Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Kollegorna stämmer in i kritiken mot ”Äntligen hemma”

Uppdaterad 2017-08-25 | Publicerad 2015-11-19

Bo Rappne: ”Jag begärde att de skulle få utbildning i organisation och ledarskap”

Programledarkollegorna sluter upp i kritiken mot ”Äntligen hemma”-redaktionen.

Bo Rappne, Lulu Carter och Jimmy Schönning håller med Björn Christiernsson om att det är en ”osund arbetsplats”.

– Jag sa upp mig. Då erbjöd de mig mer programtid, jag begärde att de skulle få ledarskapsutbildning i stället, säger Bo Rappne.

Björn Christiernsson, 41, beskriver ”Äntligen hemma” som en ”osund arbetsplats”. Nu sluter programledarkollegorna Bosse Rappne, 53, Lulu Carter, 54, och Jimmy Schönning, 48, upp i kritiken.

– Jag har själv varit irriterad över det här. För två och ett halvt år sedan ledsnade jag och sa upp mig. Då erbjöd de mig mer programtid för att jag skulle stanna, men jag begärde i stället att de som jobbar på redaktionen skulle få utbildning i organisation och ledarskap. De tyckte det var jättekonstigt, säger Bo Rappne.

Till slut lät han sig ändå övertalas att vara kvar i programmet.

– De fick nån kortare ledarskapsutbildning. Men jag är kvar för att jag bara gör lite grann. När jag ska spela in så fixar jag allt på egen hand inför och gör bara det jag ska göra. Jag vill inte vara inne i organisationen mer än så, säger han.

”Obehagligt hierarkiskt”

Lulu Carter skrev igår på sin Instagram att hon fortfarande plågas av mardrömmar från stora delar av sin tid i ”Äntligen hemma”.

– Ja, det är faktiskt så. Björn har helt rätt i sin kritik och jag blev så glad över att någon till slut vågar säga hur det har legat till under alla år. Självklart har det varit perioder som har varit ljusa och glada också men om sanningen ska fram så skäms jag inför mig själv för att jag stod ut med den arbetsmiljön under så lång tid, säger hon till Nöjesbladet.

Vad är det som är så hemskt?

– Det är så obehagligt hierarkiskt. Man går runt och är rädd. Alla tassar på tå, ingen vågar säga ifrån och man har ingenstans att vända sig. Och man vet att det är ingen idé att bråka. Jag ljuger inte om jag säger att skulle jag ta all skit och allt gegg där, och jag är absolut inte helt oskyldig själv, så blir det till en skandalbok som aldrig sett sin motsvarighet i Sverige tidigare.

Handlar inte om TV4

Samtidigt som hon betonar att det rör sig om några få personer vill Lulu Carter inte peka ut någon med namn.

– Jag har ägnat flera år åt att bearbeta min tid på ”Äntligen hemma”, det får räcka med det.

Jimmy Schönning fick sluta på ”Äntligen hemma” 2011 efter 10 säsonger av programmet. Nu arbetar han återigen med Björn Christiernsson i TV3:s ”Husräddarna”. Även han sluter upp i kritiken.

– Det är viktigt att säga att det inte är TV4 vi pratar om. Det här handlar uteslutande om ”Äntligen hemma”. Redaktionen har en hierarkisk struktur som väldigt få arbetsplatser har och det är endast en person som egentligen tas till vara på, säger han.

”Koppla in psykjouren”

Schönning, precis som Björn Christiernsson och Bo Rappne, vittnar om hur många som tvingats sluta på redaktionen genom åren:

– Om det här var en vanlig arbetsplats, inte ett tv-program, så hade någon behövt undersöka varför så många har fått avsked från redaktionen. Man skulle ta in nån managementkonsult och försöka hitta kärnan till problemen och då skulle man bli tvungen att koppla in psykjouren, för så allvarligt är det.

”Äntligen hemmas” producent på produktionsbolaget Meter, Daniel Röös har sagt till Nöjesbladet att han inte känner igen sig i Björn Christiernssons kritik.

– Det är väldigt tråkigt att Björn känner så här och jag känner inte igen det, sa han då.

Bo Rappne:

– De vill bara inte lyssna. Daniel vet vad jag tycker, jag har varit uppriktig mot honom och försökt ta upp det här.

Hoppas att frågan lyfts på redaktionen

Rappne, som fortfarande medverkar i ”Äntligen hemma”, är till vardags vd för Slottsträdgården Ulriksdal med 60 anställda. Han hoppas att kritiken ska utveckla ”Äntligen hemmas” redaktion.

– Min önskan är att de lyfter den här frågan på redaktionen och pratar om det, inte bara en gång utan regelbundet. Det är en del av en organisationsutveckling. Alla har gjort fel och dumheter nån gång i livet, men man måste för fan lära sig. Man kan inte fortsätta göra om samma fel hela tiden. Man måste skapa ett klimat där man kan prata om saker som är svåra.

Men vari ligger egentligen det ”osunda”?

– Det är mycket, men ett exempel är gliringar, sarkasmer som blir hårdare och där mottagaren kanske skrattar de första tre gångerna men den 56:e gången är det inte kul längre. Och att andra ser det och vet att det är fel, men inte vågar säga ifrån för att det kan få konsekvensen att man själv sen inte får jobba kvar.

För att man säger emot?

– Ja, det har hänt många gånger. Att folk har fått sluta på grund av så kallade samarbetssvårigheter.

Nöjesbladet har utan framgång sökt ”Äntligen hemmas” producent Daniel Röös för kommentarer om den nya kritiken mot arbetsmiljön på redaktionen.

TV4: ”Vi tar det här på största allvar”

Efter kritiken mot ”Äntligen hemma” har TV4 inlett en egen granskning.

– Vi vidtar de åtgärder som krävs för att det inte ska vara så här för dem som jobbar med våra program, säger Frida Olsson, exekutiv producent.

Frida Olsson är exekutiv producent för ”Äntligen hemma” på TV4. Hon har läst Björn Christiernssons kritik mot arbetsförhållandena på tv-programmets redaktion, som nu får stöd av såväl nuvarande programprofilen Bo Rappne som av de tidigare ”Äntligen hemma”-programledarna Lulu Carter och Jimmy Schönning.

– Vi tar det här på största allvar och efter gårdagens artiklar har vi startat en dialog med produktionsbolaget. Det är jätteviktigt för oss att inte bara våra profiler utan alla som arbetar med våra program trivs på sin arbetsplats, säger hon.

Var ligger TV4:s ansvar i att se till att de som jobbar med ett program som ni sänder faktiskt mår bra?

– Det är självklart att vi har ett ansvar. Det vi gör nu är att ta den här dialogen med produktionsbolaget Meter och vidtar de åtgärder som krävs för att det inte ska vara så här för dem som jobbar med våra program.

Vad rör det sig om för åtgärder?

– Jag kan inte svara exakt på det, men som sagt så är det här allvarliga saker som vi också tar på allvar. Vad som exakt kommer ske kan jag inte säga i nuläget, vi har precis börjat och kommer föra den här dialogen löpande.

Nöjesbladet har utan framgång sökt ”Äntligen hemmas” producent på produktionsbolaget Meter, Daniel Röös, för kommentarer om den nya kritiken mot arbetsmiljön på redaktionen.