Skrämmande och välskräddad allegori över samtiden
Så bra är nya HBO-serien ”The plot against America”
Publicerad 2020-03-17
TV-RECENSION En nationalistisk kändis i Vita huset, som knuffar USA i fascistisk riktning? David Simons och Ed Burns ”The plot against America” må utspela sig i dåtid – men vill framför allt säga saker om nutiden.
The plot against America
HBO Nordic
Miniserie i sex delar
Av David Simon och Ed Burns, med bl a Winona Ryder, Zoe Kazan, Morgan Spector, John Turturro, Anthony Boyle, Azhy Robertson, Caleb Malis.
DRAMA 2004 kom Philip Roths roman ”Konspirationen mot Amerika”. En alternativ historieskildring om hur livet för en judisk familj i New Jersey blir allt otäckare och farligare efter att Franklin D Roosevelt har besegrats i presidentvalet 1940 av (den svenskättade) flyghjälten, isolationisten och antisemiten Charles Lindbergh, som sympatiserar med Hitler och anser att USA inte ska blanda sig i andra världskriget.
Då sågs berättelsen som en kontrafaktisk varning kring farorna med nationalism, fascism och ett presidentskap som bygger på personkult och ”America first”-retorik.
Sedan, för några år sedan, började boken snarare beskrivas som en profetia...
Nu har parhästarna David Simon och Ed Burns tagit sig an materialet, och gjort en miniserie i sex delar som visserligen är klädd i minutiöst välskräddad vintage – men är svår att tolka som någonting annat än en skrämmande allegori över samtiden.
I centrum står den judiska Newark-familjen Roth. Försäkringssäljaren Herman (Morgan Spector), som följer nyhetsutvecklingen slaviskt, hemmafrun Bess (Zoe Kazan), som blir allt mer orolig för sin familj, den godtrogne äldste sonen Sandy (Caleb Malis), och den vettskrämde yngste sonen Philip (Azhy Robertson). Hermans hetlevrade bror Alvin (Anthony Boyle). Och Bess barn- och karllösa syster Evelyn (Winona Ryder), som tappar allt vett och förstånd när hon träffar rabbin Lionel Bengelsdorf (John Turturro); Lindberghs marionett och judiska alibi.
Små förskjutningar i attityder följs av inskränkningar av rättigheter, och växande hat och motsättningar. Men till skillnad från i till exempel ”The handmaid's tale” har inte fysiskt våld eller chockmoment speciellt framträdande platser.
I det sista avsnittet skruvas visserligen tonläget och intensiteten upp, men ”The plot against America” är huvudsakligen en mardröm i slowmotion, om de känslomässiga effekterna av den framväxande fascismen. Om rädsla, isolering, föräldrars oro för sina barn och sorgen över ett land som går åt helvete.
Det är starkt. Även om vi nog börjar närma oss ett tillstånd där det räcker med Trump-paralleller och dystopiskt lagda varningar angående vår samtid.
”The plot against America” har premiär på HBO Nordic den 17 mars.
Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv