ROCKBJÖRNEN PRESENTERAS AV

Kravet på regeringen: Ändra lagen

Publicerad 2012-04-20

Konsertjätten Live Nation går till högsta instans för att få stopp på biljettkaoset

Live Nation har fått nog av biljett­kaoset.

Nu kräver konsertjätten krafttag från högsta instans – regeringen.

– Politikerna måste förstå att det här är en stor fråga, säger Thomas Johansson, styrelseordförande på Live Nation.

Nöjesbladet har under flera år granskat kaoset runt biljettförsäljningen till stora evenemang. Biljettfusk har avslöjats och löften om hårdare tag mot andrahandsmarknaden har utfärdats.

Redan 2009 krävde konsertarran­gören Live Nation att regeringen skulle införa en lag som förbjuder andrahandsförsäljning av biljetter till högre pris än utgångspriset. Inget hände.

I dag bedömer Live Nation att situationen är värre än någonsin.

– Det är graverande. Andrahandsmarknaden skor sig på vanliga människor. Vanliga konsumenter tvingas betala konsertbiljetter till mångdubbla priser, säger Thomas Johansson, styrelseordförande på Live Nation.

Kontaktade Birgitta Ohlsson

Konsertarrangören har därför kontaktat nuvarande konsumentminister Birgitta Ohlsson (FP) med krav om lagändring. Förhoppningen är en liknande lagstiftning som redan finns i Danmark, Norge och Belgien.

Där är det förbjudet att sälja andrahandsbiljetter som är dyrare än utgångspriset.

– Vi vill få politikerna att förstå att det är en stor och viktig politisk fråga. Om tusentals människor om året luras är det rätt viktigt. Biljetter köps upp och tas bort från marknaden och vanliga konsumenter tvingas betala ockerpriser. Det är omoraliskt och väldigt allvarligt att man skor sig på publiken, säger Thomas Johansson, styrelse­ordförande på Live Nation.

Möte är bestämt

Nu öppnar regeringen för en ny diskussion med Live Nation. Ett möte kommer äga rum inom en snar framtid.

– Vi kan bekräfta att Live Nation och tjänstemännen på vår konsumentenhet ska mötas. Datum är inte bestämt ännu. I övrigt kommenterar vi inte ­före mötet, säger Carl Lagerqvist, pressekreterare för konsumentminister Birgitta Ohlsson (FP).

Enligt konsertarrangören Live Nation är det även artisternas önskan att biljetterna inte säljs vidare för mer än det ordinarie biljettpriset.

Nyligen försökte bandet Pearl Jam ta situationen i egna händer genom att släppa tio procent av biljetterna till Europaturnén direkt till sin fanclub. Detta för att försäkra sig om att fansen skulle få chans att köpa biljetterna till det riktiga priset.

Artisterna frågar

Artister som Tom Petty, Bruce Springsteen, AC/DC, Iron Maiden och Metallica avväger noga vilket pris som ska sättas för att publiken ska ha råd, enligt Thomas Johansson.

– Vi får ofta frågan av artisterna vad en biobiljett och en liter bensin kostar i Sverige. Vi mejlade exempelvis med Tom Pettys manager 20 gånger innan vi enades om ett biljettpris som skulle vara okej för honom, oss och fansen. Då är det helt orimligt att biljettpriset senare är två till tre gånger så dyrt.

Det hände 2009 när Live Nation senast krävde lagändring

Dagen innan Bruce Springsteens biljetter släpps officiellt har sajten Biljett24 ett gediget ­lager till försäljning.

”De biljetterna finns ju inte. De sysslar med spekulationer”, ­säger Marc Fettes, vd för Eventim, ny samarbetspartner för arran­gören Live Nation.

Dåvarande konsumentministern Nyamko Sabuni (FP) önskar att branschen gör en självsanering:

”Lagstiftning kan alltid användas, men det är inte första redskapet vid varje samhällsproblem”.

Nöjesbladet avslöjar att ett bemanningsföretag låter inhyrd personal köpa massvis av Madonna-biljetter som sedan slussas vidare.

”Vi fick 7000 kronor i ett kuvert att köpa biljetter för”, säger en källa till Nöjesbladet.

Leif Pagrotsky (S), Thomas Bodström (S), Eva Sonidsson (S), då ur oppositionen, kräver lagstiftning mot biljettocker.

”Vi har redan regleringar mot ocker i hyreslagen. Det är alltid lättare att införa en lag om det redan finns lagstiftning. Det bör vara fängelse även här”, ­säger Thomas Bodström.

Förbudet i Danmark och Norge – tillåtet i Sverige

Det finns ingen lag som förbjuder vidareförsäljning av biljetter i Sverige.

I Danmark, Norge och Belgien är det förbjudet att sälja vidare biljetter till ett högre pris än vad som står på biljetten.

Konsumentverket har flera gånger kommit med påpekanden mot företagen som säljer andrahandsbiljetter – bland annat att de ­måste vara tydligare i sin marknadsföring och uppge biljetternas ursprungspris.

Ticnet har själva försökt stävja andrahandsmarknaden genom att förse biljetter med formuleringen: ”Köpt biljett återlöses ­eller bytes ej. Vidareförsäljning ej tillåten.” Något som inte är tillåtet enligt Konsumentverket.

I maj ska biljettföretaget Ticnet ta bort ­texten på sina biljetter som säger att ingen ­vidareförsäljning är tillåten. Beslutet kommer sedan Konsumentverket har nyligen riktat ­kritik mot att Ticnets biljettvillkor var oskäliga, för att Ticnet inte tillät köpare att sälja biljetter vidare.

Live Nation omsätter 445 miljoner – Biljett Nu 22 miljoner

Nedan följer företagens nettoomsättning och resultat efter ­finansiella poster för räkenskapsåret 2010.

Andrahandsförsäljare:

Biljett Nu i Stockholm AB:

Omsättning: 22, 3 miljoner kronor. Resultat: 333 859 kronor.

Biljett24 AB:

Omsättning: 12, 9 miljoner kronor. Resultat: –343 840 kronor.

Slutsålt.se (ägs av Eventporten Sverige AB):

Omsättning: 9,9 miljoner kronor. Resultat: 43 000 kronor.

Biljettshop Sverige, enskild firma :

Ägare: Henrik Jan Jonsson. Taxerad årsinkomst 2011: 384 600 kronor. Överskott av kapital: 407 496 kronor.

KonsertarrangöreR:

Live Nation Sweden AB :

(helägt dotterbolag till Live Nation Nordic AB med säte i Stockholm, som i sin tur ägs av Live nation Holding Nordic AB).

Omsättning: 445 miljoner kronor. Resultat: 3, 2 miljoner kronor.

Ticnet AB:

Nettoomsättning: 162 miljoner kronor. Resultat: 8,5 miljoner kronor.

BILDEXTRA: Här är några artister som vill hålla nere priserna

ANNONS

Följ ämnen i artikeln