Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Eurovision-chefens besked: Ukraina ska tävla i Eurovision

Martin Österdahl: ”Vi försöker hjälpa dem så mycket som möjligt”

Publicerad 2022-03-16

Kalush Orchestra framför årets eurovosion-bidrag från Ukraina.

Trots den ryska invasionen: Ukraina kommer att tävla i Eurovision.

Kalush Orchestra ska spela in en backup-video – men planen är att de ska vara på plats i Turin i maj.

– Vi har inga flygplan till vårt förfogande, men vi försöker hjälpa dem på de sätt som vi kan, säger Martin Österdahl, högsta chef för Eurovision på EBU.

Följ ämnen
Ukraina

Martin Österdahl, högsta chef för Eurovision song contest hos arrangören EBU, tog upp situationen i Ukraina redan i sitt öppningsanförande när de tävlande ländernas delegationschefer möttes i Turin på tisdagen.

– Jag sa att så klart är vi förtvivlade över situationen i Ukraina som alla andra. Och jag är ledsen för våra kollegor och massor av fans i Ryssland som nu inte får vara med och fira Eurovision. Vi är i väldigt nära kontakt med den ukrainska delegationen och vi försöker hjälpa dem så mycket som möjligt genom den här tuffa tiden, säger han.

Spelar in backup-video

Österdahl, som också är författare, är på snabbvisit i Sverige för att hinna ge intervjuer om sin nya bok ”Parmiddagen”, innan han ska vidare till Los Angeles för premiären av American song contest.

Men efter mötet angående årets Eurovision i Turin är situationen i Ukraina ännu högre på agendan.

Bandet som ska tävla heter Kalush Orchestra. Deras tävlingslåt ”Stefania” används flitigt i ukrainsk propaganda mot invasionen. Ukraina leder bandets sångare Oleh Psiuk en grupp volontärer som hjälper flyktingar och en av de andra bandmedlemmarna är uttagen till det ukrainska försvaret.

Enligt ansvariga på italienska tv-bolaget RAI, som producerar årets Eurovision song contest, kommer Kalush Orchestra precis som alla andra deltagare att spela in en backup-video, en regel som infördes redan inför 2021 i den händelse av att pandemin eller andra omständigheter skulle omöjliggöra att artisten stod på scenen.

Martin Österdahl berättar att han och hans team i stort sett daglig har kontakt med den ukrainska delegationschefen. På högsta nivå inom EBU har också generaldirektören lika regelbundna samtal med UA:PBC:s högsta ledning.

Kommer Kalush Orchestra kunna vara med i Turin?

– Vi planerar för det och vi hoppas på det. Sen får vi göra som alla andra och ta en dag i taget, säger Martin Österdahl.

Bosnisk artist flögs ut under beskjutning

Kommer ni kunna hjälpa dem att ta sig till Turin?

– Vi på EBU har ju som uppgift att stötta public service-bolag i Europa och när en medlem som UA:PBC (det ukrainska tv-bolaget, reds anm) är i en typ av kris som de är i nu är det självklart att EBU försöker hjälpa till. Det är det vi är här för.

För nästan 30 år sedan, 1993, pågick Bosnien-kriget och medan Sarajevo låg under belägring flögs bandet Fazla ut av armén för att kunna ta sig till Eurovision på Irland.

De var bokstavligen under beskjutning...

– Jag förstod att du var på väg dit... Vi har inga flygplan till vårt förfogande, men vi försöker hjälpa dem på de sätt vi kan.

Martin Österdahl har varit EBU:s chef för Eurovision sedan 2020, men har arbetat med tävlingen betydligt längre. 2013 och 2016 var han exekutiv producent för tävlingen när den producerades av SVT.

Martin Österdahl, högsta chef för Eurovision – och författare.

”Scenen ska vara fri från politiska budskap”

Under tisdagens möte med delegationschefer runt om i Europa lyfte han fram att tävlingen samtidigt måste få vara opolitisk.

– Även om våra tankar och känslor är på saker utanför tävlingen, så måste vi komma ihåg att vår scen, som alla delar, ska vara fri från politiska budskap och gester. Det är nånting som vi har bestämt för många år sen. Vi måste komma ihåg att det ska vara ett ”even playing field” så mycket som möjligt. Alla ska ha samma chans att stå i rampljuset.

Österdahl säger att tittarna i maj kan räkna med att situationen i Europa kommer att återspeglas i Eurovision-sändningarna.

– Men det är klart att det är svårt. För det är fortfarande ett underhållningsprogram och en höjdpunkt för väldigt många. Det ska utstråla hopp och positiva känslor av enighet, vi vill inte visa taggtråd och pansarvagnsstängsel. Men vi kan inte heller bara sticka huvudet i sanden.

Martin Österdahls nya roman ”Parmiddagen” släpps torsdag 17 mars. Finalen av Eurovision song contest sänds lördag 14 maj med två semifinaler tisdag 10 och torsdag 12 maj.