Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

E-type: Så trovärdig är tv-serien 'Vikings'

Publicerad 2013-10-21

Vikingakollen med E-type - så mycket stämmer den med verkligheten

Vikingafantasten Martin "E-type" Erikson, 48, är en beundrare av History channels "Vikings", som sänds i TV 4.

Nu gör han en analys av den historiska äktheten i tv-serien – och noterar både träffar och missar.

– Det är en del vapen som känns som att man har besökt de sämre butikerna på Västerlånggatan i Gamla stan, säger E-type till Nöjesbladet.

Dåliga kopior av historiska svärd och märkliga frisyrer. Där har vi några av detaljerna som E-type kan haka upp sig på.

– Jag är överlag positiv till hela serien. Man har lagt pengar och anlitat bra skådespelare för att skildra min favoritperiod i historien, säger han.

Tagit sig friheter

"Vikings" är löst baserad på berättelsen om den fiktive nordiske hjälten Ragnar Lothbrok, och skildrar bland annat vikingarnas äventyr västerut.

När tv-serien först hade premiär i mars 2013 i USA och Kanada drog nätdiskussioner genast igång, och tittare reagerade på bland annat kostymerna.

"Vikings"-upphovsmannen Michael Hirst medger att man har tagit sig friheter med flera detaljer.

Rätt och fel i tv-serien (enligt E-type och antikvarien Gunnar Andersson på Historiska museet)

Vapen:

– Man har funnit ett berömt vikinga­svärd i en myr. Där har svärdskidan rostat fast med parerstången. Det har gjorts ett historiskt felaktigt svärd då man gjutit en kopia där svärd och skida gjorts till ett enda svärd. Det brukar jag lyfta fram som ett mardrömsexempel. I serien är det Gabriel Byrnes figur som har svärdet i fråga, säger E-type.

– De långskaftade yxorna är ett stereo­typ-vapen, säger Andersson.

Kunskapsluckor:

– De skulle segla västerut, och var ängsliga ifall det fanns land där och det är snarare en mental föreställning som hör samman med sena 1400-talet och Columbus. Skandinaver hade seglat till brittiska öarna och längs kontinenten innan vikingatiden. Man kände till att det fanns land i väster, säger Gunnar Andersson.

– De är extremt skitiga i tv-serien. Det finns mycket som talar för att de i verkligheten var noga med hygienen, säger Andersson.

Vaxljus:

– Vaxljus fanns. Man har funnit några i gravar från vikingatiden, säger Andersson.

Boende:

– Man måste komma ihåg att de här människorna livnärde sig på jordbruk och boskapsskötsel. Efter några avsnitt får jag intrycket att man bara livnär sig på röveri i serien. Men det kanske kommer i framtida avsnitt, säger Andersson.

Frisyrer:

– Såg man ut så i håret? Håren är skurna i olika formationer. Jag får lite ”Sagan om ringen”-känsla av detta. Frisyrerna kan vara baserade på fynd jag inte känner till, säger E-type.

Solstenen:

– Innan magnetiska kompasser fanns använde sig vikingar av solur för att navigera. Vid molnigt väder var det svårt och då berättas det om ett magiskt verktyg som vikingarna lyfte upp mot himlen för att se vägen.

– ”Solstenen” är en skröna som ändå passar in i serien. Men kompassen har man hittat delar av från den tiden, säger E-type.

Kvinnoroller:

– Kvinnans ställning var väldigt stark under hela vikingatiden, det är väldokumenterat. Det är hon som har gårdens alla nycklar och när mannen är på resa får hon försvara hemmet. Det har man fångat i serien, säger E-type.

Skarsgårds figur Floke säger att bordläggningsplankorna är bundna. Men E-type känner inte till några skeppsfynd från vikinga­tiden som inte är nitade.