En bärbar glimt – av framtiden

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-22

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus Chinatown wars antar en lekfullare stil

”Chinatown wars” är en tidsmaskin.

Vi färdas bakåt. Till en värld före 2001, före ”Grand theft auto III”, då serien räknades som en bagatell sedd ur fågelperspektiv. Precis som då antar ”Chinatown wars” en lekfullare stil.

Men den sanningen är, som de flesta sanningar, för enkel.

Utvecklaren Rockstar Leeds har, häpnadsväckande nog, bänt in det mesta av fjolårets monumentala ”Grand theft auto IV” på bärbart format. Stora delar av Liberty City får numera plats i fickan. Här finns samma osvikliga känsla för detaljer – även om mycket av stämningen går förlorad bland Nintendo DS tekniska begränsningar.

Berättelsen, ännu en gangsterhistoria, levereras inte alls med samma träffsäkerhet som ”GTA IV” eller ”The Lost and damned”. Via stiliserade stillbilder får vi försök till den satir och humor som gjort serien unik. Ibland bra, men ofta både plumpt och tråkigt.

Handlar med droger

Här är det väl också på sin plats med en hälsning till föräldrar, panikslagna som de nu är av Janne Josefssons moralmästrande i SVT:s ”Debatt” nyligen. ”Chinatown wars” kan med sin tecknade stil påminna om ett spel för barn. Det är det inte.

Här finns en del magstarka scener och en, rätt underhållande, sidosysselsättning som helt enkelt går ut på att köpa och sälja droger.

Föga förvånande är det just droghandeln som väckt mest uppmärksamhet på förhand. Samtidigt är det just där ”Chinatown wars” samhällskritik – den gamla visan om marknadskrafter och kapitalism – är som starkast.

Många nya idéer

Det är ju, som redan ”Gudfadern” lärde oss, ”bara affärer”.

Uppdragen och minispelen är långt mer påhittiga och pigga än de i samtida episoden ”The Lost and damned”. Det märks att möjligheterna med pekpenna och tryckkänslig skärm har triggat kreativiteten hos Rockstar. De känns som en investering, något ”Grand theft auto”-serien kan bygga vidare på.

Som en glimt av framtiden.

ANNONS