Låtarna från Melodifestivalen sprids okontrollerbart på Tiktok
SVT står helt maktlösa
Uppdaterad 2022-02-12 | Publicerad 2022-02-11
SVT:s stenhårda regler stoppar inte användarna på Tiktok.
I en rasande fart sprids nu både Robin Bengtssons och Cornelia Jakobs låtar på den populära plattformen.
– Vi har inte en chans att hinna med att plocka ned allt som finns där ute, säger Anette Brattström, Melodifestivalens projektledare.
De låtar som går till final i Melodifestivalen får inte släppas förrän efter sista deltävlingen.
Men på Tiktok sprids redan nu mängder med klipp på finalisterna Robin Bengtssons och Cornelia Jakobs bidrag från den första deltävlingen.
– Vi har inte en chans att hinna med att plocka ned allt som finns där ute, säger Anette Brattström, Melodifestivalens projektledare.
Bryter mot upphovsrätten
Klippen har sammanlagt hundratusentals visningar. Trots att de som sprider låtarna bryter mot upphovsrätten, så kommer SVT inte kontakta alla användare och be dem plocka bort inläggen.
– Det blir orimligt. Vi vet att vi aldrig kommer hinna ikapp och att ha någon form av nolltolerans i det här, det finns inte.
– Det är så enkelt för många att ta material som inte är deras. Det är svårt att hinna med. Vi kan inte ha den kontrollen som vi har haft förr om åren, säger Anette Brattström.
Är det inte dags då att se över reglerna för när låtarna får släppas? Om det ändå blir en omöjlighet att förhålla sig till.
– Ja, reglerna kom till under en tid när låtar och internetmaterial faktiskt bara kunde finnas i våra egna kanaler och så ser det ju inte ut i dag. Vi har pratat om det i flera år om vi ska släppa på det här regelverket. Samtidigt är det en viktig del av hela tävlingsupplägget så vi har inte velat ändra det. Vi kommer att diskutera det igen inför nästa år.
Men varför ser ni inte över reglerna redan i år? Nu ligger ju klippen med Robin och Cornelia ute och kommer inte plockas ned eftersom ni inte har resurser till det.
– Det blir så stora konsekvenser och vi vill gå försiktigt fram och vi vill inte ändra bara för ändrandets skull. Då vill vi vara säkra på hur det skulle fungera i praktiken om vi skulle ändra något, säger Anette Brattström.