Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

SVT:s klimakterieserie är public service-dynamit

Publicerad 2018-10-11

Malin Jacobson Båth.

TV-KRÖNIKA Public service när public service är som bäst?
Den här hösten går utmärkelsen till Malin Jacobson Båths klimakterieserie.

"Klimakteriet – det ska hända dig med".

Programtiteln är onekligen lite hotfull. Men som min äldre favoritmänniska påminde mig om – när jag slängde mig på telefonen för att fråga om saker jag aldrig frågat om, efter att ha sett och blivit både skakad och rörd av den tvådelade programserien – så är ju att komma i klimakteriet ändå det klart bästa alternativet för en kvinna.

Eftersom det enda andra alternativet är att dö innan man hinner komma dit.
Och just den sortens livserfarna galghumor går igen i Malin Jacobson Båths serie, som börjar sändas i SVT i dag och står ut i bruset av sexsåpor, jagfixerade kändisar, galor och glättig helgunderhållning som något som ligger precis helt rätt i tiden och verkligen förtjänar att bli en snackis. Som är public service-dynamit, helt enkelt.
För det är ju inte klokt, alls, hur lite man vet och hur lite det pratas om vad klimakteriet egentligen innebär, trots att hälften av alla människor antingen är mitt i det, på väg dit eller ute på andra sidan av det.


I programmet sorterar Jacobson Båth bland fakta och fördomar. Vad händer i kroppen? Hur ser besvären ut? Vad finns det för hjälp att få – och varför finns det inte mer? Är östrogentabletterfarliga eller bra? Varför är klimakteriet fortfarande något lite skambelagt? Och vad är, ur ett evolutionärt perspektiv, poängen med en kvinna efter klimakteriet – "avsexualiserad och utan fertila uppdrag"?

(Den frågan får en jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet svara på, och det brutala svaret är, som många mormödrar och farmödrar säkerligen redan har blivit varse, "att hjälpa de i din flock som du är släkt med att få större framgång i mängd barn och barnbarn"...)
Forskare, gynekologer, litteraturvetare och andra experter pratar om det man vet och sådant folk tycker, förr och nu, om klimakteriet, kvinnligt åldrande och "tanten som hotbild" – och kända kvinnor som Amelia Adamo, Anna Blomberg, Dilsa Demirbag-Sten, Cissi Elwin, Anna Mannheimer, Amanda Ooms och Agneta Sjödin berättar om sina erfarenheter och tankar mot bakgrund av upplyst könsorgansgrafik.
Det är väl ungefär lika delar skrämmande och stärkande, ärligt talat, men 100 procent intressant, essentiellt och fullt av kvinnlig klokskap. Och man känner tacksamhet för att man lever i en tid som – även om det givetvis finns massor av människor som liksom på beställning kommer att reta upp sig på det här programmet – är mogen för det som programledaren kallar för "en klima-kickoff i två delar".
Östrogentabletter – vi ses när vi ses. Jag är kanske inte direkt beredd, men i alla fall lite mer påläst.


”Klimakteriet – det ska hända dig med” finns på SVT Play och har premiär i SVT1 klockan 21.00 den 11 oktober.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv