Ännu en mästerlig film att diskutera
Ruben Östlund skildrar könsroller, makt och hierarkier
Publicerad 2022-10-07
Triangle of sadness
Regi Ruben Östlund, med Charlbi Dean, Harris Dickinson, Woody Harrelson, Henrik Dorsin, Vicki Berlin, Zlatko Buric, Carolina Gynning, Dolly De Leon.
Filmen som gav Ruben Östlund hans andra raka Guldpalm i Cannes, fem år efter ”The square”.
Och ”Triangle of sadness” har samma styrkor som regissörens senaste filmer; oförutsägbarheten, skarpa iakttagelser av mänskligt beteende, kryddat med smått galen humor och scener man kan diskutera efteråt i evighet.
Senast filmen blev omskriven var det tyvärr av tragiska skäl. Kvinnliga stjärnan Charlbi Dean insjuknade hastigt och oväntat och avled på ett sjukhus i New York i slutet av augusti, blott 32 år gammal.
Så sorgligt, detta hade kunnat bli början på en lysande karriär. Hon har fin kemi med motspelaren Harris Dickinson. Honom känner nog många nu igen som kvinnotjusare och bad guy från sommarens stora publiksuccé ”Där kräftorna sjunger”.
De spelar ett modellpar och filmen börjar som en satir över modellbranschen, hur utseendet för vissa är ett slags kapital.
Deras inte helt glasklara relation avhandlas när de åker på lyxkryssning med stenrika människor. Allt från genomsympatiska brittiska vapenhandlare till sjukt rika ryssar. Och svensk-finske Jarmo (Henrik Dorsin i en helt annorlunda roll) som gör ett dråpligt försök att ragga på några vackra kvinnor, en av dem mycket trovärdigt spelad av Carolina Gynning.
Båtens marxistiske kapten spelas med kraftfull utstrålning av Woody Harrelson. Här har vi två av filmens bästa scener. En middag, en Captain's dinner, som urartar på grund av kraftig sjögång och kanske matförgiftning. Värsta spyfesten sedan ”Monty Pythons Meningen med livet” för snart 40 år sedan. Vidare ett bisarrt fyllesamtal om politik mellan kaptenen och en rysk kapitalist (Zlatko Buric, helt underbar).
Sedan flyttas handlingen till en öde ö, där delar av besättningen och passagerarna blir strandsatta. Här ställs temat om klyftan mellan rika och fattiga och mänskliga hierarkier på sin spets. Plötsligt är den filippinska toalettstäderskan (ljuvliga Dolly De Leon), en typisk ”Robinson”-vinnare om det vore på riktigt, den som bestämmer. Och hon ser till att ta för sig, även sexuellt.
Ruben Östlunds filmer faller kanske inte alla i smaken. Men vi som ”köper” hans speciella sätt att roa och retas, att underhålla och ifrågasätta, att locka fram det bästa hos skådespelare, har fått ännu en ofta mästerlig film att tänka på och att diskutera kring.
Filmen visas på bio.
Passa även på att se...
... … David Bowie-dokumentären ”Moonage daydream”, som också hade världspremiär i Cannes i våras.
Visste du att...
... svenska kändisarna Camilla Läckberg, Alex och Amanda Schulman har minimala biroller? Blinka och du missar dem.
Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.