Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingegerd, Ingela

Morgan om sin obotliga sjukdom

Uppdaterad 2018-08-28 | Publicerad 2009-11-10

Nya tv-kändisen i ”Ullared”: Man måste dra ner på alkohol och kött

Lagerarbetaren Morgan Karlsson, 36, är en av stjärnorna i tv-serien ”Ullared” i Kanal 5.

För Nöjesbladet berättar han om singellivet, gudstron och sin ledsjukdom.

– Jag haltar inte längre nu. Jag klarar mig på medicinen, säger han.

För en vecka sedan ändrades hans liv på en timme.

Över en miljon svenskar visste plötsligt vem Morgan Karlsson från varuhuset Gekås var.

Telefonen har gått varm. Alla vill snacka med Sveriges nya tv-stjärna, både kompisar och journalister från tv, tidningar och radio. Själv tar han uppmärksamheten med ro.

– Det går inte en dag utan att någon är på en. Men det är ingen fara, det är positivt och roligt att det blev sån uppmärksamhet som det blev, säger Morgan Karlsson.

Hade svårt att gå

I en välskött trädgård i Ljungby strax utanför Falkenberg ligger Morgan Karlssons hem. Han bor ensam i föräldrahemmet som han köpte när hans far gick bort för två år sedan. Singellivet är något han trivs med.

– Jag har haft ett antal korta förhållanden. Men nu har det bara blivit så att jag har varit ensam och det har rullat på, säger han.

Senast han hade en hjärtevän var för något år sedan och inställningen till kärleken är avslappnad.

– Den tiden kommer när det kommer. Jag tror att det löser sig självt, när hon väl kommer så tror jag inte man tänker på utseendet eller så. Det flyter nog bara på, säger han.

Har du fått någon beundrarpost?

– Nej, det har jag inte fått än i alla fall. Men det kanske kommer.

För något år sedan upptäckte Morgan att det var något fel på hans kropp. Han hade svårt för att gå och bestämde sig för att åka in till sjukhuset. Efter en massa prover kunde läkarna konstatera att han led av gikt.

– Läkarna såg att jag hade höga urinhalter i blodet. Det visade sig att det var gikt så jag fick medicin, säger han.

Innan medicinerna började verka hade Morgan ont i lederna och han haltade. Han fick sjukskriva sig från sitt lagerjobb. Det var en tuff period. Nu tar han sina mediciner och kan leva ett hyfsat normalt liv.

– Man måste dra ner på alkohol och på kött. Jag har inte ändrat mig så mycket på maten men jag kla

rar mig med medicinen i all fall, säger han.

”Det är ett stöd”

Morgan är också troende och går ofta i kyrkan.

Det har han gjort sedan 1998 som var ett omtumlande år. Hans mamma gick bort och han fann en djupare mening med livet. Han fann sin tro.

– Jag har regelbundet gått i kyrkan en gång i veckan sedan mamma gick bort. Det var spontant att jag gick dit. Jag upptäckte att det fanns nåt mer i livet.

Morgans mamma var kristen och gick i kyrkan regelbundet. När hon gick bort upptäckte han att det fanns något i kyrkan som lockade. Senast i söndags kväll besökte han en kvällsmässa i Ljungby kyrka.

– Det är ett stöd, jag tror att jag blir starkare av det. Jag får hjälp i både svåra och lätta situationer. Det kan handla om allt från jobbet till aktierna, säger han.

Det här är gikt

När halten av urinsyra blir för hög i blodet bildas kristaller som sätter sig i lederna och som resulterar i inflammationer och smärta.

Gikt kan bero på flera faktorer, bland annat viktproblem, en ärftlig rubbning av ämnesomsättningen eller för hög konsumtion av alkohol, kött, inälvsmat, svamp eller ansjovis.

Drabbar främst män över 40 år, smärtorna kommer oftast nattetid.

– Man kan ofta använda medicin som reglerar det här och gör att det inte blir så mycket problem, men det är en form av kronisk sjukdom, säger Peter Odebäck, allmänläkare vid Nybble vårdcentral i Kristinehamn.

Följ ämnen i artikeln