Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Därför vill SVT inte ta in en kontrollant i Mello

Ser ingen poäng – Melodifestival-chefen: ”Det skulle bara vara för syns skull”

Publicerad 2022-02-26

Tittarna tvivlar på resultatet.

Trots det vill SVT inte ta in en röstningskontrollant som kan garantera att allt gått rätt till.

– Vi har ett vattentätt system, säger Melodifestivalens chef Anette Brattström.

Trots att Melodifestivalens projektledare Anette Brattström tillbakavisat att något gått fel i röstningen, fortsätter mängder av tittare att misstro resultatet i tävlingen.

– Det vi gjorde förra lördags var exakt likadant, på samma sätt, samma förfarande, som vi gjorde lördagen innan. Men det är bara det att lördagen innan var det så givet att alla 12:or gick till en och samma artist, så då var det ingen som reagerade på det här, säger Brattström.

Anette Brattström, Melodifestivalens projektledare

Det tittarna reagerat på är poängutdelningen i den tredje deltävlingen där Lisa Miskovsky, som genomgående fick höga poäng från nästan samtliga åldersgrupper, plötsligt fick lägsta poäng av ålderskategorin 16–29.

Samtidigt fick Tribe Friday låga poäng av samtliga ålderskategorier, men av 16–29-åringarna fick de plötsligt näst högst.

Bilden som sprids från Wikipedia med slutresultatet.

”Tycker av tradition annorlunda än samhället i stort”

SVT har redan tidigare konstaterat att de inte kommer att redovisa det exakta antalet röster som kommit in i varje ålderskategori.

– Vi tycker inte att de siffrorna berättar mer än just hur engagerade den tittargruppen är för varje artist. En 10-åring sitter med mobiltelefonen i handen från vinjett till eftertext genomgående och röstar allt som går, medan någon som kanske är äldre inte beter sig på det sättet. Därför anser vi att antalet röster för varje åldersgrupp faktiskt blir missvisande, säger Anette Brattström nu.

Hon vill fortfarande inte säga något om hur många, eller få, som faktiskt röstat i den aktuella ålderskategorin. Istället för hon fram en egen teori om varför de röstat så annorlunda:

– Jag tror det helt och hållet handlar om att 16-29 är en grupp som är tonåringar och unga vuxna och som av tradition tycker annorlunda än samhället i stort.

Ser inget behov av notarius publicus

Tittar man på Eurovision så använder de sig av två oberoende samarbetspartners som säkerställer rösterna, Digame och PwC. Hur kommer det sig att SVT inte gör så för att visa för tittarna att allt går rätt till?

– Jag kan inte svara på hur Eurovisions system faktiskt ser ut. Det jag vet är att det inte är lika digitaliserat som vårat system. Så jag kan inte säga varför de anser att det är nödvändigt. Vi anser inte att det är nödvändigt för vi går inte in själva i resultatet. Resultatet går direkt från tittarna ut i tv-rutan.

Det är inte så länge sedan som SVT faktiskt använde sig av notarius publicus i Melodifestivalen, när det sprättades kuvert med låttitlar och upphovspersoner. När folk misstror, kan det inte finnas en poäng att faktiskt ha någon som går in och garanterar att allt faktiskt gått rätt till?

– Jag förstår att det skulle vara det, för syns skull, men det skulle vara just det, för syns skull. Därför tycker inte jag att vi har anledning att ta in någon oberoende. Vad den personen kan göra är att titta på servrarna mer eller mindre.

”Vi har ett vattentätt system”

Så det går inte att se siffrorna?

– Jag kan inte själv säga exakt hur det ser ut, det jag vet är att det är ett slutet system som går rakt från mobiltelefon och ut i tv:n.

SVT och public service sätts ju under press politiskt, och då är det ju viktigt att trovärdigheten på alla sätt garanteras. Kan det då inte vara läge att ha en oberoende person som med rätt kunskap hela tiden kan garantera att rösterna gått rätt till? Att få samma besked som man får i Eurovision; ”vi har ett korrekt resultat”?

– Jag tycker fortfarande att det är en svår jämförelse eftersom röstningssystemen ser olika ut i Eurovision och i Melodifestivalen. Jag har ingen insyn i hur Eurovisions system fungerar vilket ju också är ganska talande, för även om de har en oberoende konsult så är det ingen som egentligen kan förklara hur deras röstning går till. Det jag skulle säga är att vi har ett vattentätt system där vi inte själva går in och gör någonting med det resultat som presenteras i tv-rutan.