Rolig & rörande

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2011-02-04

Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus
The king’s speech

DRAMA Brittiska kungahuset är fullt av bra historier.

Den här hade jag inte hört tidigare.

De kungliga historierna gör sig dessutom bra på film. Från första drottning Elizabeth spelad av Cate Blanchett, Judi Dench eller Helen Mirren till andra drottning Elizabeth spelad av Helen Mirren.

Den här handlar om nuvarande Elizabeths pappa.

Han hette Albert och kallades Bertie av sina nära. Han var trygg med en tillvaro i bakgrunden av storebror som skulle ta över tronen när deras far dog.

Albert stammade svårt och den strängt krävande pappa kung George V gjorde allt värre.

Filmen inleds 1925 när prins Albert ska invigningstala inför en fullsatt arena och radiopubliken. Den då nya radion är första chansen för de flesta britterna att höra kungliga familjen.

Albert får knappt fram ett ljud.

Några år senare har hans hustru Elizabeth hittat en märklig talpedagog från Australien som försöker behandla prinsens stammande.

1936 dör fadern och storebror blir kung Edvard VIII. Som måste abdikera ganska fort eftersom han envisas med att gifta sig med en frånskild amerikanska.

Albert blir kung George VI. Andra världskriget närmar sig. Radio har blivit ännu viktigare. En kung måste kunna hålla tal.

”The king’s speech” är vackert berättad, den är rolig och rörande. Snyggt återgivna miljöer, med detaljrik BBC-teknik kring radiosändningarna.

Mest är det skådespelarnas film. Geoffrey Rush är medproducent och är fantastisk som den oortodoxe talpedagogen med ett charmigt familjeliv. Colin Firth och Helena Bonham Carter är ett rart kungligt par under press, och i biroller finns tungviktare som Michael Gambon, Guy Pearce, Derek Jacobi och Claire Bloom.

Firth och Rush är briljanta mot varandra. Kungligheten med ett gigantiskt socialt överläge, maktlös i sin roll som patient.

Jennifer Ehle, som skrev tv-historia mot Colin Firth i romantiska ”Stolthet och fördom”, spelar hustru till talpedagogen och har också några underbara scener.

Kungligheter. Berömda namn som gjort avtryck i historien. Winston Churchill dyker upp, spelad av Timothy Spall. Men filmen griper för att den handlar om människor och deras svårigheter. Kunde vara vem som helst som ställs inför en till synes omöjlig uppgift. Det finns igenkänning även i skilda världar.

Så kallade stora män är mer intressanta när de skildras lika små som alla vi andra. Historien om Bertie, den motvillige monarken, är en av årets bästa.

Följ ämnen i artikeln