Extra hög säkerhet kring Melodifestivalens final
Säkerhetschefen: ”Växlat upp efter rådande omständigheter” – Säpo efter terrorgripandet: ”Ingen fara för allmänheten”
Publicerad 2024-03-08
Efter Säpos insats mot misstänka terrorcellen: Säkerheten är extra hög kring Mello-finalen.
Runt Friends arena kommer polis finnas både synligt och dolt – och dessutom genomförs kameraövervakning från luften.
– Det är en allmänt större hotbild i Sverige så det behövs mer säkerhet, säger Melodifestivalens projektledare Anders Wistbacka.
Säkerheten kring Melodifestivalens final är extra hög.
Sammanlagt närmare 100 000 besökare väntas till Friends Arena i Solna utanför Stockholm för genrep på fredagskvällen och lördagseftermiddagen och sändningen på lördagskvällen. Besökare kan räkna med mycket poliser på plats, både i uniform och civilklädda.
– Det finns förstärkta polisresurser som vid alla större evenemang. Det kommer vara både synliga poliser och polisresurser som rör sig dolt. Dessutom har vi möjlighet till kameraövervakning från luften, så att man kan följa hur folksamlingar rör sig, säger Rebecca Landberg, presstalesperson för polisen i region Stockholm.
I söndags greps fyra personer i Bryssel misstänkta för att ha planerat ett terrordåd mot en konsertlokal i den belgiska huvudstaden.
Under torsdagen greps fyra personer på olika platser runt om i Stockholmsområdet, misstänkta för förberedelse till terroristbrott och grovt vapenbrott. Säkerhetspolisen agerade för att ”avvärja ett möjligt hot”, men vill inte gå in på några detaljer. Det har fått spekulationer att börja spridas.
På en direkt fråga, var Melodifestivalen en tänkt måltavla?
– Jag kan inte svara på nånting kopplat till eventuella målval eller tidpunkter eller några detaljer egentligen kring själva brottsupplägget. Men som representant för säkerhetstjänsten vill jag gärna uppmana till att i så hög utsträckning som möjligt undvika spekulation kring det här ärendet, säger Säpos presstalesperson Fredrik Hultgren Friberg.
Han understryker också:
– I det här ärendet är vår bedömning är att det i nuläget inte föreligger någon fara för allmänheten.
I den säkerhetsanalys som polisen gjort inför Melodifestivalens final har man haft kontakt med Säpo, som inför alla större evenemang.
– Men det har inte gjorts någon förändring sen det tillslaget igår. Det finns inget som tyder på att tillslaget i Tyresö skulle ha någon koppling där, säger Rebecca Landberg, presstalesperson för polisen i region Stockholm.
Höjd säkerhet kring årets Mello-final
Enligt Anders Wistbacka, SVT:s projektledare för Melodifestivalen, har säkerheten kring Friends arena höjts i år jämfört med tidigare år.
– Det är ju att det är en allmänt större hotbild i Sverige, det måste vi anpassa oss efter. Sen hade vi en sceninträngning förra året och det vill vi inte ska hända igen. Så allmänt har vi gjort bedömningen att det behövs mer säkerhet.
Är det också större säkerhet i finalen än under deltävlingarna?
– Ja, det är större så det krävs fler människor, så absolut är det större här i Friends.
Hur har ni höjt säkerheten jämfört med tidigare år?
– Detaljer kan jag inte säga, men till exempel är det betydligt svårare att komma upp på scenen i år än förra året. Men vad vi har gjort för att förhindra sceninträngning kan inte jag säga för då skulle jag hjälpa dem som vill komma upp på scenen.
Säkerhetschefen: Växlat upp
Den höjda säkerheten märks också för alla besökare, i och med väskförbudet som införts vid större evenemang.
Och bakom kulisserna är det också ökade säkerhetskontroller. SVT-personal, så väl som skivbolagsrepresentanter, muddras när de passerar entrén till Friends och ingen släpps in utan ackreditering som alltid ska hänga synlig runt halsen.
Journalisternas väskor med kamerautrustning och datorer granskas varje gång man passerar en kontrollstation och vakter har placerats ut för att särskilt dubbelkolla att bilderna på ackrediteringarna också stämmer överens med den person som bär dem. Det gäller programledare och artister, likväl som övrig personal.
Vad vill du säga till oroliga besökare?
– Att man inte ska vara orolig, det är ett gediget säkerhetsarbete och jag har fullt förtroende för att polisen gör det som krävs för att det ska vara en trygg och trevlig och familjär tillställning, så jag känner mig trygg med situationen.
Säkerhetsansvarig för Melodifestivalen är Thomas Knigge. Han vill inte gå in på några detaljer, men säger:
– Vi anpassar vårt säkerhetsarbete efter rådande omständigheter. Vi har växlat upp efter rådande omständigheter.