Hur många ”humlor som brummar”-citat krävs för att charma sig ur det här, Ernst?
Som en värmländsk Don Quijote fäktas Ernst Kirchsteiger mot både en ruttnande kvarn och ilskna grannar i sitt nya ombyggnadsprojekt.
Den folkkäre inredarens sommarmys har fått sig en rejäl törn.
Uppladdningen inför ”Sommar med Ernst” (TV4) har mest handlat om kritiken Kirchsteiger fått för omgörningen av Kånsta kvarn, den enda kombinationskvarn (den kunde drivas med både vind och vatten) som finns bevarad i Sverige. Enligt en grupp grannar har Ernst ”förstört ett kulturarv” och de är arga för att Hallsbergs kommun betalat produktionsbolaget Brand new content 580 000 kronor för tv-stjärnans hjälp. Själv hävdar Kirchsteiger att han bara gjort det han blivit ombedd; att med största respekt förvandla en fallfärdig kvarn till ett sommarboende.
Det är onekligen den mest unika byggnad ”Sommar med Ernst” satt sina spikar i hittills. Grannarna har kritiserat Kirchsteigers brist på kunskap i byggnadsvård men han tycks åtminstone genuint intresserad av att förmedla historia om kvarnar från förr, timmer och grödor. Han försöker återskapa en klassisk bild av Sverige i sin design – det är furu-overload, kastanjestaket och gamla verktyg som gör att ”allting landar”. Nya verktyg tycker han skulle kännas ”fjäderlätta”.
Vurmen för forna tider känns närmast parodisk när inköpta antikviteter ska skapa en känsla av autencitet samtidigt som allt det verkligt gamla gömts bort under nya ljusa golv, tak och väggar.
Men om kvarnen ska göras beboelig för en välmående medelklassfamilj krävs säkert rejäla ingrepp, inte minst isolering och avlägsnande av ruttet trä. Efter 1939, när den togs ur drift för gott, har det under en tid drivits ett sommarkafé i byggnaden, men på senare år har förfallet tilltagit. När Kirchsteiger visar oss det översta våningsplanet är väggarna fyllda av klotter från besökare som förevigat sin stund där (någon har kraftfullt ristat ”Ellert Enis juni 1983”). Som många ”övergivna” platser har den blivit allas ägodel.
Men nu ska kvarnen bli någons egendom igen. Ett boende inhägnat av staket, där odlingsramar pusslas ihop av ”han-” och ”honplankor” och jorden beskrivs som ”överpotent”. Kirchsteigers språk, som alltid varit mustigt, blir närmast ”Lilla Fridolf”-pilskt här.
Märkligast är den oktagon-formade bur med ett ”pagodliknande” tak som han snickrar ihop till ankorna som glatt spatserar runt utanför kvarnen. Kirchsteiger vill göra ett ”mysigt hus” till dem, men inlurade och inburade i fängelseliknande hönsnät ser de knappast lyckligare ut än innan.*
Bygga nytt, bygga om eller bevara – vad man tycker om ernstifieringen av Kånsta kvarn har såväl med ideologi som smak att göra. Vad är kulturarv egentligen och hur ska det hanteras? Vi som krasst ser på utifrån kan förundras över hur en folkkär tv-profil så obekymrat och till synes omedvetet klampar runt i känsliga kulturmarker. Svenskarna må vara renoveringsbesatta, men frågan är hur många ”humlor som brummar i bröstet”-citat det krävs för att charma sig ur det här.
* Scenen är självklart iscensatt, ankorna är tama och ditplacerade – en förklaring som hade gjort allt rimligare för tittarna.
Veckans...
... bästa. Ångestladdade ”Sharp objects” (HBO Nordic) är en lysande dramatisering av Gillian Flynns debutroman om den traumatiserade och alkoholiserade reportern Camille Preaker (Amy Adams). Mörka familjehemligheter, sydstatssocietet och mördade flickor kantar en historia där man aldrig är riktigt säker på vad som är verkligt och inte.
... sport. Nu när fotbolls-VM ebbat ut passar det perfekt att årets Tour de France sparkat igång (Eurosport) med såväl dramatiska krascher som kontroverser (Chris Froome höll på att stoppas från att starta på grund av anklagelserna om överdrivet användande av astmamedicin). Håll särskilt koll på etapp 12 nästa torsdag med en klättring uppför cykelsportens allra mest klassiska berg – Alpe d’Huez.
... premiär. Nu går äntligen Jane Magnussons faktaspäckade, fascinerande och väldigt roliga dokumentär ”Bergman – ett år, ett liv” upp på bio. Även om filmen är en hyllning väjer den inte för Bergmans mer osmickrande sidor, som nazismen i ungdomen och terrorn på Dramaten. Och vad var egentligen grejen med att han i perioder bara åt Mariekex? Missa inte heller klassikern ”Smultronstället” som visas på SVT på fredag.
... final. Andra säsongen av ”Handmaid’s tale” (HBO Nordic) avslutades i veckan efter tretton plågsamma avsnitt. Även om jag haft mina invändningar är den som dystopi fortfarande otäckt i dialog med samtidens kvinnofientliga strömningar.