Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Gustav Adolf

Luuk: ”Carina tjänar dubbelt så mycket”

Uppdaterad 2018-08-29 | Publicerad 2016-08-21

Berättar om nya ”Fråga Lund” och livet med Carina Berg

När SVT på onsdag blåser nytt liv i klassiska tv-programmet ”Fråga Lund”, är det Kristian Luuk, 50, som är programledare.

Nöjesbladet träffar honom för ett samtal om allt från vilka frågor han vill ha svar på, till jobbet med ”På spåret” och hur mycket han och hustrun Carina Berg pratar om och ägnar åt sina respektive tv-jobb.

– I perioder pratar och skvallrar vi om tv väldigt mycket. Men vi är inte bortresta och jobbar så mycket som det kan framstå som i rutan, säger han.

För de yngre och för de som inte minns:

”Fråga Lund” har sänts i omgångar åren 1962–2000, men var stort i framför allt i början, med Jan-Öjvind Swahn (1926–2016) som programledare och ett gäng superkloka men lite torra professorer och akademiker från Lunds universitet som svarade på frågor om allt mellan himmel och jord. En enorm tittarsuccé på den tiden.

– Jag har ingen stark relation till programmet, utan minns mer vagt att mina föräldrar tittade på det och så minns jag Jan-Öjvind Swahns glasögon, de här tvådelade.

– De har vi i en monter i tv-studion, som en slags hommage till honom. Vi hade tänkt bjuda in honom till programmet, men han var ju gammal och gick bort i vintras, innan vi började spela in.

Tog pitchen direkt

Det var produktionsbolaget Nexiko som kontaktade Kristian Luuk och frågade om han ville leda ”Fråga Lund”, om SVT nu var intresserade.

– Vi gjorde en pitch på SVT, som de verkligen tog direkt, allt gick väldigt snabbt. Filip & Fredrik (grundare och delägare i Nexiko) var med på ett spånmöte, det var väldigt värdefullt, de hade ju gjort ett program (”Boston tea party”) som de ju själva sa var en modern variant av ”Fråga Lund”. De hade mycket tankar, idéer och erfarenhet.

– Vi har velat ta tillvara på grunderna som är viktiga i ”Fråga Lund” och modernisera ett älskat program. Jag åker runt och gör lite inslag och utsätter mig själv för olika saker, som att få spö av en mästare i thaiboxning, det gjorde aldrig Jan-Öjvind Swahn (skratt). Och så har vi experiment i studion.

50-talet testades

Experterna är också mer vad man kalla för ”tv-mässiga”.

– Då var det bara vita gubbar. Nu är det mer ett tvärsnitt av det moderna Sverige. Mycket tid lades ned på att välja ut rätt experter, jag tror det testades ett 50-tal.

Man gick ut  i SVT och begärde in frågor från tv-tittarna. Fick massvis med svar. Men Kristian Luuk har också bidragit med några frågor.

”Vad dör man av?”

– De är, av någon anledning, av det mer makabra slaget. Typ: Om man hoppar från Golden Gate-bron, vad är det man egentligen dör av? Att man drunknar? Nedslaget i vattnet? Någon slags syrebrist i fallet? En lite jobbig fråga, men den är med.

– Likadant hur man ska bete sig om en hissvajer går av. Svaret får man i programmet, men jag kan avslöja att det är helt fel att försöka hoppa precis när hissen slår i botten.

”Fråga Lund” har premiär på onsdag. Alla program är färdiga, nu är Kristian Luuk mitt uppe i ”På spåret”. Åttonde säsongen med honom som programledare och Fredrik Lindström som domare.

– Vi släpper deltagarna om några veckor och börjar spela in i oktober.

Ett år i taget

SVT ville skriva treårskontrakt med duon, men de har valt att skriva på för ett år i taget.

– Skriva på för tre år vore tråkigt om det plötsligt inte känns lika kul längre. Vi tar det år för år och omprövar, som man gör med äktenskapet varje morgon, man väljer att vara kvar. Lite så, det ska vara lustfyllt och än så länge är det verkligen det.

Han och hustrun Carina Berg träffades när hon gjorde tv-debut ihop med honom i TV 4:s ”God natt, Sverige” år 2005. Enda fiaskot i hans tv-karriär.

– Det blev ju bra ändå och jag skulle inte se det som ett fiasko, hade vi fått en säsong till hade det kunnat bli bra, säger Kristian Luuk.

Hon har premiär på sin programserie ”Ett jobb för Berg” i Kanal 5, kvällen innan ”Fråga Lund” drar igång.

– Nej, det är inte extra nervöst hemma nu. Vi är ganska vana vid att våra program sänds ungefär under samma period. Men för något år sedan så gick ett av hennes program rakt mot ”På spåret”, då var det lite jobbigare. Man ville ju se båda!

Hur mycket pratar ni tv hemma?

– I perioder väldigt mycket. Alltså, om den ena jobbar med något speciellt, kan man hjälpa med tips eller läsa manus ihop. Andra perioder orkar vi inte med det.

Så du är Christine Meltzer ibland hemma?

– De reseprogrammen är ju inte scriptade, men nu inför att de ska programleda Kristallen-galan ihop, får jag kanske läsa lite Christine-repliker.

Skvallrar ni mycket om tv-branschen?

(Efter lång tystnad)

– Ja… Men ofta är det sunt skvaller, du ska ha den eller den fotografen med i teamet eller så.

Vad säger barnen om era tv-karriärer?

– Mina tonårsbarn (från förra äktenskapet) tittar nästan inte alls på tv, ofta skjuter de in sig på någon grej, som ”Paradise Hotel” eller ”Morran och Tobias”. Ja, det är en annan generation. De ser inte ”På spåret” heller, däremot Carinas program.

Du får åka till Lund och Göteborg, Carina till USA. Hawaii och runt Europa. Är du avundsjuk? Och hon tjänar säkert mer än du, eller hur?

– Dubbelt så mycket! Det är helt sjukt. Men nej, jag har gjort de där grejerna, jag har varit på kommersiell tv. Jag är elva år äldre, hon är där jag var för elva år sedan. Det är lyxigt att kunna hämta på fritids, att inte behöva jaga och stressa.

– Hennes program repriseras ju hela tiden, så folk tänker kanske: Är hon i USA nu igen? Resorna verkar längre i programmen. Och jag var inte i Lund i sex veckor, utan i sex dagar.

Finns det något projekt på SVT du har fått nobben på?

– För många år sedan hade jag tanken på ett ekonomiprogram ungefär som ”Värsta språket”, jag är ju utbildad civilekonom i botten. Vi gjorde ett pilotprogram, det blev inget, det har jag släppt nu.

– Sedan skulle det vara roligt att göra en talkshow, men där är ju (Fredrik) Skavlan så jävla bra och ska han ersättas så måste det in en kvinna i stället.

Du fyllde 50 i somras. Någon 50-årskris?

– Har haft ganska mycket åldersnoja ända sedan jag fyllde 30, men med åren så har det där avtagit och 50 passerade nästan obemärkt förbi. Jag firade på restaurang med en smaskig middag med mina närmaste. Sedan blir det ett större kalas i höst.

Luuk om sina 5 experter i ”Fråga Lund”

Gunnar Wetterberg, 63, historiker och författare

– Han är kanske den mest excentriska. Har ett enormt intensivt skånskt språk, använder gärna mustiga uttryck som Dom sket ihjäl sig. Oerhört kunnig, kan sätta in barnsliga frågor i ett historiskt perspektiv.

Henrik Widegren, 45, läkare, krönikör, låtskrivare, artist

– Läkaren… Det finns en speciell läkarhumor, jag tänker på Robert Gustafsson som gjorde en karaktär som heter Doktor Hanke eller något. Det gäller att hitta någon som är lagom rolig. Jag är väldigt glad att han är med.

Jessica Abbott, 38, evolutionsbiolog

– Hon känns som den kanske mest korrekta och akademiska av alla. Det är också bra, att man inte sticker iväg. Hon har kanadensiska rötter, det hör man, det är bra med lite internationell flärd.

Armita Golkar, 33, psykologiforskare

– Alla blir förtjusta i henne. Produktionsbolaget upptäckte henne sedan hon varit med i ”Breaking news med Filip & Fredrik” ett par gånger. Korrekt och otroligt pedagogisk. En rising star.

Gabriella Stenberg Wieser, 47, rymdforskare

– Hon är ett ufo i dubbel bemärkelse. En flumboll, men som kan oerhört mycket om de grejer hon ska kunna. Förklarar till exempel svaret på frågan om hur långt det är till horisonten på ett väldigt roligt sätt.