Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

ROCKBJÖRNEN PRESENTERAS AV

”Är rädd att jag inte kommer att få betalt”

Publicerad 2014-07-10

Mohammed, 18, berättar om arbetsförhållandena som städare på Bråvallafestivalen

Hot, brist på vatten och 13 timmars arbetsdag.

Så ser verkligheten ut enligt människorna som städar upp skiten efter Bråvalla.

– Jag är rädd att jag inte kommer att få betalt, säger Mohammed, 18.

Solen torkar ut Bråvallas festivalområde.

Besökarna släppte allt och drog. Kvar blev sopberget – och dem som plockar upp det.

Från början var städarna drygt 200 stycken, uppskattar Ali, 26. Nu är det bara 60 kvar.

– De andra har slutat, eller fått sparken. Många fick gå utan ersättning. Chefen sa bara att de inte behöver komma tillbaka, säger han.

”De är lätta att lura”

För ett år sedan hamnade Bråvallas arrangörer Fkp scorpio i blåsväder efter att ha använt asylsökande till att städa campingen i utbyte mot en festivalbiljett.

Ali och hans kollegor rekryterades av Fkp scorpio till att städa bort årets festivalrester för att de delar ursprung.

– De ville ha somalier ute på fältet, och det finns dåligt med jobb för unga i Norrköping. De vill ha oss här för att vi är billig och bra arbetskraft. Många är nyanlända till Sverige och pratar inte språket. De är lätta att lura, säger han.

Börjar tre på morgonen

Här arbetar de 13 timmar om dagen under två veckors tid, säger de. Bortsett från en 20 minuter lång lunch måste de hålla sig på området hela tiden.

– Det finns inget vatten, ingen toalett, och när vi vill äta måste vi lämna fältet. Det tar ungefär hela lunchen att göra det, säger Ali.

Yngst bland kollegorna är Mohammad, 16 år. Som mest har han arbetat 16 timmar i sträck, och börjat dagen klockan 03 på morgonen.

– Vi får plocka upp skräpet utan handskar eller verktyg, och vi är rädda för att få sparken. Personalen som sköter tillsynen skriker åt oss, ”svin”, ”skit” och ”håll käften!”. Det är rasistiskt och kränkande mot vår folkgrupp. Så här ska det inte gå till år 2014, säger Ali.

Anklagades för att stjäla öl

I ett inhägnat område intill fältet, jobbar andra med att sortera och panta. De är inte somalier, och säger att de har tillgång till vatten, men riskerar en hastig uppsägning. Clementin är en av dem som fått sparken.

– De anklagade mig för att stjäla öl. Jag sa, när skulle jag ha gjort det? De kunde inte svara. Senare sa de att jag får gå för att jag latat mig. Det är inte sant, säger han.

Så fortsätter berättelserna. Vätskeersättning på kvällen för att inte torka ut, onda ryggar och trötthet efter två veckors sträckarbete.

Michael Lindquist arbetar som konsult för Fkp scorpio och hanterar städningen av området. Han säger att han avskedat arbetare som inte gjort sitt jobb.

– De som har misskött sig får inte jobba vidare. Vi har haft folk som smitit och stört andra. Det är naturligtvis inte acceptabelt, säger han.

Att de som avskedats inte har fått någon lön stämmer inte, enligt Michael Lindquist. Och inte heller de långa arbetsdagarna, bristen på vatten eller anklagelserna om hot.

– De som fått gå betalar vi ut lön till för de dagar vi vet att de har arbetat, säger han.

”Alla har giltigt kontrakt”

Inte heller Fkp scorpios vd, Folkert Koopmans, säger att det ligger någon sanning bakom städarnas larm.

”Alla arbetar har tillgång till vatten och toaletter hela tiden. Alla arbetare har handskar och redskap att plocka upp skräpet med. Alla som jobbar har ett giltigt kontrakt under tiden de arbetar”, skriver han i ett mejl.

Men när Nöjesbladet besöker festivalområdet plockar arbetarna upp skräpet med bara händer.

I går var städningen av Bråvalla planerad att avslutas. På personalens kontrakt står det 63 timmars arbete till och med den 3 juli.

– Jag har jobbat 160 timmar. Nu är jag orolig för att jag inte ska får några pengar, säger Mohammed, 18.

Fackförbundet Kommunal rasar över städarnas arbetsförhållanden.

– Det låter som en helt oacceptabel situation som är helt fruktansvärd. Detta är något som bör undersökas, säger Robin Ljungqvist på Kommunals pressjour.

Följ ämnen i artikeln