Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Lina Thomsgård: ’TV4 tror att de har löst jämställdheten’

Publicerad 2014-01-10

Debattören till hård attack mot gubbjuryn i ”Sveriges mästerkock”: En del av ett mycket större problem

TV4 har gjort dålig research, tar inte jämställdhet på allvar – och särbehandlar män.

Det menar Rättviseförmedlingens grundare Lina Thomsgård, som gick hårt åt TV4:s ”Sveriges mästerkock” i P1 Morgon.

– Man låtsas som att man redan har löst det här med jämställdhet och säger att det inte spelar någon roll, säger hon.

Den mansdominerade juryn i ”Sveriges mästerkock” är en het potatis i tv-världen.

Nyligen rasade stjärnkocken Alexandra Zazzi mot TV4 efter att de utsett Anders Dahlbom till avhoppade Per Morbergs ersättare.

– Jag vet inte hur de tänker. Det finns jättemånga duktiga kvinnliga kockar, det är självklart och jag borde inte behöva säga det. Jag tycker tv har gått bakåt jämställdhetsmässigt, sa hon då.

I morse debatterades frågan mellan Rättviseförmedlingens grundare Lina Thomsgård och TV4:s programdirektör Åsa Sjöberg i P1 Morgon.

– Det här är bara en del av ett mycket större problem. Åtta av tio experter i media är män, vilket präglar vår bild av samhället. Män har mest utrymme att synas och ta för sig, och det är ett problem som vi ska lösa. Därför är jag förvånad över att TV4 inte lägger krut på att korrigera det, inleder Thomsgård sin skarpa kritik mot TV4 och ”Sveriges mästerkock”.

”Svårt hitta kvinnor”

– Det var en rejäl salva. Jag tycker faktiskt att du pekar på någonting som är viktigt och som vi måste jobba med, men vår välmeriterade jury är yttersta konsekvensen av hur matbranschen ser ut, svarar Åsa Sjöberg.

Och fortsätter:

– Hur många tjejer har varit med och tävlat i kocklandslaget genom åren? Det är inte många.

– Hur många kocklandslag har Per Morberg varit med i?, kontrar Thomsgård.

TV4:s huvudsakliga argument för sitt val av Anders Dahlbom som ny jurymedlem är att ”det är svårt att hitta kvinnor” i kockbranschen – det finns helt enkelt fler kompetenta män än kvinnor.

– Urvalet är svårare, de är inte lika många. Vi granskade och letade i mat-Sverige och testade även kvinnor men det var den här sammansättningen vi landade i och det blev en bra kemi mellan dessa jurymedlemmar. Och så tycker jag att det är synd att man bara tittar på juryn, programmet är ju en stor plattform för deltagarna och där kan vi se att vi haft kvinnliga vinnare tre år i rad, säger Sjöberg.

”Kvotering är värdelöst”

Lina Thomsgård köper inte den förklaringen utan anklagar TV4 för att ha gjort dålig research och skapat kriterier där manliga kockar är normen.

– Ni testade ”även” kvinnor, vilket visar att mannen är norm. Det är dags att vi slutar acceptera kompetens som ursäkt för vad som egentligen är ett smakval. Ni har satt kriterierna för vilken jury ni vill ha, de gällde inte Morberg men de gäller kvinnliga kockar. Det finns kvinnliga kockar på toppnivå.

Under debatten spelades också en intervju med jurymedlemmen Leif Mannerström upp.

– För mig spelar det ingen roll vad det är för kön. Jag hade gärna sett en kvinna i juryn, det finns ett antal riktigt kompetenta kvinnor. Jag vet inte hur det gick till när man gjorde valet, men Anders är en förbannat bra domare. Han ska inte behöva hamna i skottelden för att han är man. Och jag tycker inte om det här med kvotering, det är helt värdelöst, säger han.

”Måste bestämma sig”

Ett resonemang som Lina Thomsgård inte ger mycket för.

– Man låtsas som att man redan har löst det här med jämställdhet och säger att det inte spelar någon roll, som Leif säger. Vill vi ha ett samhälle där alla skildras på ett vettigt sätt, där det inte är 80 procent män som får synas och säga hur det går till? Då måste man bestämma sig för att ändra på det här.

Åsa Sjöberg replikerar:

– Och därför är det så bra att det varit en kvinna som vunnit ”Sveriges mästerkock” tre år i rad.

... och lägger i och med den upp en riktig smörpass till Thomsgård, som sätter punkt för debatten med uppmaningen:

– Ta en av dem då.