Här är alla 10 deltagare i nya ”Allt för Sverige”
Uppdaterad 2018-08-16 | Publicerad 2014-05-28
Anders Lundin: Jag ska stå och vara lite töntig
De tävlar om att få träffa sina svenska släktingar i ”Allt för Sverige”.
Och bryter ihop i tårar under inspelningarna.
- Jag kände att min farmor var där, säger Troy Bankord.
Anders Lundin, 55, går omkring för sig själv i Hamnparken i Malmö.
Snart ska han för första gången träffa de tio deltagarna i fjärde säsongen av ”Allt för Sverige” i SVT.
Han vill att manuset ska sitta ordentligt.
– Jag vill gärna gå igenom texten många gånger, säger han.
Han är lite nervös över hur hans engelska ska tas emot även om känslorna nu inte går att jämföra med hur det var första säsongen.
– Alla i teamet pratar bättre engelska än jag. Så jag undrar alltid varför det är jag som har det här jobbet, säger han och skrattar.
Men den knackiga engelskan funkar ändå.
– Jag har upptäckt att det funkar och sen är det inte meningen att jag ska prata bara engelska. Jag är ju svensk och halva poängen är ju att jag ska stå och vara lite töntig, så man känner igen sig, säger han.
Vinkar på Anders
Produktionen har en rejäl överraskning för deltagarna som landade i Köpenhamn kvällen innan. Två att deltagarnas släktingar lämnade Sverige för USA just från den här hamnen.
– Hi Anders!
Tio amerikaner kommer gående längs kajen och vinkar på Anders Lundin.
Och visst ger överraskningen effekt.
Troy Bankord, 49, faller i gråt när han får höra att hans farmor Ellen lämnade hemlandet för USA härifrån för just hundra år sen.
– Jag är väldigt känslig för energi och stämningar och jag kunde känna hennes närvaro och bara visste att hon varit där. Och jag försökte föreställa mig hur det måste ha varit när hon lämnade. Det var hjärtskärande, säger han.
Han anmälde sig till programmet för att både få veta mer om sig själv men också om sin farmor.
– Jag har alltid varit väldigt analyserande. Jag analyserar allt jag gör och tänker och varför jag är som jag är och det här ger mig kanske ett samband och fyller kanske i vissa bitar som saknats, säger han.
”Pratade aldrig tyska”
Anders Lundin säger sig förstå vad deltagarna upplever. Hans mamma är från Tyskland och kom till Sverige efter andra världskriget.
– Jag pratade aldrig tyska hemma och jag önskade att jag haft mycket mer kontakt med den delen. Men vi pratade inte så mycket om det och hon var inte så bra på att berätta. Hon var ju en vanlig tjej i Tyskland och hade andra berättelser. Man frågade ”Hur var det?”. ”Jo, jag kommer ihåg en gång när vi skulle åka kälke vet du, och jag ramlade och fick den rakt in i benet”, säger han.
”Krånglar alltid till sig”
I dag betraktar han flera av deltagarna från de tidigare säsongerna som sina vänner. Men det har aldrig blivit att han åkt över och hälsat på i USA.
– Det krånglar alltid till sig och jag jobbar ju jämt, säger han.
Han älskar att blanda underhållning med folkbilning och är utbildad historialärare.
– För första gången får jag hålla på med någonting som jag faktiskt kan. Och det finns en anledning att läsa på som jag tycker är skitroligt och jag lägger in väldigt mycket historia, säger han.
På eftermiddagen är det dags för den första svensklektionen, ett återkommande inslag i programmet.
Anders Lundin har byggt upp hela lektionen kring uttrycket ”Man mår som man förtjänar”.
Deltagarna säger efter honom:
– Man moor som man fortjeeenar.
Lundin bryter ner meningen till att förklara hur svenskar fungerar.
– Det är en mening som det går att utvinna all svenskhet ur. ”Man” i stället för ”jag”, ett sätt att prata om oss själva utan att inkludera oss själva som vi har utvecklat till fullo. ”Som man förtjänar”, i Sverige förtjänar man saker, om du mår bra så ska du fan ha förtjänat det. Annars är det orättvist och orättvist får ingenting vara i Sverige och ur den meningen skulle man kunna utvinna hela socialdemokratin.
Själv lever han efter samma devis.
– Om jag ska dricka en öl och grilla på kvällen på landet då måste jag springa en mil först. Det går inte att gå rakt på. Och om jag ska fika så vill jag ha gjort något duktigt först.
Vad säger det om oss?
– Jag tycker om det, det är en drivkraft och en slags disciplin som jag gillar.
Årets alla deltagare:
Leslie Longoria
Leslie Longoria, 49, snabbköpskassörska, Waelder, Texas:
Leslie har varit gift fem gånger och har tre barn och kämpar för att få vardagen att gå ihop. Hon tjänar 9 dollar i timmen, vilket motsvarar cirka 60 kronor, och jobbar bara halvtid för att hon måste ta hans om sina sjuka föräldrar. Hennes pappa är svensk.
Troy Bankord
Troy Bankord, 49, trädgårds- och inredningsarkitekt, Palm Springs, Kalifornien:
Träningsfreak som alltid strävar efter att vara så perfekt som möjligt. Säger sig ha otroligt svårt för lata personer. Känslosam. Vill vara med i programmet för att lära sig mer om sig själv och varför han fungerar som han gör.
George Strid
George Strid, 60, körledare och kompositör, Olympia, Washington:
Hans pappa är född i Sverige och emigrerade till USA under 1920-talet. Även hans mammas familj härstammar från Sverige. Själv ser han sig som svensk och familjen har alltid ätit lutfisk och följt andra svenska traditioner. Han skriver barnmusik åt Disney och Universal studios.
Amanda Vinicky
Amanda Vinicky, 32, journalist, Springfield, Illinois.
Kallas för ”bubbels” eller ”popcorn” av sina vänner. Full av energi.
Jenette Landers
Jenette Landers, 37, hårstylist från Colorado.
Stökig som ung. I dag är hon gift och har två barn. Hennes man är meteorolog och de träffades på salongen där Jenette jobbar. Hon tyckte helt enkelt att han såg ut som en bra make.
Courtney Schlagel
Courtney Schlagel, 25, singer/songwriter, Frisco, Texas.
Hennes mormor Linnea tog ofta med Courtney till Ikea där de åt svenska köttbullar. De drömde alltid om att åka till Sverige tillsammans. För Courtney är programmet ett sätt att minnas sin mormor som dog för tre år sen och som aldrig fick komma till Sverige.
John Olson
John Olson, 30, servitör och författare/skådespelare, New York.
Hans chef föste ihop honom med ett svenskt par på restaurangen där han jobbar. Då fick han tipset om att söka till programmet.
Katie Malik
Katie Malik, 34, operasångerska, Gig Harbor, Washington:
Lider av den kroniska sjukdomen cystisk fibros som innebär en rubbning i kroppens slemhinnor. Sjukdomen går inte att bota. Katies familj har flera gånger varit i Sverige för att leta efter släktingar men aldrig hittat någon. Nu hoppas hon lyckas genom programmet.
Nicholas ”Nick” Jones
Nicholas ”Nick” Jones, 35, barberare, Los Angeles.
Full av tatueringar. Började tatuera sig eftersom han vill utmärka sig från resten av alla Nick Jones i USA. Uppfostrades av sin mamma eftersom hans pappa satt i fängelse under hans uppväxt, dömd till 13 år för att ha sålt knark.
Nate Butler
Nate Butler, 48, musiker, Fresno, Kalifornien:
Nate är indian och hans stam är den största i Kalifornien. Det svenska ursprunget kommer ifrån en svensk sjöman som på 1800-talet träffade en indian. Nate uppmuntrades att vara med i programmet av sin mamma som också ville veta mer om sitt svenska ursprung.