Stjärnorna offrar sig för djuren
Publicerad 2012-07-16
SVT:s nya satsning ”Fridlyst” rör upp många starka känslor
Kändisar som Börje Salming, Maria Lundqvist och Jason ”Timbuktu” Diakité räddar utrotningshotade djur till havs, i djungler och regnskogar.
”Fridlyst” är höstens första stora lördagsunderhållning i SVT.
– Kändisarna blir omväxlande euforiska, berörda och livrädda, säger Mattias Klum, expeditionsledare och programledare.
Naturprogram har av tradition varit väldigt populära i public service-tv. Men när Mattias Klum, 42, välkänd naturfotograf och filmare sedan många år tillbaka, fick frågan om att leda en programserie, tyckte han inte att det räckte med bara kända svenskar som möter vilda djur.
– Jag har en liten frälsargen i mig, är lite fanatisk, så programserien ska inte bara vara underhållande, utan ta upp frågeställningar vad det är för planet vi vill lämna över till kommande generationer. Det handlar om att rädda utrotningshotade djur.
Alla kan göra en insats
Det låter ju bra. Men vad kan Jason Diakité, Maria Lundqvist, Börje Salming, Felix Herngren, Anders Jansson och Glenn Hysén konkret göra för att rädda djuren?
– Man måste inte vara Barack Obama och ha makt, programserien visar att på alla nivåer i livet kan man göra sina val och sina insatser. Att till exempel inte köpa produkter med palmolja från utrotningshotade regnskogar. Det handlar om att överbrygga glappet, vi visar att det finns jättemycket fantastiskt att bry sig om. Valet står inte mellan människan och naturen.
Bott i tält och båtar
Hur valde ni ut kändisarna?
– SVT har ju haft tankar och jag har haft ett viss säg. Folk jag beundrar och vet vad de gör. Och som man tror man lirar ihop med, som man kan stå ut med länge mitt ute i djungeln.
Varje resa har tagit upp till tio dagar. Man har bott i tält, på båtar eller forskningsstationer.
Extrema miljöer
Någon stor dramatik?
Den frågan tycks inte Mattias Klum riktigt vilja svara på. Förmodligen för att han vill behålla lite ”godis” till när programmen sänds. Så han svarar, lätt diplomatiskt:
– Det är extrema och svårtillgängliga miljöer, djur som är svåra att hitta, på vägen dit händer både det ena och det andra. Alla får sina fiskar varma.
Första programmet, med Börje Salming och hans dotter Teresa, sänds lördag den 1 september 20.00 i SVT 1.
Mattias Klum om…
BÖRJE SALMING:
– Han och hans dotter Therese följer med till Borneo och ett rehabiliteringscenter för föräldralösa och skadade orangutanger. Om skogsskövlingen och palmoljeindustrin fortsätter att breda ut sig i nuvarande takt, är de borta om 10–15 år.
Är orangutanger farliga?
– Det blir crosschecking hela tiden, ha ha. Nej, de är normalt ganska trevliga. Men väldigt starka. Fast både en TV4-Gladiator, brottar-Karelin och Börje Salming skulle nog klara av 175 cm och 120 kg ilsken orangutang.
– Börje och Theresa är med om en väldig berg-och-dalbane-resa. Från euforin att se näsapor, näshårsfåglar och varaner i regnskogen, till att se totalt sabbade områden.
ANDERS JANSSON:
– Han, hans dotter Rebecca och jag var i Indien för att leta utrotningshotada tigrar. På grund av den illegala jakten finns det bara 1 700 kvar. Det är lite som att hitta en nål i en höstack, men vi lyckades.
– I programmet jobbar vi både från jeep och elefant. Både Anders och Rebecca var berörda, rörda, förhäxade och livrädda. 250 kg rovdjur, världens största kissekatt, ska man ha väldigt stor respekt för.
JASON ”TIMBUKTU” DIAKITÉ:
– Han är skarp. Jag visste att han är samhällsengagerad, hans musik pekar på både problem och möjligheter. Han var fruktansvärt påläst, hade en jädra koll på miljöfrågor.
– Han, hans flickvän Ronja och jag jobbar med hajar. Fem, sex, sju arter har gett dessa firrar ett fruktat rykte, men de är fruktansvärt viktiga, de sorterar hela ekosystemet i haven. Nu fiskas 50–75 miljoner hajar upp varje år, för att bli hajfenssoppa.
Och ni dyker med hajar?
– Ja. Ronja är marinbiolog, hon var inte rädd. Men Jason var rädd, han utbrast ofta i:– Det här är inte bra, alltså. Satan, alltså!
GLENN HYSÉN:
– Vi jobbade med elefanter i Tanzania, han, hans dotter i 17–18-årsåldern och jag. Hon är skön, har precis lika sjuk humor som sin pappa.
– Glenn Hysén är ju på många sätt en otroligt gô gubbe, men rätt som det är kommer det här allvaret. Glenn och hans dotter fick väldigt fina och unika upplevelser.
MARIA LUNDQVIST:
– Hon var så skön, så jävla gullig, hon och hennes son Arvid, vi var i Rwanda och jobbade med schimpanser och annat spännande.
Hon är inte direkt den tystlåtna typen, hur gick det?
– Jag är en delvis tuff expeditionsledare, jag fick säga åt henne och samma sak med Glenn Hysén, att vi måste smyga, inte prata, annars får vi inte se några djur. Det har fungerat jättebra.
FELIX HERNGREN:
– Han och hans dotter ska med och titta på havssköldpaddor i Medelhavet. Vi ska se till att några av de här platserna där de lägger ägg tas om hand. Att man kanske kan tjäna pengar på att ta hand om natur i stället för att göra sig av med den. (Avsnittet med Felix Herngren hade ännu inte spelats in när intervjun gjordes)
Det här är Mattias Klum
Namn: Mattias Klum.
Ålder: 42.
Familj: Hustru, två barn, 7 och 10 år.
Bor: Utanför Uppsala.
Karriär: Har varit fotograf sedan 17-årsåldern. Anlitad av världens ledande naturtidskrift National Geographic från 23 års ålder. Har mött och fotograferat det mesta i djurvärlden runtom hela världen och varit publicerad i New York Times, skrivit böcker, gjort massor av filmer, coachat och jobbat med prins Carl Philip.
Aktuell: Med tv-serien ”Fridlyst” i SVT i höst, start 1 september, och med boken ”The human quest”, gjord ihop med Johan Rockström.