Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Lynchmobben i tryggt skydd av anonymiteten

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-07-16

Jag kanske inte håller med om allt som sägs på internet, men jag är beredd att dö för min rätt att se vem som säger det.

En dag fick bloggaren David Thorne ett brev från polisen.

Det var södra Australiens rotel för e-brott som hittat hans ironiska inlägg om att investera i droghandel, och krävde att materialet skulle plockas ner inom 48 timmar. Droger, fick han förklarat för sig, är nämligen olagliga.

Hela situationen var givetvis absurd, och David Thorne var inte sen att utnyttja den till sin fördel. Efter en hysteriskt rolig mailväxling (”Jag läste någonstans att det är okej att ha 370 marijuana-plantor för eget bruk. Rätta mig om jag har fel.”) utarbetade han den snillrika kompromissen att byta ut varje förekomst av ordet ”droger” i det aktuella blogginlägget mot ”katter”: ”Jag kommer att prova alla katter innan jag köper dem. En gång betalade jag 50 dollar för katter som visade sig vara persilja.”

Hur underhållande den här historien än är så säger den – om den är sann – en del om varför det kan vara värt att slåss för anonymitet och yttrandefrihet på nätet. Samtidigt finns det givetvis en gråzon. Jag är till exempel inte säker på att ”World of Warcraft”-spelare behöver samma identitetsskydd som provokativa bloggare.

Det här verkade Blizzard hålla med mig om när de avslöjade att alla användare på deras forum skulle tvingas visa sina riktiga för- och efternamn i framtiden. Men kanske skulle de ha frågat nämnda användare först. Tråden för protester mot beslutet blev över 1000 sidor lång på bara någon dag. Vissa drog paralleller till judegetton i Polen, andra påstod sig vara omfattade av vittnesskyddsprogram.

Den här reaktionen måste Blizzard ha räknat med. Internetforum är sällan kända för sin civiliserade dialog, men desto oftare sin förmåga att överdramatisera, dra förhastade slutsatser och bedriva skoningslös rovjakt på företeelser och individer som råkat stämplas som icke önskvärda. Inga rättegångar, och lynchmobben alltid i tryggt skydd av anonymitet. Så har det sett ut sedan internets födelse. Förr eller senare var någon tvungen att försöka stävja de ständigt återkommande hatstormarna.

Men denna någon är tydligen inte Blizzard. I tre dagar lät de internet brinna. Sedan sjösatte de sitt hemliga vapen: Operation Fega Ur Direkt. PR-skadan är redan skedd, men nu slipper de åtminstone misshaga den högljudda majoritet som direkt kastade sig på golvet och lekte martyrer.

Frågan är bara vilka som blir de verkliga offren.