”Jag kommer prata om Downton Abbey resten av min karriär”
Publicerad 2015-12-05
Nu avslutar skådespelarna den brittiska tv-succén
En av Storbritanniens största tv-succéer någonsin går mot sitt slut.
Inspelningarna av ”Downton Abbeys” allra sista säsong rörde upp starka känslor hos skådespelarna.
– Vi avslutade dem på restaurang The Ritz halv sex på morgonen. Det var fantastiskt, men det fick mig att gråta, säger Samantha Bond som spelar Lady Rosamund.
Historien om familjen Crawley och tjänstefolket på det edwardianska godset Downton Abbey hade premiär 2010.
Fem år senare, är det dags att knyta ihop trådarna. I kväll sänds det sista avsnittet av ”Downton Abbey” i SVT1, innan en julspecial avslutar allt.
Inspelningarna avslutades i augusti i år och blev känslosamma för flera av skådespelarna. Det berättar Samantha Bond, som spelar Lady Rosamund och Allen Leech, som spelar chauffören Tom Branson, under ett besök i Stockholm.
– De flesta i produktionen har varit med oss i sex år. När vi filmade den sista scenen skulle Jim (Carter, som spelar Charles Carson, reds anm) ta tillfället i akt att tacka alla. Han började med sin vanliga, mörka röst. Det slutade med att han brast ut i gråt. Det har varit en fantastisk resa för alla, säger Samantha Bond.
”Vi drack champagne”
Den allra sista scenen spelades in på det anrika hotellet The Ritz i London. Nattetid, eftersom inga andra gäster fick vara på plats.
– Alla statister spelades av medlemmar i produktionen, som make up-artister och frisörer. Vi avslutade inspelningarna av Downton Abbey halv sex på morgonen. Det var fantastiskt men det fick mig att gråta. Sedan drack vi champagne, säger Samantha Bond.
De sex inspelningsåren har gjort skådespelarna till nära vänner.
– När alla samlas för att spela in en stor scen som ett bröllop eller en begravning börjar kaoset. Då har en del inte träffats på länge och vi går ut och äter en stor middag. Sedan får smink- och håravdelningen ett tufft jobb nästa morgon, säger Allen Leech.
”Trodde jag skulle öppna dörrar åt Maggie Smith”
Leech är en av flera skådespelare som fått sitt stora genombrott tack vare den kritikerrosade serien.
– Det var något jag aldrig förväntade mig när jag tog rollen. Jag trodde jag skulle öppna dörrar åt Maggie Smith, säger han och skrattar.
Nu är han tacksam för den positiva respons han fått för sin tolkning av den rättrådige och sympatiske Branson.
– Alla säger att man bara får en sådan här upplevelse i livet. Jag kommer förmodligen att prata om Downton resten av min karriär och det kommer jag att vara väldigt stolt över, säger han och fortsätter:
– Downton har öppnat många dörrar. På ett magiskt sätt.
Kan bli film
Manusförfattaren och regissören Julian Fellowes har berättat att han redan börjat skriva på manuset till en filmversion av Downton Abbey. Om den faktiskt kommer att spelas in är inte klart, men Samantha Bond och Allen Leech är öppna för att tacka ja om de får förfrågan.
– Om manuset är bra. Det är så många karaktärer och historier i serien att det skulle vara väldigt svårt för Julian att få ihop allt, säger Allen Leech.
– Det måste vara en historia som är väldigt viktig för oss alla, säger Samantha Bond.
Men ni skulle vara intresserade?
– Definitivt.
Kristin Lundells topp 10
Kärleksdraman, evighetslånga middagar och frasande klänningar.
Downton Abbey är en fröjd för både ögat och sinnet för den kostymdrameälskande tv-tittaren.
Sveriges kanske största ”Downton Abbey”-fan, Nöjesbladets Kristin Lundell, har sammanställt sina tio höjdpunkter från de sex säsonger som gått.
1. Maggie Smith ➕➕➕➕➕
Av tv-världens matriarker är ändå änkegrevinnan Violet Crawley den med vassast tunga. Ingen hade väl kunnat bära upp rollen som ätten Granthams äldsta medlem som den snart 81-åriga dame Maggie Smith. Att hon har lika hög status i verkligheten som i serien vet alla som besökt inspelningarna av ”Downton Abbey”. Det råder stränga order om att inte titta Maggie i ögonen om vägarna skulle råka korsas i slottet (vi som brutit mot förbudet kan dock rapportera att inget händer om man gör det).
Allen Leech: Du är alltid rädd när det är din tur att få en avhysning av hennes rollfigur. Men det finns också en stolthet i det. Man tänker ”wow, jag blev just utskälld av Maggie Smith”.
Samantha Bond: Jag spelade en föreställning med henne för 15 år sedan och har känt henne länge. Hon är fantastisk och väldigt, väldigt rolig. Men hamna inte på kant med henne.
2. Lord Grantham spyr ner hela festen. ➕➕➕➕ (avsnitt 5, säsong 6)
Oj! Ett blödande magsår är förvisso inget att skratta åt men den överraskningseffekt som skedde när lord Grantham (Hugh Bonneville) plötsligt kräks över hela det vackert dukade middagsbordet var det närmaste splatterfilm som ”Downton Abbey” kommit under sina 51 avsnitt. Hemma i Storbritannien orsakade scenen tittarstorm men nog var det välkommet med åtminstone en otippad sak under denna sista säsong.
Allen Leech: Det var en konstig scen att spela in. Vi hade en läkare på plats som förklarade vad som skulle hända om en äldre herre drabbades av något sådant. Att återställa bordet och dukningen mellan tagningarna tog så mycket tid att vi bara kunde ta om scenen en gång.
3. Kläderna! ➕➕➕➕➕
Vi har fått höra aftonklänningar frasa, beundrat glittrande smycken och tiaror samt sett frisyrer gå från mjuka uppsättningar till skarpa bobbar. När manuset stundtals har svajat ordentligt har kostymerna aldrig gjort en tittare besviken. Från den första säsongens avstamp i det tidiga 1910-talets mode till den sista säsongens avslut 1925. Det har varit en njutning hela tiden. Oavsett om det gällt ripjaktens tweeddräkter eller bröllopsklänningar.
Samantha Bond: En av seriens styrkor är att så mycket tid lagts på detaljerna och ingen annanstans är det mer sant än när det gäller kostymerna. Vi har gått från viktorianska och edwardianska korsetter till det tidiga 20-talet. Varje kostym är gjord precis som den gjordes under sin tid och allt det hjälper. När du tar på dig din kostym är halva jobbet gjort. Du blir din rollfigur. Jag älskar speciellt Lady Rosamunds hattar.
4. Highclere Castle ➕➕➕➕➕
Som alla skådespelare är slottet Highclere Castle mindre i verkligheten än när det syns på tv. Och ja – visst är det en byggnad och inte en varelse av kött och blod. Men nog måste man ändå räkna in den ståtliga byggnaden – som genom design av sir Charles Barry, samma arkitekt som ritade Houses of Paliament i London, fick sitt säregna yttre i mitten av 1800-talet – till skådespelarensemblen. Likt Castle Howard, som för evigt kommer att förknippas med ”En förlorad värld”, kommer Highclere Castle utanför Newbury alltid att vara Downton Abbey i mångas ögon.
Samantha Bond: När vi inte spelar in bor Lord and Lady Carnarvon i slottet. Det är deras hem. Man vet aldrig riktigt vad de tycker om tv-serien, men Downton-effekten har varit fenomenal för slottets publicitet.
5. O’Brien lämnar serien ➖
När seriens mesta intrigmakerska – som funnit sin själsfrände i den lika dramasökande andrebutlern Thomas – plötsligt försvann och ersattes av en ack så ljuv kammarjungfru försvann också en del av ”Downton Abbeys” bett. Den lockiga luggen, det ständiga tjuvlyssnandet och de bitska kommentarerna – den ofta så missunnsamma och elaka O’Brien både saltade och pepprade historien.
6. Mr Carsons ögonbryn ➕➕➕
Det kan verka som att ögonbrynen som sitter där på pannan på butlern Mr Carson (Jim Carter) bara är två partier hår på hud. Men tittar man närmare ser man att också de agerar i varje scen. Vill man avgöra vilken sinnesstämning som Mr Carson befinner sig i är det bara att titta på ögonbrynen. De är allt som oftast rynkade. Det är mycket som denne korrekte man av ordning markerar sitt missnöje mot.
7. Matthew Crawley dör i julavsnittet 2012 ➕➕
Manusförfattaren Julian Fellowes ska ha beröm för att han åtminstone ibland inte har gjort manuset så sockersött att det knastrat under fötterna. Julen 2012 satt tv-publiken och avnjöt ett mysigt specialavsnitt. Men så plötsligt! Lady Marys make, tillika arvinge till slottet och titeln, dör i en bilolycka! På väg hem från sjukhuset där han sett sin nyfödda son! Folket rasade. Hur kunde Fellowes vilja förstöra julen för sina tittare? Det var dock skådespelaren Dan Stevens som ville lämna serien för att satsa på en annan karriär.
8. Lady Edith. ➕➕➕➕
Familjen Crawleys mellansyster – den ständigt så olycksaliga lady Edith hamnade alltid i skuggan av sin populära syster Mary och sin charmiga syster Sybil. Det var som att saker aldrig någonsin kunde utfalla till hennes fördel. Men ju längre serien led – desto mer spännande blev Laura Carmichels rollfigur. Låt nu årets julavsnitt slå fast vid att Lady Edith blir alltings stora vinnare till slut.
Samantha Bond: Lady Rosamund försöker göra det rätta för Edith men det blir inte alltid helt rätt. Men hon gör det alltid med en stor portion kärlek och hon skulle stötta flickorna i vad de än behövde.
9. Chauffören fick ladyn ➕➕
Nog för att det brukar vara populärt med kärlekshistorier som måste kämpa för sin existens och visst är det så att en skandal piggar upp. Men detta att lord Grantham så snabbt erkände äktenskapet mellan hans yngsta dotter Sybil och familjens chaufför Tom Branson – en irländsk socialist och revolutionär? Den numera skötsamme svärsonen Tom är som gjord för att tjusa programmets äldre kvinnliga tittarskara men han var betydligt roligare förr.
Allen Leech: Människor älskar Branson och Sybils kärlekshistoria eftersom det är förbjuden kärlek. De låter inte systemet komma emellan dem. Dessutom är Branson en underdog och alla älskar en underdog.
10. Miljöerna ➕➕➕➕➕
Det är möjligt att man måste vara lagd åt både det extremt anglofila och det lika extremt slottsälskande hållet. Men under sina sex säsonger plus julavsnitt har det funnits mängder av tillfällen att drabbas av dåndimpen. När Lady Mary och sir Richard Carlisles tilltänkta slott ”Haxby Park” – som i verkligheten heter Waddesdon Manor - dök upp var vi flera som behövde ta hjälp av luktsaltet.