Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Kritiken mot Andreas Johnson – anklagas för plagiat i Melodifestivalen

Försvarar sig: ”Är som Beatles”

Publicerad 2019-02-09

MALMÖ. Andreas Johnson, 48, anklagas för plagiat efter Melodifestivalen.

Flera tittare hävdar att han stulit melodin i sitt bidrag från Avicii.

– Det är långt ifrån en stöld, säger Andreas Johnson.

Likheterna mellan Andreas Johnsons låt ”Army of us” och Aviciis megahit ”Without you” uppmärksammades av flera tittare under direktsändningen av Melodifestivalen i kväll.

Många reaktioner kom redan tidigare i veckan efter att SVT lagt ut 60 sekunder av hans bidrag på SVT Play. Då noterade flera fans de verserna och melodin i ”Army of us” liknar Tim Berglings låt i sociala medier.

Andreas Johnson själv håller inte med om att bidraget är ett plagiat.

– Om folk vill se det som en blinkning så får man se det som en positiv blinkning för han gjorde ju nånting helt magiskt. Det är långt ifrån en stöld, sa han till Nöjesbladet efter genrepet i går.

”Är som Beatles”

Han menar att många låtar liknar varandra.

– Det är ungefär som ”Let it be” med Beatles. Du kan hitta samma ackord i ”Glorious, ”Save tonight” och 500 andra poplåtar.

Tycker du själv att din låt liknar Aviciis?

– Ända sen jag skivdebuterade så har jag haft mycket folkiga inslag och mycket country så det var inget som var helt obekant med mig med de här ackorden. Sen skiljer sig toner och allt sånt där. Sedan har du ett beat som går igång så det är klart att det finns en känsla i det, men samtidigt har det mitt id och min röst och det gör ju sitt.

Andreas Johnson sjunger ”Army of us” i Melodifestivalen.

Inget regelbrott

Men Andreas Johnson riskerar inget regelbrott.

Enligt Melodifestivalens exekutive producent Christer Björkman vidtar SVT inga åtgärder vid misstanke om låtplagiat. I stället är det Stim (Svenska tonsättares internationella musikbyrå) som utreder eventuella stölder.

– För det första så ska det finnas en förfördelad part och då måste det komma in en anmälan om det till Stim. Sedan görs det en utredning av en grupp där som gör ett utlåtande om det och sen får den förfördelade parten ta det till rätten och få en dom på det. Oftast görs sånt där upp i godo, en förlikning. Vi är ingen domstol och vi har varken den kunskapen eller kompetensen eller rätten att göra en sådan dom, säger han.