Dalle: Jag har fel kön
Publicerad 2012-03-26
Regissörerna slår tillbaka mot hans uttalande att män nekas filmstöd
Peter Dalle skyller på kvinnorna när stödpengarna från Filminstitutet sinar.
– Jag har fel kön, säger han.
Nu får han svar på tal av Sveriges kvinnliga regissörer.
Skådespelaren och regissören Peter Dalle, 55, har länge varit beskviken på Svenska Filminstitutet (SFI) som under många år nekat honom produktionsstöd. I en intervju med Lokaltidningen Mitt i skyller han det på kvinnornas frammarsch.
– Det är helt vansinnigt och konstigt att det man har mellan benen ska styra fördelningen av pengarna, säger han.
Efter att ha slagit huvudet i väggen under många års sökande fick Dalle till slut stöd för sin film ”En fiende att dö för”, som nyligen hade premiär. Men på grund av filminstitutets jämställdhetspolicy, som infördes 2006, väntar han sig inga mer pengar.
– Jag har fel kön, säger han till Lokaltidningen Mitt i.
”Jobbig konkurrens”
Flera kvinnor i branschen reagerar nu på uttalandet och menar att stödet inte har något med kön att göra. Dessutom ligger stöden till kvinnorna fortfarande i minoritet.
– Klimatet för män har inte försämrats bara för att kvinnor har uppmärksammats på senare tid, säger den hyllade ”Simon och ekarna”- regissören Lisa Ohlin till Nöjesbladet.
Hon fortsätter:
– Det är en fruktansvärd konkurrens om stödet, vilket är jobbigt. Jag tror att alla som fått avslag, inklusive jag själv, har svårt att acceptera att någon inte tycker att ens projekt är färdigt. Då skyller man på orsaker som inte har med projektet att göra.
Även Maria Blom, regissör till bland annat ”Masjävlar” avfärdar Dalles tes.
– Jag tycker att jag har fått samma positiva bemötande hos SFI nu som när jag gav mig in i långfilmsbranschen (2004).
”Har varit för lätt”
Anna Serner, vd på SFI, säger att det ligger något i det Peter Dalle säger.
– Tidigare ansåg kvinnorna att det kanske inte ens var någon mening att söka, så visst har det blivit svårare för männen. Men jag skulle inte säga att det är kvinnorna som tar pengarna ifrån dem. Det är snarare att männen fått stöd för lätt tidigare. Nu är det en jämnare fördelning.
Peter Dalle vill inte kommentera sitt uttalande.
Lisa Ohlin , regissöre till bland annat ”Simon och ekarna”:
– Klimatet för män har inte försämrats bara för att kvinnor har uppmärksammats på senare tid.
Produktionsstödet
Produktionsstöd från SFI kan sökas av produktionsbolag och avser delfinansiering av en filmproduktion. Stödet lämnas till värdefulla svenska filmer under förutsättning att det finns tillräckliga ekonomiska, tekniska och personella resurser för produktionens genomförande.
Jämställdhetsplanen
En jämställdhetsplan för svensk film infördes 2006. I den finns ett mål som innebär att andelen kvinnor i yrkeskategorierna regissör, manusförfattare och producent, bör vara minst 40 procent bland de projekt som får stöd.
I det filmavtal som börjar gälla den 1 januari 2013 är jämställdhetsmålet tydligare formulerat: ”stöden ska fördelas jämnt mellan kvinnor och män”.