På grensen till Skansen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-10

Nu har Norges egen allsång också blivit en supersuccé

HALDEN, NORGE. ”Allsång”–skylten står där på scen. Den käcka programledaren likaså.

Det är bara två prickar över a:et som saknas.

Nöjesliv stack över gränsen och gick på Norges egen ”Allsång på Skansen”.

Inte långt från den svenska gränsen ligger den lilla sömniga staden Halden. Och i Halden ligger Fredriksten festning – platsen där Karl XII blev skjuten, men som numera är platsen för ”Allsang på grensen”.

– Det är andra säsongen och det har blivit en kempesuccé. Vi har runt 8 000 besökare på plats och vi ses av 50 procent av landets tv-tittare, cirka 400 000 personer. Det är otroligt populärt, nu kommer folk hit från hela Norge och även Sverige och Amerika, säger Bård Eriksen, projektledare på TV2:s ”Allsang på grensen”.

Likheterna med den svenska allsången är slående. Stora träbokstäverna längst bak på scen, allsångshäften mellan bänkraderna och blomrabatter för de medverkade att kasta om andan faller på.

– Vi älskar ”Allsång på Skansen”. Det är en folkfest och det är precis vad vi försöker skapa här, självklart är vi inspirerade av den svenska versionen. Men vi har inte tagit konceptet från dem, allsångsprogram har funnits länge. Vi har inte samma allsångstradition i Norge heller, hos oss handlar det bara om att framföra hits, säger Bård Eriksen.

Att Tommy Nilsson uppträder just denna kväll är ingen slump. Svenska artister är omåttligt populära här.

– I år uppträder även Style och Lill Lindfors. Drömartisten att ta hit? Carola! utbrister Bård Eriksen utan att tveka.

– Hon och Tomas Ledin. Svensk musik är jättestort här. En halvtimme senare är detta påstående ett faktum.

En dag när vindarna bär.

En dag står du och jag här.

En dag när drömmen når fram ...

Publiken går bananas

Fredriksten festning dundrar som om hundratals bataljoner fortfarande stod här. Den norska publiken går bananas, håller upp sina Tommy Nilsson-plakat, sjunger med i vartenda ord och någon – uppenbart berusad av svenskens närvaro – börjar frenetiskt vifta med sin stickade kofta.

Det skulle kunnat vara vilken tisdagskväll som helst på Skansen. Efteråt står en nöjd Tommy Nilsson backstage med en kaffe.

”Minst lika bra”

– Det var jättekul, mycket folk och en god stämning. Jag har uppträtt på ”Allsång på Skansen” flera gånger och det är speciellt, men det här är minst lika bra. Miljön är fantastisk, det påminner om Borgholms slottsruin, säger han och blickar upp mot borgmuren.

Men du får ingen varmkorv efteråt?

– Det är ett helt klart minus, men vi får frukt och powerbars i stället, säger han och skrattar.

Ikväll har han sällskap av Harpo, Åge Sten Nielsen, Ole Evenrude, Åge og Sambandet och amerikanska countrystjärnan Lynn Anderson.

Allting är lett av programledarna – som när programmet börjar visar sig vara två – Tommy Steine och Katrine Moholt.

– Det är fantastiskt, jag hoppas få leda programmet lika länge som Anders Lundin i Sverige, utbrister Katrine.

Han hälsade till er i tisdagens program, vill du hälsa tillbaka?

– Jag såg det, jag vinkade tillbaka till honom framför tv:n. Så jag vill hälsa Anders, du är en härlig programledare som jag har följt i många år. Du är välkommmen hit till oss i Norge!

Publiken, som precis som på Skansen består av allt från tonåringar med tuschpennesträck på armarna till pensionärer – gästas också av svenskar.

Sänds inte live

– Jag bor i Oslo och var bara tvungen att komma hit och kolla. Jag har varit på allsången i Sverige och det här var lite annorlunda eftersom det inte är live. Men jättebra, säger Helena Wickström, 37, ursprungligen från Sandviken.

Efter allsångens slut samlas artister och media backstage.

En glad Lynn Anderson står och skriver autografer.

– Jag älskar konceptet med en allsång. Jasså det finns en till? Vart då?

ANNONS