Mads Mikkelsen om ”En runda till”: Åkte på spritläger
”Vi ville göra en film om vad som lockar med alkoholen”
Publicerad 2021-04-22
HOLLYWOOD. Alkoholen står i centrum i den tvåfaldigt Oscarsnominerade, danska långfilmen ”En runda till”.
Huvudrollsinnehavaren Mads Mikkelsen har växt upp med den.
– Mina lärare drack på jobbet och jag förstod dem, säger han.
Själv gjorde han tidig debut.
– Min generation var sån. Jag är som alla andra danskar. Det har inte förändrats så mycket.
Vi gör en zoomintervju. Han från Danmark. Jag från Los Angeles.
Väntar på en öppning
Vanligtvis brukar inte den här delen av jobbet komma högst på en skådespelares önskelista. Men Mikkelsen, 55, hygglig och för det mesta lättpratad, välkomnar uppgiften.
– Jag sitter bara här och väntar på att världen ska öppna igen, säger han.
Under tiden kan han glädja sig åt hyllningarna som den Thomas Vinterberg-regisserade dramakomedin fått.
”Ett spritmarinerat mästerverk”, skrev Aftonbladets recensent Emma Gray Munthe som ansåg att Mikkelsen aldrig varit bättre och gav långfilmen toppbetyg, fem plus.
Nyligen instämde britterna när ”En runda till” tog hem en BAFTA. Nästa vecka, när Oscarsgalan arrangeras i Los Angeles, kan prisregnet kulminera med statyetter för bästa regi och bästa internationella film.
Det har med andra ord aldrig lönat sig bättre att dricka.
Mikkelsen skrattar.
– Alkoholen är historiens katalysator. Men egentligen handlar filmen om hur man tar tillbaka livet, hur man hittar friheten inom sig och lever i nuet – utan alkohol.
Död inombords
Mikkelsen spelar en medelålders gymnasielärare som är död inombords. Livsgnistan har försvunnit och han har krympt, både mentalt och fysiskt.
När en norsk forskare hävdar att vårt tungsinne beror på att vi är födda med 0,5 promille för lite alkohol i blodet bestämmer sig han och tre av hans kollegor för att omsätta teorin i praktiken.
– De är på jakt efter en känsla, efter flytet och det tror jag att alla är – oavsett om man är fotbollsspelare, dansare, skådis eller busschaufför. Vi minns alla hur det kändes första gången vi blev förälskade. Det är den upprymdheten de vill åt.
Men att gå på djupet med alkoholen är inte alltid problemfritt.
– Många har gjort vackra filmer om farorna. Men den var inte det vi ville göra. Vi ville göra en film om vad det är som är så lockande med spriten. Alkoholen har funnits i 7 000 år. Det är inte ingenting. Det måste finnas en orsak till det.
Till viss del tycker han att den norska teorin stämmer.
– Jag har alltid sagt att med två glas vin i kroppen träffar man mitt i prick när man kastar pil. Dricker man åtta glas träffar man ingenting och med noll glas vill man inte kasta pil.
– Det är liksom det konceptet vi tacklar här.
Testade olika nivåer
För att klara uppgiften att spela berusad på olika nivåer skickades han och de andra skådisarna på ”spritläger”.
– Vi testade exakta nivåer. 0,5 promille, 0,8 och 1,0. Samtidigt gjorde vi några av scenerna och filmade hela grejen. Vi hade skitkul.
Dagen därpå studerade de resultatet.
– Vi kunde se de subtila, små skillnaderna mellan att vara nykter och påverkad. Efter två öl, 0,5 promille, var händerna lite friare. Med ytterligare två drinkar, 0,8, återvände läspningen man hade som barn. Sen, vid 1,0, slutade man lyssna på vad andra hade att komma med (skratt).
Det brukar sägas att många stora verk har skapats under olika former av rus.
– Länge var det tradition att skådespelare tog ett järn eller två innan de gick upp på scen. Men det höll inte. På slutet märktes det att de var fulla.
Mikkelsen funderar kort.
– Det är möjligt att det annorlunda för författare. De kanske kan öppna en flaska vin och bli inspirerade.
Däremot tvivlar han på att det var skälet till att några av hans lärare drack.
– Det var hårda skolor på 1970-talet och ungarna var stenhårda. Jag klandrar absolut inte lärarna.
Positiva effekter
På frågan om ”En runda till” förändrat hans syn på det så kallade sociala drickandet, skakar han på huvudet.
– Egentligen inte. I ett socialt sammanhang – som en exempelvis en fantastisk kompismiddag märks det tydligt vilka positiva effekter ett par glas vin kan ha, inte minst på konversationer.
Utomlands har filmen kallats väldigt skandinavisk. Sannolikt syftar det på nordbornas relation till alkohol.
– Jag är säker på att vi har några världsrekord vi inte borde vara stolta över. I USA häpnar man antagligen över filmen och förfasar sig över vårt beteende. Å andra sidan kan man under en amerikansk affärslunch dricka en hel flaska vin och sedan köra hem. I min värld är det helt otänkbart.
Ersätter Johnny Depp
Hollywood verkar i alla fall gilla det Mikkelsen gör. Sedan tidigare är det känt att han ersätter Johnny Depp som Grindelwald i kommande ”Fantastiska vidunder”. Det är också klart att han tar över petade Armie Hammers roll i kalla kriget-thrillern ”Billion dollar spy”.
Men den kanske största nyheten kom i torsdags då det blev känt att han får en av de ledande rollerna i ”Indiana Jones 5” med Harrison Ford.
Bara det borde vara värt att skåla för.
Mads Mikkelsen om...
Scenen i ”En runda till” där han kastar sig ut från en bardisk och fångas av ett antal kroggäster:
– Det var en lång dag och jag misstänkte att statisterna tagit några järn. När det väl var dags var jag orolig för att de inte skulle vara på plats, men de gjorde ett bra jobb.
Danskunskaperna han visar upp i ”En runda till”:
– Jag var dansare innan jag blev skådis. Alla jag dansade med drömde om att bli nya Michail Barysjnikov. Jag var inget undantag. Ingen av oss blev det, men han var en stor inspiration.
Om att ha fyllt 55:
– När man fyller 30 eller 40 är det bara en siffra. Men 50 är annorlunda. Det är minst halvvägs genom livet. 55 ser bra ut på pappret. Det är så jag tacklar det. Jag kan inte stoppa livets fart. Det rör sig oavsett vad jag tycker om det. Jag försöker bara glädjas åt varje sekund av det.