Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Skitåret 2020 fick i alla fall en riktigt bra julkalender

”Mirakel” var ordet

Uppdaterad 2020-12-21 | Publicerad 2020-11-27

”Mirakel”.

TV-RECENSION Rolig, spännande, pedagogisk och välspelad.
SVT levererar en tämligen exemplarisk julkalender med ”Mirakel”.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Julkalendern: Mirakel

SVT
Del 1-20
Av Peter Arrhenius, Sara Young och Fredrik Agetoft, med bl a Sarah Rhodin, Bibi Lenhoff, Johan Glans, Annika Andersson, Babben Larsson, Joel Adolphson, Maja Rung.


JULKALENDER 2015 gav SVT moderna barn en kreativ historielektion kring hur det kunde vara att vara liten i Sverige förr i tiden, i ”Tusen år till julafton”.
2013 provade de på tidsresegenren med ”Barna Hedenhös uppfinner julen”.
I år kombineras de två greppen, med sympatiskt resultat, i ”Mirakel”, regisserad av Calle Åstrand.
Mira (Sarah Rhodin) är en föräldralös tjej som 2020 bor på ett småsjavigt HVB-hem tillsammans med Galad (Emanuel Kielin) och föreståndaren Agneta (Babben Larsson).
Rakel (Bibi Lenhoff) är en privilegierad men hårt hållen flicka som 1920 bor i samma hus – som i dåtiden är en fin herrgård – tillsammans med sin förnäma familj, komplett med en mamma (Maja Rung) som är besatt av att fostra en fin flicka och underdåniga tjänstehjon boende i en liten stuga på gården.
När ett konstgjort och förrymt svart hål plötsligt kraschar på husets vind byter flickorna plats med varandra – tänk en klassisk ”body swap” där den enas sinne hamnar i den andras kropp och vice versa – och artiga Rakel hamnar i dagens slappa Sverige, medan Mira dimper ner i en tid av gammelsvenska och ordning och uppförande, där barn i allmänhet och flickor i synnerhet ska synas men inte höras.
Med i bilden finns också vetenskapsparet Vilgot (Johan Glans) och Anna-Carin (Annika Andersson), som ligger bakom det svarta hålet, som var tänkt som en grön energilösning som skulle rädda världen och göra dem rika. Och elake Ernst (Joel Adolphson), som ligger i en gammal släktfejd (som går tillbaka hela vägen till 1920-talet) med Anna-Carin.
Typiska tidsresebryderier, som komiska kulturkrockar och kaotiska följder av att historien förändras, blandas med en viss klimataspekt (det finns snö 1920, men inte 2020) och tankeväckande stoff kring hur saker och ting i Sverige – teknik och bekvämligheter men framför allt mer abstrakta saker som synen på barn, klass och kön – har förändrats mellan då och nu.
En rolig, pedagogisk och spännande julkalender, med mycket duktiga barnskådespelare.


”Mirakel” har premiär i SVT den 1 december.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv