Briljant upprepning

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-20

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus Bully: Scholarship edition är en kulturskildring av hopplös pennalism

Bryter mönstret Huvudpersonen Jimmy Hopkins i "Bully" lyckas hålla huvudet ovanför toalettstolen i den sjuka skolmiljön.

Jag måste vara en idiot.

Återigen ska jag försvara ett spel som heter "Bully". Det betyder mobbare.

Återigen säga att tv-spel har lika stor konstnärlig rätt att skildra samhällsproblem som film, musik och böcker.

Så dum jag är.

Lagom till nyutgåvan av "Bully" gick den oförstående vuxenvärlden till ännu en attack. En stor grupp lärare hävdar att "Bully" "uppmanar barn att mobba andra barn".

Som om vi skulle knuffa den utstötte killen i gänget utför ett stup bara för att vi läst "Den hemliga historien". Eller som om vi skulle slå ihjäl varandra bara för att vi sett filmversionen av "Flugornas herre".

Men när det gäller tv-spel är den oförstående vuxenvärlden fortfarande oförmögna att se kritiken och budskapet mellan pixlarna på teveskärmen.

Lustigt nog är det de vuxna karaktärerna i "Bully" som skrämmer mest. Utvecklaren Rockstar skruvar bilderna av tänkta förebilder till obehagliga stereotyper; bittra, deprimerade, hycklande – till och med den stupfulle tomten har förlorat mot livet.

Eleverna – uppdelade i preppys, nördar, sportsnubbar och så vidare – är lika stora karikatyrer, men betydligt enklare att tycka om.

Den enda som bryter mot mönstret är huvudpersonen Jimmy Hopkins själv. Under fasaden och den ständigt arga uppsynen – en som byggts upp under flera år av utanförskap, isolering och en frånvarande mor – slår ett av spelvärldens största hjärtan. Hopkins tar ofta de svagas parti, ifrågasätter mobbarmentaliteten och lyckas hålla huvudet ovan toalettstolen i en sinnessjuk skolmiljö.

Sånär som på ett knippe nya uppdrag och skolämnen är "Scholarship edition" samma spel som för två år sedan. Men fortfarande lika briljant, lika aktuellt.

"Bully" är, och det kan inte upprepas tillräckligt många gånger, ungefär lika uppviglande som att se Erik Ponti knocka sin nemesis blodig i "Ondskan".

Två kulturskildringar av samma hopplösa pennalism.

Och det är världen det är fel på.

Inte ett spel som porträtterar den i en skev spegel.

VARNING

Xbox 360-versionen är tyvärr inte tekniskt felfri. Under Aftonbladets testspelande har spelet "frusit" vid flera tillfällen. Att starta om konsolen och ladda den senaste sparfilen har varit enda alternativet. Rockstar har utlovat Xbox 360-ägare en uppgradering via onlinetjänsten Xbox Live som ska eliminera buggarna.

Upplevelsen bryts också av ständiga och helt omotiverade laddningsskärmar.

KONTROVERSERNA

Det är utvecklaren Rockstar som ligger bakom "Bully", spelet lanserades första gången till Playstation 2 i slutet av 2006. Rockstar är mest kända för "Grand theft auto" – en spelserie som till dags dato sålt i nästan 70 miljoner exemplar.

Rockstar har fått mycket kritik för våldsinslagen i "Grand theft auto" och en annan av sina spelserier, "Manhunt".

Den amerikanske advokaten Jack Thompson, som gjort till sin livsuppgift att föra ett korståg mot spelindustrin, kallade "Bully" en "Columbine-simulator". Vid det tillfället hade Thompson inte spelat spelet.

På Thompsons uppmaning krävde en domare i Florida, Ronald Friedman, att Rockstar skulle förse hans domstol med ett exemplar av spelet. Efter att ha tagit del av innehållet i spelet kom beslutet: "det finns inget här som man inte kan se på tv varje kväll". Spelet skulle få säljas i butik. Domaren tillade dock att han inte ville att hans egna barn skulle spela "Bully".

Den brittiske politikern Keith Vaz försökte, men lyckades aldrig, få "Bully" förbjudet i Storbritannien.

För ett par veckor sedan väcktes debatten åter till liv när flera lärarorganisationer, ledda av Canadian Teachers Federation, kritiserade spelet offentligt. De bad återförsäljare att "ta sitt ansvar" och "inte sälja ett spel som glorifierar våld". Michael Hoechsmann, en professor som specialiserat sig på våldsinslag i tv-spel, ryckte ut till "Bullys" försvar: "Jag är inte så säker på att förbjuda det här spelet skulle resultera i en tryggare och mer kärleksfull skolmiljö".

PS2-utgåvan av spelet har höga snittet 87 procent på Gamerankings. Aftonbladet delade ut fem plus till "Canis canem edit" som spelet döptes till i Europa.

ANNONS