Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Teodor, Teodora

Barn slåss – på liv och död

Publicerad 2012-03-22

Vuxna vill bannlysa ”The hunger games” i USA – nu kan 11-åringar se filmen i Sverige

Barn dödar barn.

Och ska ses av barn.

”The hunger games” – årets mest emot­sedda och omdebatterade film – har fått en elvaårsgräns här i Sverige.

– Det var ett mycket svårt beslut, säger Ann Katrin Agebäck på Statens medieråd.

PRICKSÄKER Jennifer Lawrence har huvudrollen som Katniss Everdeen när ”The hunger games” går upp på biograferna i morgon. En kontroversiell film där barn i ett framtida USA dödar andra barn i direktsänd tv. Katniss specialitet är pricksäkerheten med pilbåge.

120 000 sålda exemplar i Sverige. 26 miljoner över hela världen.

Och det är innan helgens biopremiär.

Suzanne Collins bok ”Hungerspelen” – en dystopi där barn i ett framtida USA tvingas slåss på liv och död i en tv-sänd dokusåpa – gjorde sensation när den kom 2008. Nu väntar miljontals fans över hela världen på den film som har premiär i helgen.

Enligt Entertainment Weekly ligger filmen på topp fem i historien när det gäller sålda förhandsbiljetter i USA.

Även här hemma märks förväntningarna på filmen:

– Det är ett jättebra tryck på förhandsbokningarna, säger Annmarie Bergmark på Nordisk Film.

”Det är sjukt”

Men långtifrån alla jublar över att ”The hunger games” tar världen med storm. Som Patty LaSalle i lilla Goffstown, New Hampshire, USA.

”24 barn ställs mot varandra i en kamp på liv och död. Anledningen? För att underhålla. Det är sjukt. Ni vill inte ha ett till Columbine, men ni erbjuder barnen material som kommer att normalisera mördandet av andra barn för dem”, skriver hon i ett brev till skolan där hennes 13-åriga dotter går.

”Columbine” anspelar på den ökända skolmassakern i Colorado 1999, och LaSalle vill att dotterns skola ska bannlysa boken.

Hon har inte varit ensam. Enligt den amerikanska biblioteksföreningen, ALA, låg boken på femte plats över de böcker som flest folk ville bannlysa 2010. Anmälarna var allt från privatpersoner till religiösa organisationer. Här i Sverige har filmatiseringen av ”The hunger games” fått en elvaårsgräns – något som lär debatteras.

”Hel del våldsinslag”

– Det är absolut en gränsfilm. Det var ett mycket svårt beslut, det rådde inte fullständig enhällighet, det var 2–1 för 11-årsgräns, säger Ann Katrin Agebäck, vice direktör på Statens medieråd.

– Det är en film som innehåller en hel del våldsinslag, men scenerna är inte utdragna som i de filmer som brukar få 15-årsgräns. Det är också en film med många positiva scener där ung­domar är starka och kämpar tillsammans, det uppväger effekten av våldsscenerna, fortsätter hon.

Premiär över hela världen

”Hungerspelen” är en boktriologi av Suzanne Collins som har sålt i cirka 26 miljoner exemplar världen över.

I helgen har filmen världspremiär. Jennifer Lawrence, Liam Hemsworth, Josh Hutcherson och Stanley Tucci har huvudroller.

Filmen utspelar sig i en avlägsen framtid i diktaturen Panem. Invånarna lever i fattigdom i 12 distrikt, i huvudstaden finns all rike­dom. Där beslutas om Hungerspelen – en tävling där 24 barn i åldrarna 12–18 år slåss på liv och död i direktsänd tv. 16-åriga Katniss tar sin ­lillasysters plats i spelen.

TV: Filmscenen du varnas för att
se