Vr-visiret blir på sikt en del av oss
Publicerad 2014-05-08
Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Mark Zuckerbergs vision är trist –
men vr har ändå tiden på sin sida
Jag skulle vilja hälsa Mark Zuckerberg att virtual reality bara är en fluga.
Tur att han har smartare personer än mig att lyssna på.
Förr påstod man att tv:n skulle bli dödsstöten för biografen.
Nu ska tydligen huvudmonterade skärmar – virtual reality-displayer – konkurrera ut tv:n.
Men även om man löser problemen med spyfärdiga användare, fördröjning och allehanda utomkroppsliga sensationer när vår hjärna ska befinna sig på två platser samtidigt kvarstår ett faktum: det är opraktiskt och besvärligt att fästa ett virtual reality-visir på huvudet. Inte för att det stoppade Facebook; nyligen köpte de Silicon Valley-älsklingen Oculus i en av årets mest omtalade miljardaffärer.
När Mark Zuckerberg kommenterade förvärvet av Oculus Rift – den display som än så länge mest är designad för spelbranschen – gav han ett par förfärliga exempel på de virtuella världarnas möjligheter. ”Föreställ dig att se en match på första parkett, studera i ett klassrum med folk från hela världen eller konsultera en doktor öga mot öga.” Det var som om han bestämt sig för att teven och datorskärmen – som på ett alldeles utmärkt sätt låter oss göra de här grejerna allaredan – aldrig existerat. Kanske skymde ett Oculus-visir sikten för honom; det var inte direkt en futuristisk uppvisning i att tänka utanför boxen.
Tidigare handlade diskussionen om att virtual reality inte fungerade tillräckligt bra. Att tekniken var för dyr. Oculus är på god väg att ta sig över de hindren. Då är frågan bara om vi är beredda att fästa ett par gigantiska skidglasögon över halva ansiktet. Ken Perlin, prisad professor i datorvetenskap och virtual reality-expert, är inte så intresserad av svaret.
Till skillnad från det Zuckerberg säger, åtminstone offentligt, har Perlin insett att bara fantasin sätter gränserna för vad vi skulle kunna uppleva, upptäcka och utforska i en virtuell värld. Skidglasögonen? Äh, de kommer att ersättas med teknik vi alltid har på oss. Först kontaktlinser, därpå implantat i hjärnan. Att den verkliga och virtuella världen på sikt smälter samman är för honom lika självklart som att himlen är blå.
– Man ”lagar mat”, man säger inte att man ”utnyttjar ugnens teknologi”. På samma sätt kommer datorer gradvis att bli osynliga, något vi inte längre noterar. Men teknologin måste anpassa sig till människans sätt att kommunicera, till vårt sätt att uttrycka oss, till vår naturliga förmåga att skapa kontakt, säger Perlin till sajten Grand.
Med tanke på hur mycket Zuckerberg vet om det där sista kanske han gjorde rätt i att trycka på gillaknappen. Nu måste han bara bli bättre på att övertyga oss om att göra likadant.
Han kan ju börja med att be Perlin skriva statusuppdateringen nästa gång.
Peter Ottsjö