– Jag storgrät när jag läste manuset
Publicerad 2012-04-09
Luc Besson tvungen att göra filmen om Aung San Suu Kyi
Hon vann Nobels fredspris 1991. Och har kämpat i hopplös motvind för demokrati i Burma i mer än tjugo år.
”The lady” är filmen som skildrar 66-åriga Aung San Suu Kyis dramatiska liv.
– Politiker, Amnesty, FN, EU, alla har kämpat i åratal för henne. Med en film kan man även nå folks hjärtan, säger regissören Luc Besson.
Den 53-årige fransmannen erkänner att han inte alls var påtänkt för att göra filmen.
– Michelle Yeoh var klar för huvudrollen. Hon ringde mig för att få lite råd. Jag läste manus, började storgråta och bestämde att jag själv bara måste göra den. Det var en djurisk instinkt. Innan dess visste jag inte mer än folk i allmänhet om Aung San Suu Kyis liv. Ungefär tio procent, alltså.
Filmen är, förstås, starkt kritisk mot Burmas militärregim. Och Luc Besson påpekar, gång på gång, att Aung San Suu Kyi verkligen inte hade någonting med filmen att göra.
Vill inte se den
– Hon har inte bett om den. Har inte sett den. Vill inte se den. Ju mindre hon har med filmen att göra, ju mindre risk att den kan slå tillbaka mot henne.
Så du har inte träffat henne?
– Jo, både Michelle Yeoh och jag har hälsat på henne i Burma. Vi smet in i landet som turister. Var hos henne ett par dagar. En av de underbaraste människor jag någonsin har träffat. Nu lär jag aldrig mer få visum till Burma. Michelle försökte återvända – och fick vända vid gränsen.
”Alla diktaturer faller”
Vad kan filmen betyda?
– Jag hoppas den berör folk. Och att den sätter fokus på Burma. Ju mer ljus på landet, regimen och Aung San Suu Kyi, ju svårare för dem att stoppa henne.
Mötet med Luc Besson ägde rum i november, under Stockholms filmfestival. Då var han rätt skeptisk till Aung San Suu Kyis politiska framtid.
– Franska revolutionen, fascismen, kommunismen, nu senast den arabiska våren … alla diktaturer faller förr eller senare när folk inte har mat för dagen. Jag kan bara hoppas att det händer under Aung San Suu Kyis livstid.
Vad det nu är värt att hon blev invald i Burmas parlament häromdagen återstår att se. Luc Besson är hur som helst knappast ledsen för den positiva utvecklingen.
Har fått Fredspriset
Namn: Aung San Suu Kyi. Ålder: 66. Bakgrund: Burmesisk politiker som länge kämpat för demokrati i militärdiktaturen Burma. Har suttit i husarrest större delen av de senaste 24 åren. Hon tilldelades Nobels fredspris 1991. Hennes far var också en välkänd politiker som kämpade för demokrati. Han mördades av beväpnade män mitt i ett regeringssammanträde 1947. Hennes make dog i cancer 1999. Hon har två vuxna söner.