Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Anne Lundberg vill få oss att laga mat av kaffesump och äggskal

Nöjesbladet avslöjar: Här är SVT:s nya matprogram

Uppdaterad 2018-04-10 | Publicerad 2018-03-29

Vi producerar tillräckligt med mat för att mätta alla jordens invånare.

Ändå slängs en tredjedel av all mat och människor svälter. Nu vill Anne Lundberg och Paul Svensson få oss att laga mat av kaffesump, morotsblast och lökskal.

– Det kan inte fortsätta så här. Det är helt absurt, säger hon.

I ett tält på inkaleden upp mot Machu Picchu tändes ilskan – och idén om SVT:s kommande program om matsvinn.

Där låg programmet ”Landgångs” programledare Anne Lundberg, 52, och sidekicken, kocken Paul Svensson, 43, och kokade över att en tredjedel av all mat som produceras världen över slängs.

– Jag blev fruktansvärt upprörd. Skördar som aldrig skördas, grönsaker som sorteras bort för att moroten är för krokig eller bananer som inte har rätt krökningsvinkel. Vi har fått en catwalk för mat, det är helt absurt. Det är ju ingen som är för matsvinn men ändå händer det ingenting, säger Anne Lundberg.

– Vi kommer bli uppåt nio miljarder människor på jorden och redan i dag odlar vi tillräckligt med mat för att alla ska kunna äta sig mätta men människor svälter eftersom inte allt tas tillvara. Vi slänger för att vi kan, tar inte med oss resterna hem från restaurangen.

Mat – av kaffesump

I höst kommer ”Maträddarna”, som precis börjat spelas in, med ambitionen att inspirera snarare än att komma med pekpinnar.

– Paul är en av Sveriges bästa kockar och ska laga den godaste läckraste maten på det man inte visste att man kunde äta, typ kaffesump, ägg- och lökskal och morotsblast. Hälften av moroten är ju blast som vi slänger, vad kan man göra med den? Men också hur man tar tillvara på utgången mjölk. Det måste bli coolt att sluta slänga mat, det ska hashtagas när man lagat den mat man annars skulle slängt, säger Anne Lundberg.

– Det äts enormt mycket chèvre och getost men för att en get ska få mjölk måste den få killingar. Vad händer med alla killingar, vi äter ju inte getkött. Hur kan man ta tillvara på det köttet?

Tar med kollegans lunchlåda hem

De besöker alla olika nivåer i matens väg från jord till bord, via mataffärerna. Och även de ”dumpster divers” som hittar fullt ätbar mat som slängts i mataffärernas sopcontainers, en inte helt oladdad och laglig aktivitet.

– Vi har träffat folk som gör det, men vi har inte ägnat oss åt det. Vi har hållit oss extremt passiva i det. Helst skulle butikerna inte haft något att slänga. Vi vill inte uppmana till dumpstring, men det är ett fenomen som är en del av problematiken, säger SVT:s exekutiva producent Jonas Gunnarsson.

Det har blivit duons mission att förändra vårt förhållande till mat i grunden och öka respekten för livsmedlen.

– Jag lever och andas det här 24 timmar om dygnet nu och är oerhört noga med att inte slänga någonting. När någon här på SVT Malmö inte orkar äta upp sin lunch och är på väg till sophinken ropar jag: nej, stopp, jag tar med det hem. Alltid är det något barn som kan äta upp det, säger Anne Lundberg.