Musikerförbundet sågar "Idols" löner
Uppdaterad 2018-08-14 | Publicerad 2016-11-03
Musikerförbundet ställer nu krav och tar strid för idolerna
"Idol"-deltagarna går back på att vara med i programmet.
Nu tar Musikerförbundet strid mot produktionsbolaget.
– Sådana här slavliknande förhållanden kan vi inte ha i Sverige 2016, säger Musikerförbundets ordförande Jan Granvik.
"Idol" drar in stora summor reklamintäkter till TV4 och är en kassako för bakomliggande produktionsbolaget FremantleMedia. Men idolerna tjänar bara 875 kronor i veckan efter skatt.
Idolerna drömmer om det stora genombrottet och berömmelse. Men som Nöjesbladet tidigare berättat har många av deltagarna svårt med ekonomin på grund av tävlingen.
– Man måste ha sparat pengar och det har ju inte jag, eller så långt kanske inte jag tänkte riktigt. Jag kommer ju behöva låna pengar av mina föräldrar när jag är klar här bara så att man håller sig på fötter. För min buffert räcker liksom inte, säger Jesper Petersson, 27.
”Vill ha kollektivavtal”
Nu tar Musikerförbundet strid för idolerna.
– Vi har känt till detta länge men i år är första gången några deltagare kontaktat oss och bett oss att driva det här, säger Per Herrey, Musikerförbundets jurist.
I ett pressmeddelande beskriver de hur Produktionsbolaget Fremantlemedia exploaterar deltagarnas önskan om att lyckas i musikbranschen. Och att de tvingas skriva på ett skandalkontrakt för att få chansen att delta i programmet.
Produktionsbolaget har hittills duckat för kritiken.
– Vi har meddelat Fremantle att vi vill ha ett kollektivavtal men de försöker med alla möjliga kreativa lösningar för att betala så lite som möjligt till artister och musiker genom att påstå att de inte är anställda. Vi hävdar att de är anställda och har rätt till en rimlig ersättning, säger Per Herrey.
Måste ge upp framtida inkomster
Enligt kontrakten Musikerförbundet tagit del av måste deltagarna även ge upp framtida inkomster och rättigheter till sitt eget material eftersom produktionsbolaget har all upphovsrätt. Deltagarna tvingas dessutom att skriva på avtal med skivbolaget Universal och managementbolaget Versity music som Fremantlemedia valt åt dem. Enligt fackförbundet innebär avtalen att deltagaren genom olika ensidiga optioner från bolagens sida kan bli uppbundna i upp till 10 år, med villkor de inte kan förhandla om.
– Det här är inte acceptabelt. Sådana här slavliknande förhållanden kan vi inte ha i Sverige 2016, säger Musikerförbundets ordförande Jan Granvik i ett pressmeddelande.
Fackförbundet tänker nu ta strid för deltagarna och kräva att Fremantlemedia tecknar kollektivavtal.
”Det räcker ingenstans”
På tisdag ska båda parterna mötas och försöka komma överrens.
– "Idol"-deltagarna förväntas prestera på en mycket hög nivå när de repar in sina nummer, ställer upp på intervjuer och filmning, deltar i sponsorevenemang, bloggar för TV4 och uppträder i själva tävlingen, något som borde återspeglas i ersättningen, säger Per Herrey.
Många av idolerna håller med om att de får alltför liten ersättning för det jobb de utför.
– Det räcker ingenstans, det är ju jättelite egentligen. Och det krävs mycket av oss så lite mer skulle vi faktiskt ha, så man i alla fall kan gå runt. Vi har snackat en del om det, att det borde vara mer lön, säger Renaida Braun, 19.
Och trots att Oskar Häggström, 17, inte har några egna räkningar att betala så anser han att lönen är för låg.
– Med tanke på allt jobb och slit vi lägger ner så borde vi ha bättre ersättning. Jag vet att det är många som måste kämpa för att betala räkningar och hyran nu, säger han.
Vill ge en bättre inblick
Magnus Karlsson Lamm, VD på Fremantlemedia, vill avvakta med en kommentar om kritiken till efter mötet i nästa vecka.
– Vi ska träffa SMF om några dagar så vi är förvånade att de går ut med detta pressmeddelande nu. Vi upplever att vi behöver ge SMF en bättre förståelse för och inblick i "Idol", som är en musiktävling, och ser fram emot att träffas för att svara på deras frågor. Vi svarar gärna på dina frågor men vill avvakta till efter vårt möte.