Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

Filmregissörens nya kärlek hade redan 23 andra kvinnor

Uppdaterad 2023-05-25 | Publicerad 2018-05-25

Efter hyllade och prisbelönta filmer med anknytning till sitt förra hemland Iran, har Nahid Persson, 58, nu riktat kameran mot sig själv.

”Anders, jag och hans 23 andra kvinnor” handlar om hur hon blev bedragen när hon sökte kärleken på nätet.

– Han gav så otroligt mycket, jag trodde inte för en sekund att han var en låtsasman, säger Nahid om de första mötena med filmens andra huvudperson.

Följ ämnen
Iran

Januari i år. Filmhuset på Gärdet. Vårens svenska filmpremiärer presenterades med korta trailers och intervjuer. Inget blev så mycket en ”snackis” som när Nahid Persson berättade om sin film. Den om hur några kvinnor som började bli misstänksamma bildade en Facebook-grupp och kom fram till att de alla dejtade samma man, Anders – samtidigt!

Och när en av de bedragna kvinnorna, filmregissören som vunnit Guldbagge och åtskilliga internationella priser, gjorde en film om alltihop, varför valde denna man att ställa upp? Hela historien lät nästan för bra för att vara sann…

Men det är den. Galapremiär i måndags med Anders och hans närmaste på plats. Och Nahid Persson filmade in i det sista, några scener togs för bara tre veckor sedan.

Hon skilde sig för sju år sedan. Träffade några män men kände att ”gräset är inte alltid grönare på andra sidan”. Yngsta dottern föreslog att hon skulle testa Tinder.

– Jag trodde det bara var för yngre människor. Min dotter var nog trött på att jag knackade på hennes dörr och ville umgås. ”Du måste träffa en man”, sa hon.

Kompis med Björn Borg

Första mötet med Anders. Stilig. Tennistränare. Lite kompis med Björn Borg. En drink blev till middag. Han sa alla de rätta sakerna. Att Nahid var hans första och sista Tinder-dejt. Att han inte hade haft sex sedan han separerade från mamman till hans två mindre barn. ”Hur kan en så snygg man inte ha haft en relation på två år?”, tänkte Nahid.

Hon googlade honom. Där fanns saker som inte riktigt stämde.

– Men när han bjöd med mig på en nära väns 60-årsdag och vi togs emot som ett par bland alla hans vänner med sina fruar, då tänkte jag: Vilken man jag har träffat! Alla älskade honom. Kallade honom ”kung Anders”.

– Sedan lade han ut en bild på sig och sin kompis på festen på sociala medier. Inga bilder med mig. Sedan såg jag ett inlägg med kvinnor som ”hjärtade” honom. Det var där historien började…

”Skrev att han var sexmissbrukare”

Nahid Persson upptäckte att det fanns en Facebook-grupp med andra kvinnor som också hade hoppats att just Anders var mannen i deras liv. Som alla hade blivit djupt sårade.

– Först skrev jag till honom, att jag inte ville ha något med honom att göra, att han var en sexmissbrukare som hade så många kvinnor. Men Facebook-gruppen gjorde mig samtidigt intresserad av att göra en film om alltihop.

Du kunde ju inte räkna med att Anders ville vara med i filmen. Hur skulle du ha gjort om han sagt nej?

– Jag skulle ha tagit med så många av kvinnorna som möjligt och sedan dramatiserat och tagit in en skådespelare, jag hittade en kopia av Anders. Men när jag frågade Anders, sa han ju ja.

Vad tror du han tycker att han har att vinna på att ställa upp?

– Jag har själv tänkt mycket på det. Han sa till mig, jag vet inte om det är sanning, att han var trött på hur det här hade påverkat hans liv, hans jobb, hans släkt, att folk pratade om vilken skitstövel han var.

Varför fortsatte han ändå, tror du?

– Det fanns en glimt och glädje och stolthet hos Anders att han lyckades med detta. Och jag tror det beror på att hans vänner backade upp honom. De som inte har charmen som Anders har, som inte lyckats leva det livet, de levde genom Anders på något sätt. Och han fick nog en kick av att visa upp hur många kvinnor han hann med.

Nahid började filma sina möten med Anders förra sommaren. Och så blev de ihop, igen.

– Filmteamet, det var jag, hans flickvän. Jag hade kameran på stativ från morgon till… ja, inte alltid. Det blev cirka 700 timmars film.

När ni blev ihop igen, funderade du aldrig på att strunta i filmen?

– Någon gång, när jag kände att hans känslor var äkta. När allt var fantastiskt. Då täntke jag: Jag är 57 år, hur länge till är jag attraktiv, jag ska ta vara på tiden och vara med honom.

Jag frågar hur Nahid kunde gå på hans lögner. Hon är ju ingen duvunge, precis.

Född i en arbetarklassfamilj i Shiraz i Iran. Tidigt politiskt aktiv långt ut på vänsterkanten. Deltog i revolutionen som störtade Shahen av Iran 1979. Till sin besvikelse fick hon se hur allt bara blev värre under den nya islamiska Khomeini-regimen. En religiös diktatur. Hennes bror avrättades av den nya regimen. Efter en dramatisk flykt via motorbåt till Dubai, med dåvarande maken och ettårig bebis, blev de först fängslade och levde sedan illegalt i två år, innan de kom till Sverige som politiska flyktingar.

Prisbelönt regissör

Här har hon sedan etablerat sig som hyllad och prisbelönt regissör, med filmer som ”Prostitution bakom slöjen” (2004, om prostituerade i Teheran), ”Drottningen och jag” (2009, om Irans forna drottning Farah Pahlavi, om Nahid själv och Irans historia) och ”Min stulna revolution” (2013, om vad som hände några av hennes gamla vänner från Iran).

I ”Fyra fruar och en man” (2007) skildrade hon månggifte i Iran.

– En del iranier här i Sverige blev arga på mig, de undrade varför jag inte visade det vackra Iran i stället. En del svenskar, och där är jag lite förvånad, trodde att detta är vanligt i Iran, att alla män är sådana förtryckare som Heda i filmen. Och det är ju ironiskt vad som hände mig nu. Heda var i alla fall ärlig med sina fyra fruar, Anders gjorde det väldigt professionellt.

Frågan ännu en gång:

Hur kunde en smart politiskt medveten feminist som Nahid Persson bli så grundlurad?

– I och med filmen föll jag för honom igen när jag såg hans vilja att förändras. Jag är fortfarande väldigt mycket feminist och väldigt politisk, jag tycker inte jag är naiv. Om du träffade Anders… du skulle också bli kär i honom, trots att du är man.

Vad tycker han själv om filmen?

– Hade jag använt allt material på ett annat sätt hade det kunnat bli en stor #metoo-film. Han trodde nog det skulle vara värre, han såg glad ut när han såg filmen och sa: Tack så mycket.

Hon har fortsatt haft lite kontakt med Anders, men då har det mest handlat om filmen.

– Det är som att ha ett barn tillsammans, där jag har ensam vårdnad, säger hon (skratt).

Och kärleken?

– Jag ska inte jaga den på Tinder mer i alla fall.