Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Svenska artister auktioneras ut efter skivbolagsaffär

Publicerad 2012-09-24

Nu är det klart: EU godkänner köp

Marie Fredriksson i Roxette, Ulf Lundell, Eva Dahlgren och Per ”Plura” Jonsson i Eldkvarn är några av de artister som kan komma att säljas ut.

EU har godkänt att Universal får köpa EMI för drygt 13 miljarder kronor.

Och tvingar skivbolagsjätten att auktionera ut några av Sveriges artistelit till högstbjudande.

Det är den största skivbolagsaffären i svensk musikhistoria.

I fredags avgjorde EU skivbolaget EMI Musics öde – och godkände att världens största skivbolag Universal Music får köpa den något mindre musikjätten EMI:s inspelade musik för drygt 13 miljarder kronor.

Men EU:s villkor för att affären ska gå igenom är tuffa.

Universal måste sälja flera bolag som tillhör EMI, däribland svenska EMI, för att skivbolaget inte ska få stor makt över musikindustrin.

Cosmos har lagt bud

Det innebär att några av Sveriges största artister, som Roxette, Eva Dahlgren, Ulf Lundell och Eldkvarn riskerar säljas vidare till högstbjudande. 

Enligt uppgifter till Aftonbladet har flera bolag redan visat intresse för den svenska delen, bland annat uppges Cosmos Music Group ha lagt ett bud på runt 100 miljoner kronor.

När Nöjesbladet uppmärksammade affären i början av september var det flera artister som reagerade på konsekvenserna affären.

– Det är inget hjärta kvar, bara pengar, sa Eric Amarillo.  Jag är rädd att det kommer toppstyras mer än vad det gjorts innan. Att bolaget ser den svenska marknaden som meningslös och att den inte genererar mycket pengar. Skräckscenariot är att de stänger kontoret helt.

Även Eva Dahlgren uttalade sig:

– Självklart tycker jag att det är tråkigt om ett gammalt fint bolag som EMI försvinner, men tråkigast är väl om det medför att den kunskap som finns hos de som jobbar där försvinner. Sammanslagningar brukar ju betyda rationalisering som betyder att många får gå, säger hon.

52 procent av marknaden

Det var i november förra året som beskedet kom att Universal och Sony skulle köpa EMI för runt drygt 27 miljarder kronor. Tanken var att Universal skulle lägga beslag på den inspelade musiken medan Sony fick förlagsrättigheterna.

Men affären mötte hårt motstånd.

Och det blev en uppgörelse som

av myndigheter i såväl USA och Europa för att säkerställa att det inte uppstår en monopolsituation inom musikbranschen. Inte minst i Sverige där affären skulle innebära att Universal totalt får 52 procent av marknaden.

I somras godkändes Sonys övertagande av EU-kommissionen som granskade affären. Intensiva förhandlingar har pågått mellan Universal Music och EU sedan dess om EMI:s öde.

Både svenska Universal och EMI har hänvisat till deras huvudkontor i England och USA för en kommentar.