ROCKBJÖRNEN PRESENTERAS AV

’Facken borde veta mer om sexismen’

Publicerad 2014-07-30

Rasande Linnea Henriksson får medhåll - men ingen har koll på diskrimineringen

Sexism är inte acceptabelt i ­musikbranschen.

Det är fackförbunden överens om – men ingen vet hur stort ­problemet är.

– Det borde de definitivt ­för­söka ta reda på, säger Stina Westerberg, generaldirektör på Musikverket.

I går skrev Nöjesbladet om ­artisten Linnea Henrikssons ­ilska mot sexismen i musikbranschen.

Hon får medhåll från flera ­kollegor, men fackförbunden i branschen har ingen aning om hur verkligheten ser ut.

– Det finns naturligtvis ­problem, men jag har inga siffror eller ­någon statistik, säger Musiker­förbundets ordförande Jan Granvik.

Även Anders Filén, förhandlingsansvarig för Sveriges yrkesmusikerförbund (Symf), säger att det finns problem med sexism i musikbranschen. Han har själv blivit inkopplad i ärenden som rört grova sexuella trakasserier.

För ingen statistik

– Det vore onyanserat att säga att det inte finns några problem. Då tar man på sig skyddsmanteln, men vi för ingen statistik över hur ofta något sådant här händer, det tas oftast om hand lokalt, säger han.

Nu borde fackförbunden göra någonting åt sin okunskap – och ta reda på hur medlemmarnas ­erfarenheter av sexuella trakasserier ser ut, tycker Stina Westerberg, generaldirektör för den statliga myndigheten Musikverket.

”Lysande möjlighet”

– Fackförbunden kan mycket väl gå in och ställa frågor, de har en ­lysande möjlighet att med­vetandegöra problemet och närma sig sina medlemmar, säger hon.

De senaste fem åren har inte diskrimineringsombudsmannen (DO) fått in en enda anmälan om sexuella trakasserier i musik­branschen - men det betyder inte att problemet inte finns.

– Det kan vara så att det är en bransch där det är svårare att ­anmäla, säger Clas Lundstedt, pressansvarig på DO.

Stina Westerberg tror att många frilansande musiker drar sig för att anmäla sexism på arbets­platsen.

– Många har korta kontrakt och en otrygg anställning. Det finns en större utsatthet där, för man vill gärna ha jobb och är rädd om sina relationer, säger hon.

”Ett fall är illa nog”

Om fackförbunden ansträngde sig för att kartlägga sexism bland musiker skulle anmälningarna mycket väl kunna öka, tror Stina Westerberg.

– Jag tror absolut att det finns. Och inställningen måste vara att ett fall av diskriminering och sexuella trakasserier är illa nog, säger hon.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln