Gränsen mellan dokumentär och spektakel börjar bli hårfin
Netflix hoppas på ”Tiger king”-effekten med en dåraktig serie om en svinrik hund
TV-KRÖNIKA Dokumentär eller freakshow?
Netflix serie om världens rikaste hund och hans entourage balanserar definitivt på gränsen.
Det har… hänt något med dokumentärgenren.
Den brukade vara lite smalare, lite nördigare, lite seriösare. Gryniga arkivfilmer och gulnade tidningsklipp.
Sedan exploderade true crime, med bland annat ”The jinx” och ”Making a murderer”. Pengarna rann till, och framför allt Netflix gjorde snabbt en sport av att rota fram de mest bisarra historier om brott, blåsningar och kufar, och sedan vässa dramaturgin med kirurgisk precision, med en flodvåg av avslöjanden, vändningar och cliffhangers för maximal effekt.
Det börjar kännas som spektakel förpackade som dokumentärer, eller moderna freakshows i strömmad form om man så vill, gjorda för att sprida sig om en löpeld på internet och ge upphov till memes, och rubriker som ”De tio galnaste ögonblicken” och ”De fem mest chockerande avslöjandena”.
Senaste nytt är en glossig serie om en svinrik hund, som är god för 400 miljoner. Dollar.
Och ja, ”Gunthers miljoner” är alltså Netflix senaste försök att återskapa succén med ”Tiger king”, som alla var galna i under pandemivåren 2020.
Här handlar det om schäfern Gunther, som ärvde en förmögenhet av sin matte, en tysk grevinna som dog på 90-talet.
Men vänta lite, hur gammal är den här hunden egentligen? Tänker man, tills man får reda på att den ursprungliga Gunther dog för länge sedan, och att pengarna nu tillhör Gunther VI.
Den ena efter den andra i Gunthers stab (han har 27 anställda) presenterar sig, och topdog i stiftelsen är den italienske akademikern Maurizio Mian, som säger sig ha blivit utsedd att förvalta pengarna i grevinnans sons anda. Han hette också Gunther, och begick självmord som ung på grund av depression. Men när han var glad var han en riktig livsnjutare, så pengarna ska spenderas på saker som kan göra Gunther, hunden alltså, lycklig.
Och om ni tycker att det börjar bli snurrigt nu – vänta.
För följer gör en i alla avseenden löjlig härva. Gunther serveras stekar på silverfat, sittande vid matbordet som en ovanligt hårig lord. Han flyger privatjet och glider fram på lyxyachter. Han tittar på hus i Miami och bestämmer sig för att köpa Madonnas. Han shoppar fotbollslag, engagerar porrstjärnan Cicciolina, och släpper en skiva.
En castingansvarig sätter ihop grupper av unga, vackra människor, som ska leva med Gunther samt ligga med varandra – i forskningssyfte.
En ras superlyckliga övermänniskor ska nämligen avlas fram i Gunthers namn.
Och när ett människobarn föds meddelar Mian pressen att det är hanhunden Gunther som har fött det, personligen.
Allt detta hade möjligtvis varit måttligt roande om det inte vore för den uppenbara medvetenheten hos alla som intervjuas, om att de ska göra en snackis. Och för den smygande känslan av att Netflix försöker göra raffigt raffel av något som för varje avsnitt ter sig allt mer som en studie i riktig galenskap.
Av den sort som tarvar professionell hjälp och eventuellt borde medicineras.
Vackert är det inte.
”Gunthers miljoner” har premiär på Netflix den 1 februari.
FJELLBORGS FAVORITER
Shrinking
En ny dramakomedi med potential på Apple TV+. Av ”Ted Lasso”-duon Brett Goldstein och Bill Lawrence tillsammans med Jason Segel, som också spelar huvudrollen som en terapeut som börjar prova nya drastiska metoder på väg upp ur sitt eget sorgearbete.
Dear Edward
En till sevärd nyhet på Apple TV+. En välgjord ensemble-snyftare av alltid känslosamme Jason Katims, baserad på Ann Napolitanos bok om hur en grupp människor knyts samman efter en flygkrasch där den enda som överlevde var en tolvårig pojke.
Extraordinary
En överraskande rolig brittisk blandning av superhjältekomedi och uppväxthumor på Disney+. Om en värld där alla utvecklar mer eller mindre bisarra superkrafter, oftast i 18-årsåldern. Utom Jen (Siobhán McSweeney), som är 25 och fortfarande helt normal.
Hitta fler av Fjellborgs favoriter på tv.nu