tiabeanie en till chans. När man har ”Simpsons” som måttstock är det av uppenbara skäl lätt att bli missnöjd.


… dokumentär

Netflixserien ”Explained” som är ett samarbete med nyhetssajten Vox har som titeln antyder syftet att förklara något i varje avsnitt. Det kan vara allt från dieter till världsekonomi och esport. 15-minutersformatet är ett ganska ovanligt men härligt doku-stuk som i vår koncentrationsotåliga samtid är ganska smidigt att ta sig an och ger en snabb fix av kunskap.


… reality

Av alla intressen här i världen är rabattkuponger kanske det mest oväntat tv-vänliga. ”Extreme couponing” är sjukt beroendeframkallande och som tur är går det maraton så gott som hela tiden i Kanal 5 och Kanal 11. Hur det kan bli spännande att se om folk får 150 balar toapapper gratis är dock märkligt, men det är det!