Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Professorn som skapade en världssuccé

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-12-17

JRR Tolkien hittade på Sagan om ringen till sina barn

"Sagan om ringen" har Sverigepremiär på bioduken på onsdag.

Boken bakom filmen har sålts i över 50 miljoner exemplar.

Men vem var egentligen John Ronald Reuel Tolkien som skapade denna fantasyvärld som fascinerat så många människor?

Allt började framför brasan i det gamla huset på Northmoor Road i England. Där satt Ronald Tolkien och berättade sagor för sina barn.

Han var professor i anglosaxiska vid universitetet i Oxford och kom i kontakt med en mängd gamla legender och sägner. Där fanns gott om tappra hjältar, ringlande drakar och andra märkliga väsen. Därför var det inte så konstigt att Tolkien började väva in fragment både från de gamla nordiska och anglosaxiska berättelserna i sina sagor. Ungarna blev stormförtjusta och ville bara höra mer och mer.

År 1937 gav Tolkien ut barnboken "Bilbo" om en "hob" som hittade en magisk ring. "Bilbo" fick ett mycket välvilligt mottagande och sålde bra. Det ledde till att förlaget Allen & Unwin i London beställde en barnbok till av Tolkien.

Tolkien började skriva igen. Han arbetade på nätterna när hans fru Edith sov. På dagarna skötte han sin tjänst som professor vid universitetet. Han skrev för hand med en bläckpenna på baksidan av gamla kasserade tentamensskrivningar.

Berättelsen rann fram av sig själv. Den ena figuren efter den andra dök upp i sagan utan att ens Tolkien själv visste vem de var. Men arbetet gick ändå inte särskilt fort. Tolkien var perfektionist och ägnade en oerhörd möda åt varje liten detalj i sin nya saga. Till exempel ett litet fågelbo bakom örat på ett förstenat troll.

Arbetet tog över 16 år

Planen var alltså ännu en barnbok, en sorts fortsättning på "Bilbo".

Men när Tolkien skrivit åtta, tio kapitel inträffade någonting märkligt. Innehållet i berättelsen började förändras. Den barnbok som han börjat arbeta med genomgick en metamorfos och förvandlades till en bok för vuxna.

Så föddes det mäktiga och imponerande verk som har kommit att kallas "Sagan om ringen" - även om det egentligen bara är namnet på första delen i trilogin "Härskarringen".

Arbetet med detta mastodontverk på 1 250 sidor tog över 16 år.

Tolkien sjönk in i sitt äventyr. Han skrev och skrev. Med hjälp av sin fantasi och kunskaperna om den tidiga medeltidens legender och sägner, skapade han en helt ny värld - befolkad av alver, dvärgar, människor, hober, enter och orcher.

Berättelsen svällde ut till en storslagen fantasyroman om kampen mellan det onda och det goda. I persongalleriet ingår trollkarlar, ringvålnader och alver med övernaturliga krafter. Berättelsen skildrar långa, strapatsrika vandringar, stora slag mellan väldiga arméer och livet i stolta städer.

Kritikerna delades i två läger

Tolkien blev klar med sin trilogi 1954. Först då publicerades den första delen. "Sagan om ringen" trycktes i en blygsam upplaga på 3 500 exemplar. Ingen på förlaget Allen & Unwin trodde att det digra verket skulle bli någon större succé. Tvärtom räknade man med en förlust på 1 000 pund.

I mitten av november 1954 kom del två, "Sagan om de två tornen". I oktober 1955 kom sista delen, "Sagan om konungens återkomst".

Tolkiens trilogi blev inte den flopp som förlaget befarat. Försäljningen gick hyggligt. En radiodramatisering hjälpte också till att öka intresset.

Men kritiken blev blandad. Kritikerna delades också mycket snabbt in i två olika läger. Det ena höjde hans verk till skyarna.

Det andra kunde inte tåla det han skrivit. Den mildaste kritiken talade om ett "formlöst verk" eller klassade den som en "pojkbok". En recensent såg Tolkiens trilogi som ett "sagovärldens svar på Conan Barbaren". En annan avfärdade den som "en kombination av Wagner och Nalle Puh". Men det mullrade också en hel del tyngre kanoner som anklagade trilogin för att vara både rasistisk och fascistisk.

Tolkien-kult startade

Själv tog Tolkien kritiken med ro. Han hade väntat sig värre kritik. I stället gladde han sig över läsarnas reaktioner som oftast var mycket positiva.

Utländska förlag hörde av sig. Trilogin spred sig över världen och tog bland annat språnget över Atlanten.

Det verkligt stora genombrottet kom kring 1965 när Ace Books gav ut en piratupplaga i pocket av "Härskarringen" i USA. Tolkien svarade med att sluta ett avtal med Ballantine som gick till motangrepp genom att ge ut en auktoriserad pocketupplaga.

Kriget mellan upplagorna väckte stor uppmärksamhet - och gav Tolkien en enastående reklam.

Samtidigt började också Tolkien-kulten ta fart. Beundrarposten rasade in och strömmen av besökare till Tolkiens hem i Oxford ville aldrig ta slut. Fansen delade inte kritikernas uppfattning om att "Sagan om ringen" skulle vara fascistisk.

För fansen handlar "Sagan om ringen" om kärleken till naturen och de problem som kan uppstå när man tvingas ta ansvar i en utsatt situation. Om mat och dryck, om kamratskap och om förmågan att uthärda strapatser.

För fansen är boken mer än en bok. För dem är den både ett konstverk och en port till en annan, bättre värld - där äventyr, saga och fantasi ingått en sällsamt lyckad förening.

Onda orcher och hungriga hober

Tolkien blev föräldralös vid tolv års ålder

Anders Palm (veta@aftonbladet.se)