PO: De drabbade har ingen att vända sig till
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2003-03-28
Fylla och sex blir allt vanligare i det svenska tv-utbudet.
Allmänhetens Pressombudsman (PO), Olle Stenholm, anser att en tv-ombudsman borde införas omgående.
- De drabbade har ingenstans att vända sig som det ser ut i dag, säger Olle Stenholm.
Aftonbladet har i en rad artiklar granskat Kanal 5:s dokusåpa "Big Brother".
På en barnvänlig sändningstid sänds extrem fylla och sexscener som lockar stora tittarskaror och därmed stora intäkter till cheferna bakom programmet.
Samtidigt har anhöriga ofrivilligt drabbats, deltagare har gått ner sig i alkohol- och drogträsk och unga tittare inspirerats till att ta efter sina förebilder från dokusåpan.
Nu höjs röster för en etisk självsanering bland tv-kanalerna.
- Etermedierna borde ha en egen inrättning såsom PO och Pressens Opinionsnämnd (PON). På det sättet får man också med Trean och Femman som inte Granskningsnämnden reglerar i dag, säger Olle Stenholm.
Fallen granskas
Om någon känner sig förfördelad eller utnyttjad av pressen kan de anmäla detta till PO.
Pressombudsmannen granskar fallet, hjälper till med en rättelse och skickar ärendet vidare till PON som i sin tur kan klandra och bötfälla tidningen.
Denna möjlighet borde, enligt Olle Stenholm, finnas tillgänglig för dem som drabbats av tv-kanlerna.
- Det borde finnas ett frivilligt organ för alla de svenskspråkiga kanalerna så att människor som kommer i kläm kan anmäla detta.
Domstol i England
I dag måste någon som reagerar på innehållet i Kanal 5 eller TV 3 vända sig till en domstol i England. En etisk kontrollinstans som medieforskaren Yvonne Andersson på JMK i Stockholm förkastar.
- Hur många kan eller känner till hur man gör för att vända sig till en domstol i England? Tv-kanalerna måste ta ett större etiskt ansvar och en tv-ombudsman är en idé som kanske skulle fungera - om kanalerna går med på det, säger hon.
Tidigare:
Klas Lindberg