Fem mobilspel – du måste testa

Uppdaterad 2012-03-12 | Publicerad 2012-03-11

Jonas Högberg guidar dig till guldkornen i app-affären

Varje vecka listar Spelas Jonas Högberg de mest populära mobilspelen – och visar dig var du hittar de allra bästa.

Den här veckan plockar han ut fem appar som visar att spel till mobiler och surfplattor inte på något sätt är att se ner på – från konverterade klassiker till prickskyttesimulatorer.

VECKANS GULDKORN!

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Bike baron

Från 4 år

Format: Iphone/Ipad (7 kr)

Alla som förälskat sig i det vidunderliga motocrosspelet ”Trials HD” och som inte kan få nog kommer falla som ett Redwood-träd i skogen för ”Bike baron”.

Det är uppseendeväckande likt ”Trials HD” i spelupplägget, men bjuder på en hel del egna uppfinningsrika initiativ. Man åker längs en utstakad kurs genom loopar, över hävstänger, uppför ojämna backar och via raketbränsle in i mål. Banorna är ofta snillrikt uppbyggda, faktum är att vissa till och med byggs upp samtidigt som man åker på dem!

Mervärdet är enormt, det går alldeles utmärkt att konstruera egna banor eller ladda ner andra användares alster via hemsidan. Fysiken är inte riktigt lika finkänslig som sin uppenbara förebild, men med tanke på den löjligt låga prislappen finns det absolut ingen anledning alls att missa ”Bike baron”.

➕➕➕
Den förlorade staden

Från 4 år

Format: Iphone/Ipad (7 kr), Android (7 kr)

”Myst” kommer aldrig att lämna våra hjärtan. I alla fall inte oss som växte upp med spel på 90-talet.

De mystiska, nästan fotorealistiska miljöerna från de tomma, övergivna världarna som Cyan Worlds målade upp skapade ett upptäckarsug som endast Indiana Jones-filmerna kunde konkurrera med.

”Den förlorade staden” är ett spel i samma tradition, om än betydligt kalare när det gäller bakgrundsinformation. Här är det enda incitamentet att utforska den svunna civilisationen att man vill det. Och det är klart att man vill det när miljöerna är så varma och vackra som här.

I sann äventyrsspelanda samlar man på sig allsköns olika prylar: kikare, flinta och sten, kofot, rep. De används sedan på specifika ställen för att öppna nya vägar eller låsa upp andra pussel.

Det vore fel att påstå att ”Den förlorade staden” är rikt på karaktär, men det är oerhört snyggt och stundtals ganska smart. Det räcker långt.

➕➕

Clear vision

Från 17 år

Format: Iphone/Ipad (7 kr)

Det finns något groteskt tillfredställande att föreställa sig själv i yrkesmördarrollen, och det är jag knappast ensam om att tycka. Medan ”Hitman”-spelen redan gett gamers världen över chansen att iklä sig den kontrakterade liemannens kläder med allt vad det innebär så tar ”Clear vision” ett betydligt simplare grepp om samma idé. Här ska man via prickskyttegevär pricka intet ont anande offer i telefonkiosker, tunnelbanevagnar och på parkbänkar.

Egentligen finns det mycket som talar emot ”Clear vision”. Den Paint-liknande grafiken är inte alls charmig, och den ointressanta storyn är full av stavfel. Men visst är det roligt att beräkna skottens träffyta genom att väga in faktorer som vindstyrka och kulans fallhöjd. Om spelet erbjudit lite mer innovativa uppdrag (som det är nu är det lite för enkelt att hitta sina måltavlor) hade det varit ännu bättre.

➕➕➕
Minecraft pocket edition

Från 4 år

Format: Android (49 kr), Iphone/Ipad (49 kr)

Svenske Markus Persson och hans Mojang har mycket att glädja sig åt. Nyligen bekräftade de att mobilversionen av ”Minecraft” sålt i över en miljon exemplar. Och med tanke på att spelet fått en rejäl uppdatering för någon månad sedan har alla spelare fått mycket att glädja sig åt också. Det går fortfarande alldeles utmärkt att bara strosa runt och bygga spejsade kreationer, men nu finns det också ett rudimentärt överlevnadsläge. Tyvärr är det ganska hackigt och saknar möjligheten att låta spelaren skapa sina egna verktyg, men fler uppdateringar är att vänta. Det är fortfarande fantastiskt roligt att bestiga berg, bygga hus och parera zombies på nattpromenaden, och därmed ett givet tillskott i mobilen för den äventyrslystne legokännaren.

➕➕➕

Prince of Persia classic HD

Från 12 år

Format: Ipad (22 kr)

Jordan Mechners klassiker har getts nytt liv på IOS, smakfullt nog illustrerad med grafiken från relativt moderna ”Prince of Persia: Sands of time”. Nu som då går det ut på att rädda prinsessan från den ondskefulle storvisiren genom att plattformsklättra sig upp genom det enorma arabiska palatset innan en timme har passerat. I den här nyversionen får man dock hela tiden checkpoints så det där med tidsbristen blir aldrig ett reellt problem.

Tack och lov är inte kontrollen det heller. Plattformsspel har ju för vana att lida av tryckskärmskontroller, men Ubisoft har skött det här snyggt. Istället för att simulera riktningsknappar så har man gjort ett reglage som man kan föra åt vänster och höger och därmed kunna kontrollera ifall prinsen/tiggaren ska smyga eller springa. För en gångs skulle n riktigt lyckad konvertering, med andra ord.

Iphone-toppen

1. Draw something

2. Clear vision

3. Bike baron

4. Tap the frog 2

5. Pebble universe

6. Counter strike

7. Den förlorade staden

8. Angry birds

9. Angry birds season

10. Fruit ninja

Ipad-toppen

1. Draw something

2. Tap the frog 2

3. Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet

4. Where's my water?

5. Angry birds season HD

6. Clear vision

7. Zuma’s revenge HD

8. Toca store

9. Prince of Persia classic HD

10. Minecraft pocket edition

Android-toppen

1. World of goo

2. Osmos HD

3. Flick golf extreme

4. Shadowgun

5. Draw something

6. Sprinkle

7. Dead space

8. Quell reflect

9. Where’s my water?

10. Need for speed: Hot pursuit

Jonas Högberg

ANNONS