”Vår tid är nu” har fått ett fint avslut efter formsvackan
Uppdaterad 2023-02-20 | Publicerad 2020-12-20
TV-RECENSION Det är inte en historia som tiggde om att bli berättad. Det är det inte. Men med ”Vår tid är nu – 1951” får SVT:s publikfavorit ett fint, tryggt och värdigt avslut efter formsvackan i säsong tre.
Vår tid är nu – 1951
SVT
Säsong 4
Av Ulf Kvensler, med bl a Hedda Stiernstedt, Charlie Gustafsson, Suzanne Reuter, Peter Dalle, Adam Lundgren, Josefin Neldén, Anna Bjelkerud, Rasmus Troedsson.
KOSTYMDRAMA Efter en inte allt igenom lyckad tredje säsong som tog avstamp i den ikoniska våren 1968, och introducerade en ny generation rollfigurer, tar SVT:s tittarfavorit ”Vår tid är nu” oss nu tillbaka till sommaren 1951, till glappet mellan de första två betydligt starkare säsongerna, i en ”specialsäsong” bestående av fyra avsnitt. Skrivna av Ulf Kvensler och tjusigt regisserade av Måns Herngren.
Fokus ligger, som utlovat, på hur Nina (Hedda Stiernstedt) och Calle (Charlie Gustafsson) hittar tillbaka till varandra, efter Ninas självmordsförsök och missbruk och varsitt misslyckat äktenskap. Även relationen mellan den respektingivande matriarken Helga (Suzanne Reuter) och den allt mänskligare gamle räven köksmästare Backe (Peter Dalle) får en viss fördjupning nu när handlingen har flyttas från Djurgårdskällaren och innerstaden och ut i Stockholms skärgård, där familjen Löwander driver en sommarrestaurang och luften och tillvaron känns friare och mer tillåtande. Men som den egentligen kanske mest intressanta förbindelsen i serien – den som aldrig riktigt blev, men samtidigt, på sätt och vis, varade fram till Helgas död – skyms den oklädsamt mycket av Ninas och Calles mer fotogeniska kärlekssaga. Kan man tycka.
Och det är fler som inte har så mycket att göra. Josefin Neldéns Maggan får oroa sig för att en ny, flirtig servitris ska bli på smällen, medan Adam Lundgrens Peter mest fungerar som krockkudde för Mattias Franssons fnoskiga fastighetsägare Hilding Rundström.
Men Stiernstedt är bättre än någonsin som Nina, vars personliga resa är den här säsongens existensberättigande, och visst är de här avsnitten – även om de hade kunnat innehålla fler överraskningar – en fin avslutning på en på många sätt föredömlig svensk serie.
”Vår tid är nu – 1951” har premiär i SVT den 25 december.
Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv